субота, 19. март 2016.

U susret Danima socijalne eksplozije: Kidnapovanje, Nedelja Mržnje i Bijeg za spas

piše: Slobodan Vasković

1.
U Palati predsjednika održan je nedavno sastanak kojem su prisustvovali Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Zoran Tegeltija, Nikola Špirić i Luka Petrović.

Cvijanović i Tegeltija su prisutne obavijestili da para nema i da od juna RS više ne može servisirati svoje obaveze.

To praktično znači da Vlada RS neće plaćati kreditne rate, niti bilo kakve druge obaveze, ali će, od onog što uspiju naplatiti, pokušati održati isplatu penzija i plata, zbog izbora. 

2.
Na pitanje gdje su pare, Cvijanović i Tegeltija su konstatovali da para nema, a na pitanje kada će ih biti, odgovorili da ih očekuju u maju od MMF-a. Na šta je Špirić rekao da od toga nema ništa i da će MMF najranije pare dati nakon izbora. Pod uslovom da ih uopšte da, iako je Dodik pristao na sve uslove. 

3. 
Dodik, Radmanović, Špirić i Petrović su se na ove informacije zaledili; Strah je normalna posledica, jer će RS, posebno Dodik i Vlada RS, u slučaju (sve izvjesnijeg) opisanog raspleta, izgubiti svaki kredibilitet, rejting, reputaciju: U toj varijanti nijedna Banka više neće htjeti kupovati obveznice/zapise, a privreda će skroz stati. 

4.
Crn scenario, crn i epilog, a rješenje nema. Čak je i Dodik, (na Mrakovici), priznao nelikvidnost, ne pojašnjavajući sopstvenu odgovornost za takvu bezizlaznu situaciju. 

5.
Dodik je najodgovorniji, jer je dozvolio kriminalcima da kidnapuju institucije, razore ih, opljačkaju, ponište. Svako ko je ukazivao na takvo stanje proglašen je i još uvijek se proglašava Neprijateljem. Iako su stvarni Neprijatelji Dodik&Kidnaperi&Ološ kojim se okružio. 

6.
Koncept im je bio Kontrolisani Haos, kojim su oni upravljali! Kontrola im sve više izmiče iz ruku i polako, ali sigurno tonemo u Nekontrolisani Haos, koji prijeti socijalnom eksplozijom. Ako plane, ništa ostati neće.  

7.
Prije nego plane biće donesena presuda Radovanu Karadžiću 24.03., što će odlično doći Dodiku&Co&Sličnima. Kakva god presuda bila, slijedi Nedelja strasne ekstremne međunacionalne Mržnje. Za još sedam dana biće odložena bilo kakva rasparava/pitanja o Nekontrolisanom Haosu u koji klizimo.

8.
Da li će presuda Karadžiću, kakva god bila, donijeti suštinske promjene ustroja BiH? Neće. Niti će se BiH unitarizovati, niti će se RS osamostaliti. Niti će MMF promptno prebaciti pare na ovdašnje budžetske račune.

9.
Nakon Haškog UltraStresa i Nedelje Mržnje, slijedi Povratak iz Prošlosti u Sadašnjost. I suočavanje sa besparicom, besposlicom, besperspektivnošću, bezizlazom…, životom nedostojnim za ljude.

10.
Klizanje u Nekontrolisani Haos dobiće na ubrzanju u aprilu. Politička kriza, koja traje od oktobra 2014., približiće se vrhuncu, dodatno ubrzavajući klizanje, a tzv. Opozicija ni dalje ne nudi nikakva rješenja; Posebno ne sigurnost da bi mogli odigrati ključnu ulogu u sprečavanju Potpunog Haosa.

11.    
Tzv. Opozicija je u Haosu, djelimično kontrolisanom. Haos u tzv. Opoziciji posledica je njihovih sopstvenih grešaka, nerada, zabluda, strahova, licemjerja, neiskrenosti, samozarobljenosti u Dodikovim lažnim patriotskim igrama, samoizolacionizma, zatvorenosti, nespremnosti na promjene (primarno interne, koje bi proizvele eksterne), nemanja kvalitetnih politika, robovanja ostacima crne bezbjednjačke aure (posebno u SDS-u), neprihvatanju kritike, davanja stranačkih privilegija interesnim grupacijama, ignorisanju mladih, gušenju pluralizma, svjesnom anesteziranju javnosti…

12. 
Tzv. Opozicionari nikako da shvate da nije samo Dodikova RS bez para i na rubu socijalne eksplozije, već i njihova. I da Dodik nema ni minimum šansi da klizanje u Nekontrolisani haos zaustavi; Štaviše, on će ga svojim djelovanjem dodatno ubrzati; Tzv. Opozicionari imaju malu, ali ipak, priliku da se reorganizuju, pokrenu i pokušaju spriječiti Socijalnu eksploziju, tako što će političkim sredstvima prisiliti Dodika da odstupi i ustupi im vlast. Osnovni uslovi za to su da Bosić hitno pobjegne od kancerogenosti sopstvene sujete, a prestane da bježi od odgovornosti, Ivanić, kad god je veliki problem na vidiku, iz države, a Čavić da se udalji od Tapšača po ramenu! Vremena je premalo. Cajtnot.

13.
Teoretski je ostvarivo, praktično gotovo pa nemoguće - ali to je jedina nada. Kakav životni cinizam.