среда, 2. март 2016.

Ce Dej, Kvisko i Azrael koji Čuči

piše: Slobodan Vasković

1. 
Milorad Dodik je na Turneji: Gotovo da ne postoji medij u BiH i Srbiji gdje nije nastupio prethodnih nedelja. 

Repertoar ustaljen, nekadašnji šatorski hitovi, izlizani od prekomjerne upotrebe. “Ce Dej”, što bi rekla Zora Vidović, šefica Poreske, nikako se ne mijenja. Uvijek jedan te isti. Dosadio je i Dodik i njegov “Ce Dej”, a pokušaj “dueta” sa Lazanskim, ispao je kao i Lazanski - neupotrebljiv, neslušljiv, treš kategorija. 

Kad smo već kod Lazanskog, ništa tragikomičnije nije stiglo u Banjaluku još od dolaska uvaženog profesora, europljanina i prevaranta Dragana elektromobil Vučetića.

2.
Dodik je potrošen, obesmišljen, sve njegove akcije padaju u vodu, ali “Ce Dej” se vrti. I nakon propasti pokušaja osvajanja Savjeta ministara BiH. