четвртак, 17. март 2016.

Dodik prvo uništio MUP RS, a sada bi da uvodi rezervni sastav policije

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik nastavio je sa nizom besmislenih izjava, jeftinih populističkih poza, ispaljenih isključivo iz dnevno političkih razloga, zbog odvlačenja pažnje od dubokih, strukturalnih problema koji teško potresaju RS.

Dodikovi spin doktori procjenjuju šta je kurentna roba za jednokratnu reklamnu upotrebu, pa, shodno tome, on otpočinje borbe protiv Suda i Tužilaštva BiH, protiv MMF-a, protiv SAD-a, protiv EU, protiv Izdajnika, pa bitke protiv organizovanog kriminala, do terorizma. Bez trunke ikakve ozbiljne namjere da se zaista uhvati u koštac sa ogromnim problemima, što rastakaju RS, prije svega onim bezbjednosne prirode.

Poslednji hit koji je ispalio Dodik jeste borba protiv organizovanog kriminala i terorizma. 

Radi efikasnije borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala Republika Srpska će u narednom periodu uvesti rezervni sastav policije, rekao je Milorad Dodik i najavio izmjene zakona u toj oblasti, a pozvao je sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u BiH. (NN)

Sve što je rekao Dodik jeste čista laž. Nikakve ozbiljne borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala nema niti će je biti, ne samo zato što ne postoji politička volja, već što je MUP RS potpuno urušena institucija, nesposobna da se ozbiljnije suprotstavi brojnim mangupima u sopstvenim redovima, a kamoli visokoorganizovanim kriminalnim i terorističkim organizacijama. 

MUP RS je pod kontrolom SNSD-a, a niže organzacione jedinice u lukalnim zajednicama su pod direktnom kontrolom regionalnih/opštinskih funkcionera SNSD-a. To je, praktično, nadzor jedne stranke nad istražnim radnjama, što opet znači da Stranka neće dozvoliti stradanje partijskih ljudi i prikrivaće/prikriva kriminalne radnje. Ma kojeg karaktera one jesu. I to je opštepoznata stvar.

MUP RS već godinama brani lične interese pojedinaca iz SNSD-a, a ne nacionalne, što je dovelo do poroznosti ove institucije i njene otvorenosti za udare sa strane, kao i na involviranje agenata ne baš dobronajmjernih zemalja iz okruženja prema RS.

Vrh MUP-a RS, kako bivši, tako i aktuelni, jednostavno ne žele da vide ove negativne pojave, što doprinosi daljem urušavanju institucije. I daljem odlivu informacija iz MUP-a i daljem urušavanju bezbjednosnog sistema. 

Na ovu činjenicu Dodik je krajnje ozbiljno i dobronamjerno upozoren još prije tri godine, ali on je ta upozorenja ignorisao. 

Uopšte nije obraćao pažnju na informacije koje su ukazivale da bezbjednosni sistem RS rapidno nestaje i da je MUP laka meta i za pripadnike organizovanog kriminala i za ekstremiste i za obavještajne službe; Posebno Hrvatsku, koja ovaj prostor želi imati pod svojom kontrolom. I ima ga, što je najveća zasluga upravo aktuelne vlasti RS.

To je cijena Dodikovog poltronisanja Draganu Čoviću i bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću: Dodik je pružao podršku Trećem entitetu, kako bi od Čovića dobio podršku za Savjet ministara, ranije za razvaljivanje BiH.

Dodik je dobio duplo golo, jer BiH nije razvalio, ali je zato Čović uradio izvrstan posao stavljajući dobar dio RS pod punu kontrolu hrvatskog kapitala i, što to ne reći, hrvatskih bezbjednosnih službi. Posebno se to odnosi na sjeverozapadni dio RS. 

To su činjenice, a prije nekoliko mjeseci iznio sam i brojne dokaze i provjerene informacije o tome kako jedan broj pripadnika MUP RS iznosi iz institucije podatke i dokumente, od važnosti za RS.

Ima u MUP-u i onih koji direktno rade za kriminalne gangove, a nemali ih je broj koji su informanti i ekstremističkih organizacija, njihovi direktni saradnici.    

Dodatni problem u cijeloj ovoj priči jeste samoizolacionistička politika koju je vodio vrh RS i krajnje nizak nivo saradnje sa ostalim bezbjednosnim strukturama unutar BiH i u okruženju. 

Ništa od navedenog nije se moglo desiti bez prećutnog odobrenja vlasti koja je uništila bezbjednosni sistem RS i narod ostavila bez ikakve zaštite.

Tragične su Dodikove izjave o borbi protiv terorizma, jer pod tom krinkom on je već formirao timove za obračun sa političkim protivnicima i neistomišjenicima, dok kriminalne grupe i ekstremistički pokreti i na teritoriji RS svakodnevno jačaju.