недеља, 20. март 2016.

Budo Stanković, Dodikov kum i tajkun, bankrotirao; Banke mu oduzimaju imovinu; Povjerioci potražuju milione

piše: Slobodan Vasković

Budo Stanković, kum Milorada Dodika, finansijski je propao i nalazi se u velikim problemima, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a.

Stanković je ostao bez para, a upao je u tolike dugove da ne može da servisira ni kreditne obaveze Bankama. Stoga su neke od njih već počele da mu plijene imovinu. Zaplijenjena mu je kuća u Trnu: Riječ je o vili koju je Stanković oteo od jednog privrednika prije nekoliko godina, a po osnovu nevraćenog duga.

Niko tačno ne zna koliko je Stanković dužan, a procjenjuje  se da je iznos višemilionski. Ima mnogo i privatnih dugova i teško da će se povjerioci naplatiti.

Milorad Dodik sve češće izbjegava Stankovića i sve rjeđe svraća u njegov restoran “Kej”, u kojem je donedavno bio redovan gost. Dodik se "distancira" od Stankovića, a svi ostali bukvalno bježe od njega.

Budo Stanković jedan je od tipičnih Dodikovih “proizvoda”, koji su milione, što su im dati na raspolaganje, spiskali na dokazivanje da su "prvi u selu".   

Stanković je godinama bio jedan od najmoćnijih tajkuna iz Dodikovog okruženja, a poznat je po nasilništvu. Sklon je fizičkim napadima, a prijetio je, svojevremeno, i potpisniku ovih redova.

Stanković je, na lične potrebe, trošio najmanje 60 hiljada KM mjesečno, tako da je bilo pitanje tenutka kada će propasti. Stanković je poznat i po aferi gigantskih razmjera, kada je oteo zemljište Poljoprivredne škole u Banjaluci, vrijedno 300 miliona KM.

Krajem 2012. Stanković je bio na vrhuncu moći i tada je Dodik, pod njegovim pritiskom, smijenio predsjednika Opštinskog odbora SNSD Laktaši Milovana Topolovića.

Topolović je prije toga na sjednici IO stranke upozorio da je stanje u SNSD-u katastrofalno i da je potpuno neprihvatljivo da “ljudi sa strane” vode politiku u partiji. Topolović je rekao da je takva situacija postala nepodnošljiva, tim više jer se i vrh stranke ponaša u skladu sa interesima tih ljudi.

Uvidjevši da njegovo istupanje na IO nije dalo rezultate, Topolović je napisao pismo Dodiku, u kojem je naglasio da on (Topolović) niti IO SNSD niti stranka u cjelini ne postoje da bi ispunjavali želje Milenka Čičića, Budimira Stankovića i Miloša Čubrilovića Čubrija i da se takvo stanje pod hitno mora mijenjati. 

Umjesto da uvaži Topolovićeve stavove i podrži ga, Dodik je 12. decembra 2012. godine Topolovića smijenio sa mjesta predsjednika OO SNSD-a Laktaši.

Polovinom 2014., Dodik i Stanković natjerali su Topolovića da odstupi i sa pozicije načelnika Laktaša, na koju je, na vanrednim izborima, izabran Miroslav Kodžoman.

Kodžoman se pokazao kao tvrđi orah od Topolovića i uspio je Stankovića udaljiti od blagajne Laktaša, što je i uzrokovalo krah kriminalca.

Pogledajte film “Kum 1”, koji sam radio za TV “Žurnal” i u kojem je detaljno obrazložena pljačka zemljišta Poljoprivredne škole, teška 300 miliona KM.