петак, 18. март 2016.

Nuklearni otpad, Neozračeni Ivanić i Odjel za Strance

piše: Slobodan Vasković

1.
Hit tema Režimskih medija u RS je “Antisrpska histerija u Hrvatskoj” za koju se optužuje tamošnja vladajuća Domoljubna koalicija. 

Antisrpska histerija u Hrvatskoj je nesporna, ali je Domoljubna koalicija nije otpočela, već samo nastavila.

Antisrpsku histeriju, koja je kulminirala nakon poslednjih izbora u Hrvatskoj, uzrokovao je Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, koji je polovinom avgusta 2012. godine beskrupulozno nasrnuo na Milorada Pupovca i optužio ga da "u mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta”.

Josipovićev atak na Pupovca bio je startni pucanj za ekstremne hrvatske grupe. Bilo je logično da ekstremisti krenu u akciju, nakon što je Josipović, umiveni ljevičar i član SDP-a, nasrnuo na Pupovca. Ako može lijevi Josipović, zašto ne bi mogli najtvrđi desničari?!

Pisao sam o tome u avgustu prošle godine, navodeći da aktuelna vlast iz RS, koju predvodi Milorad Dodik, nije tada ni pisnula.  Ivo Josipović je 2010. po nalogu Milorada Dodika izabran za ličnost godine u Republici Srpskoj. 

U Hrvatskoj danas mržnja prema Srbima je institucionalizovana. Ali je i mnogo onih u toj istoj Hrvatskoj koji se bore protiv te mržnje.

U isto vrijeme u RS je institucionalizovana svaka mržnja koja nije Režimsko spinčedo! I malo je onih što se bore protiv te matrice. Koju vrlo rado preuzimaju i u opoziciji.

2.
Drugi “Hrvatski hit” u Republici Srpskoj je namjera vlasti susjedne države da u opštini Dvor, na granici sa BiH, u kaponirima nekadašnjeg vojnog objekta Čerkezovac, organizuje skladištenje radioaktivnog otpada.

Srebrenka Golić, ministarka za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju, izjavila je da je takav slučaj nezabilježen u svjetskoj praksi i istakla da bi izgradnja tog odlagališta na Trgovskoj gori direktno uticala na zdravlje 230.000 ljudi koji žive u tom području, sa obje strane granice. Još je dodala da bi bila zatrovana rijeka Una.

3.
Ono što je zaista nezabilježeno u svjetskoj praksi jeste da jedna Vlada ne reaguje na ovakav akt susjedne države, iako je upoznata sa tim. A vlasti RS, Milorad Dodik i Vlada RS, još u maju 2014. godine znali su da Hrvatska namjerava na Trgovskoj gori  skladištiti nuklerani otpad. Nisu rekli niti riječi, jer je Dodik imao dil sa već pomenutim Josipovićem i Draganom Čovićem.

4.
Da ne bi bilo nikakvih nejasnoća: O namjerama Hrvatske Dodika je obaviješten od institucija RS, ali nije reagovao. A kada On ne reaguje, svi drugi se prave "mrtvi".
Tada, maja 2014., Dodik je bio informisan da je Hrvatska odluku o Trgovskoj gori donijela u drugoj polovini aprila te godine i da Hrvatska godišnje proizvede 200.000 tona opasnog otpada, što je, kako je u toj informaciji navedeno, tri puta više od zvanično prijavljenog otpada Agenciji za zaštitu okoliša.

5.
U Informaciji dostavljenoj Dodiku navedena je procjena da će se “u početnoj fazi u ovom neuslovnom i nenamjenskom objektu godišnje odlagati oko 60 hiljada tona medicinskog i hemijskog otpada”. Navedeno je da taj otpad stiže iz Instituta “Ruđer Bošković”, Instituta za rak i nuklearnu medicinu, Vojne bolnice, KC “Rebro”, Bolnice Dr “Braća Sobot”, ali i nuklearnog otpada iz NE “Krško” u Sloveniji. Istaknuto je još da Hrvatska i Slovenija imaju zajedničku obavezu rješavanja nuklearnog otpada.

