уторак, 15. март 2016.

Vile Babić za banjalučku SDS elitu

piše: Slobodan Vasković

Vladislav Babić, generalni sekretar SDS-a, odnosno njegova uža porodica, posjeduju u Banjaluci dvije vile, sedam stanova i tri poslovna prostora.

Posjed tolikog broja nekretnina sam uspio utvrditi listajući katastarske dokumente (u mom su posjedu).

Vile Babić nalaze se u ulici Skendera Kulenovića i Duška Trifunovića, dok im se stanovi nalaze u ulicama Vojvode Momčila, Ive Andrića, Krfskoj, Ranka Šipke, Vojvode Živojina Mišića, a u ulici Desanke Maksimović u posjedu imaju dva stana (brojeve ne navodim iz razumljivih razloga, a poznati su mi). 

Poslovni prostori Babića nalaze se u ulici Ivana Frane Jukića, Cara Dušana, Aleji Stepe Stepanovića i Slobodana Kusturića. Babići, pored navedenog, posjeduju još najmanje jedan ugostiteljski objekat. 

Vrijednost ovih nekretnina je nekoliko miliona maraka, ali njihov broj nije konačan. Posjeduju još nekretnina u Banjaluci, što ću istražiti u narednom periodu.

Vladislav Babić&Familija posjeduju i nekretnine u Herceg Novom i Beogradu.

Babić stoji iza firme “GrossOptic”, iako se ne vodi na njemu. Bave se trgovinom naočara.

Vlado Babić je uvezan sa kriminalnim krugovima i njihov je predstavnik u vrhu SDS-a. Za generalnog sekretara stranke instalisao ga je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

Najmanje dvoje pripadnika Babićeve najuže porodice završili su/studiraju na univerzitetu “Bocconi” u Milanu.

Cijena godine studija na ovom prestižnom univerzitetu iznosi 11.000 evra. Na to treba dodati i 4.000 evra za smještaj. Za tri godine to je 45.000 evra, a za dva člana porodice to je ukupno 90.000 evra i to samo za smještaj i studije. Hrana nije uračunata u ovu cijenu, kao ni ostali troškovi.

Očito je da su i ti troškovi baš veliki, jer je Babić, osim ilegalnih/legalnih privatnih poslova, potražio i državni: lani je bio uposlen u Ministarstvu odbrane BiH, na poziciji savjetnika zamjenika ministra Borisa Jerinića. U junu i julu 2015. inkasirao je 4441,82 KM, a da nijednom nije došao na posao. Jerinić mu je početkom avgsta dao otkaz.

Nakon toga je Babić “vaskrsao” u centrali SDS-a, kao generalni sekretar.

I SDS, ovaj banjalučki, kao i SNSD, djeluje po “principu Superhika”: otimaju od siromašnih i daju bogatim, pa je tako i Babić dobio vrlo unosno radno mjesto, iako ne zna šta će od para i nekretnina, kojih ima u izobilju.

Babić je bio glavni operativac kriminalne struje u banjalučkom SDS-u, koji je, koristeći se najprljavijim, najnižim, najgnusnijim metodama, ucjenama, pritiscima i potkupljivanjem... učinio sve da spriječi izbor Davora Šešića, jedinog preostalog poslanika te stranke iz Banjaluke u parlamentu RS.   

Na sjednici Gradskog odbora SDS Banjaluka, koja je održana prije nekoliko dana, pripadnici Šešićeve struje optužili su Tadića i Babića za blsike veze sa SNSD-ovim tajkunima, primarno Draškom Ilićem. Tadić nije demantovao te veze. (nastaviće se)