субота, 26. март 2016.

Milosrdni Anđeo u Vučićevoj kampanji i ostale sitnice

piše: Slobodan Vasković

1.
Milosrdni Anđeo svakodnevno je u izbornoj kampanji Aleksandra Vučića; Vuku ga od skupa do skupa, kao Maskotu; Milosrdni Anđeo ne prestaje da sipa floskule, dogme, aksiome iz Leksikona Šovinizma; Milosrdni Anđeo najveći je kritičar “Milosrdnog Anđela”, kako se zvala kampanja NATO bombardovanja Srbije, čija je 17. godišnjica obilježena 24. marta u Varvarinu.

Pored Aleksandra Vučića, na obilježavanju godišnjice udara “Milosrdnog Anđela” stajao je lično Milosrdni Anđeo, jedan od njih, Milorad Dodik, koji je te 1999. godine bio glavni srpski logističar “Milosrdnog Anđela”.

2. 
Iz viđenog zaključujem da je dio Vučićeve kampanje u kojem učestvuje Milosrdni Anđeo Dodik svojevrsni cinizam, onaj njegov najsiroviji oblik zbog kojeg se definiše kao bezočna drskost, bestidnost. U pomenutom slučaju on je i preziranje svih vrijednosti, jer nijednom i nikada nismo čuli Milosrdnog Anđela Milorada Dodika kako javno izražava svoje žaljenje zbog žrtava “Milosrdnog Anđela” i svoje uloge u njihovoj tragediji. 

3.
Zato smo čuli Džoa Bajdena, potpredsjednika SAD-a, koji je pozvao Vučića i izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava tokom bombardovanja NATO, ali i tokom ratova devedesetih. Neuobičajeno za supersilu, istorijski rijetko za supersilu, što opet govori o značaju Srbije u očima/planovima supersile. A to je sve, samo ne beznačajno. Preciznije, to je, u političkom smislu, najznačajnije moguće i krajnje pozitivno i za Srbe i Srbiju u ovom trenutku, ma šta ko mislio i o supersili i o Bajdenu.  

4.
Bajdenov poziv je dokaz otvorenog puta Srbije ka Zapadu, kojem se mnogi protive, iako je to zadnja šansa Srba kao naroda da ne završi kao fusnota na margini Planete. Vučić, zasad, prepoznaje taj put i njime ide, uz zaista ogromne otpore, posebno salonskog rusofilnog dijela beogradske javnosti. Koja insistira da je glavna prepreka na tom putu “Milosrdni Anđeo” i koja, istovremeno, što je zaista do sada neviđen cinizam i licemjerstvo, otvoreno podržava Milosrdnog Anđela Milorada Dodika, glavnog srpskog logističara “Milosrdnog Anđela”!  

5.
Moglo bi se to možda i razumjeti u situaciji da se Milosrdni Anđeo Dodik javno pokajao zbog svoje uloge u “Milosrdnom Anđelu”, plus rusofilne šljokice kojima je ukrasio odijelo, ali bez toga, sasvim je nerazumljivo. Osim ako nisu u pitanju sinekure Milosrdnog Anđela i Milosrdne Rusije i politika “daj šta daš protiv Zapada”! Kontrapunkt licemjerstva/laži/manipulacija koji baš skladno “nacionalno” zvuči, premda je istinski antinacionalan. 

6.  
Mala digresija: Kada smo već kod rusofilstva i Rusije, što Rusija ne ostade na Kosovu, gdje je stigla prije NATO pakta? I da li je sve rusko “zalaganje” oko Kosova samo dio njihove energetske strategije, najvažnije strateške komponente ruske spoljne politike, koja nema baš puno/nikakve veze sa interesima Srba i Srbije na tom istom Kosovu?! Nerealizovane kredite i nikakvu materijalnu pomoć RS ovaj put ću samo uzgred pomenuti.

7. 
Vratimo se Milosrdnom Anđelu Dodiku i Vučićevom cinizmu upotrebe srpskog logističara “Milosrdnog Anđela” u predizborne svrhe, istog onog Anđela koji je Vučića&Co u jednoj drugoj kampanji, ne tako davno i za interese jedne druge partije (trenutno je ta u fazi nestajanja), okarakterisao kao politički pobačaj. Pragmatizam, s odvratnim mirisom ličnog interesa koji nema veze sa narodnim.

8.
Vučić tim Pragmatizmom, s odvratnim mirisom ličnog interesa, abolira Milosrdnog Anđela za “Milosrdnog Anđela”, ali i za “Nemilosrdnog Anđela” koji je uništio Republiku Srpsku. A taj Nemilosrdni Anđeo je glavom i bradom Milorad Dodik, glavna Zvezda Vučićeve kampanje.

9.
Vučićeva odbrana Republike Srpske, koju svako malo potegne, pokazuje se kao Laž, Poza i Populizam, sračunat da zavrti birače na izbornom ruletu ka SNS-u i ništa više od toga. A cijena je RS u rukama Mafije, kao i do sada. 

10. 
Vučić ovakvim postupcima ne brani Republiku Srpsku, već je prepušta na milost i nemilost Dodikovom Režimu, koji njome upravlja po principima mentalne pornokratije; Cinik to čini zajedno sa Milosrdnim/Nemilosrdnim Anđelom; Dodatno je potvrđuje kao Praznu ljušturu, otvoreno podržavajući Glavnog Kidnapera njenih institucija. 

11.
Dok Vučiću rastu rejtinzi, Republika Srpska ostaje bez njih. Derejtingirana. 

12.
Ako Vučić na isti način brani Srbiju, kao što sada brani Republiku Srpsku, Srbiji bi onda najbolje bilo da je nebranjena. A i one zapadne šanse koje su otvorene biće vremenom zatvorene.   

13. 
Zašto niko iz tzv. Opozicije u RS ne podsjeti na ulogu Milosrdnog Anđela Dodika u “Milosrdnom Anđelu”? Zato što su Kukavice, Kalkulanti, Isprazni pozeri, Nedorasli šarlatani koji jedino uspijevaju emitovati depresiju i prouzrokovati anksioznost. 

14.
“Nema vječnih prijatelja, samo su interesi vječni”, rekao je Čerčil. Kada su srpski političari u pitanju za njih važi matrica da su “samo lični interesi vječni”. Prijatelje tu niko i ne pominje.