6.
Pitanje glasi: Što se gospođa Golić sada čudi namjerama Hrvatske, kada se njen šef g. Dodik na to nije ni osvrnuo prije dvije godine?! Očito je da je Dodiku bilo mnogo važnije ostati u bliskoj vezi sa Josipovićem i Čovićem, nego moguće trovanje preko 230.000 duša. Srpskih, Hrvatskih, Bošnjačkih, Ostalih…

7. 
Istine radi treba reći da g. Golić već godinu dana ukazuje na pomenuti problem, ali je činjenica da se uopšte nije reagovalo punu godinu, iako se znalo za namjere sa nuklearnim i drugim opasnim otpadom. I tako se izgubilo dragocjeno vrijeme u borbi protiv ovih loših namjera.

8.
Hrvatska je namjerila da nuklearni otpad odloži u Dvoru, a gdje će Srbi odložiti politički otpad još se ne zna. Ni riječi o lokaciji. U politički otpad svakako spada i Dodik, zbog same činjenice da je sebi dopustio da ćuti o informacijama o otpadu, jer mu je tako sugerisao obavještajni otpad, kojim se okružio, kako se ne bi zamjerio Čoviću i Josipoviću, tadašnjim glavnim političkim mentorima. 

9.
Čim je čuo za probleme sa nuklearnim otpadom, Mladen Ivanić je napustio BiH. I to na više dana. Koje je provodio u Azerbejdžanu. Ivanić se uplašio da bi mogao biti ozračen u BiH, pa je u Azerbejdžanu potražio neku dobru banju, u kojoj je ležao dok nuklearna opasnost ne prođe. Prema određenim azerbejdžanskim izvorima, banja se nalazi u atomskom skloništu. Odakle su Ivanića  pokušali izvući nekoliko puta, ali bezuspješno. Morali su ga na kraju deportovati. 

10. 
Zbrisati iz države, u kojoj gori na sve strane, na duže vrijeme odlika je pravih Državnika, spremnih i na najteže žrtve zbog naroda koji vode. Ivanićeva žrtva je strašna - trebalo je danima udisati prečišćeni zrak u Atomskoj azerbejdžanskoj banji. 

11. 
Kada ga opet vidite u BiH, lako ćete ga prepoznati. Imaće Masku na licu. Koju nikada ne skida. Da li i Ivanić spada u politički otpad? Ne, on spada u antipolitički i antinuklearni otpad. Što je zaista bizarno, jer je dejstvo njegove dosadašnje antipolitike na narodu ostavilo gore posledice od osiromašenog uranijuma.

12.
Danas sam sreo dvojicu, ne trojicu, članova PDP-a. Zaista su jedinstveni. U stavu da je Neozračeni Ivanić od Borenovića već napravio politički otpad. Jest mu dugo i trajao.

13.
Nakon što su prepisali i stotu aferu, u PDP-u se spremaju za raspisivanje tendera: primaju još tri snažno sponzorisane političke “nade”. Nakon sprovedenog konkursa imaće ih pet. PDP je na odličnom putu da postane zvanično prva politička stranka sa javno kupljenim funkcionerskim pozicijama. Transparentnost prije svega. Pa Promjene.

14.
Postoje informacije da bi Bosića rado deportovali iz SDS-a. Ali nemaju gdje, nijedna zemlja neće da ga primi. 

Ako bi ga i deportovali, nemaju pojma koga da importuju na čelo SDS, koja je postala SNSD-ov krtičnjak. Zato će Bosić, vajda, ostati još neko vrijeme na čelu stranke. U odjelu za strance. Što ne treba da čudi, jer su se u SDS-u odomaćili SNSD-ovci. Otpad te stranke.