среда, 30. март 2016.

Nezvanično: Darko Lakić na čelu “Alumine” do 20. aprila; Nakon njega sjeda Stevanović

piše: Slobodan Vasković

Darko Lakić, član Upravnog odbora “Alumine”, najozbiljniji je kandidat za preuzimanje funkcije predsjednika tog tijela. Samim tim Lakić bi postao i direktor “Alumine”.

Lakiću je ova pozicija nuđena i ranije, ali se on nije želio prihvatiti tog posla, zbog veoma teške situacije u odnosima Lazo Đurđević, stečajni upravnik -Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”.

Suština sukoba je u tome da Đurđević odbija “Pavgord” upisati na listu povjerilaca, što ta firma zahtijeva na osnovu otkupljenih potraživanja od “Ukio” banke.

“Pavgord” je za 6,4 miliona evra otkupio 122 miliona KM potraživanja “Ukio" banke od firme Birač. 
Đurđević ta potraživanja smatra fiktivnim, a Ugovor o njihovoj kupovini ništavim.

Ukoliko bi “Pavgord” bio upisan kao povjerilac, onda bi on u vrlo skoro vrijeme postao većinski vlasnik “Alumine”. Ili bi, kako se spekulisalo, svoj udio prodao RS za 60 miliona KM.

Cijeli slučaj eskalirao je do nivoa fizičkih prijetnji, međusobnih teških optužbi i podnošenjem brojnih krivičnih prijava.

Cijeli slučaj nanio je veliku štetu Režimu, pa je MIlorad Dodik odlučio da sve presiječe: održao je sastanak sa Đurđevićem na kojem je dogovoreno da Zoran Stevanović, aktuelni gradonačelnim Zvornika, neće doći na poziciju direktora “Alumine”, niti njemu iko blizak.

Đurđević je, zauzvrat, pristao da smijeni Matića i postavi novog funkcionera kako bi se strasti smirile.  

Po svemu sudeći odabran je Lakić.

Međutim, Lakić bi, prema dogovoru u Vladi RS, trebalo da ostane samo privremeno, do 20.04. ove godine, kada je Skupština povjerilaca, na kojoj bi trebao da bude imenovan Zoran Stevanović umjesto njega. 

Stevanović smatra da je dogovor sa Pavlovićem veoma bitan i u korist RS, tako da to opet praktični znači da “Pavgord” nije ostao bez šanse da se u narednih nekoliko godina upiše kao povjerilac, uprkos brojnim sudskim procesima kojim mu je to pravo osporeno.

Očito je Dodik, u funkciji stečajnog upravnika Alumine i svojih tajkuna, našao način da “privoli” Đurđevića na ovu “međuvarijantu”.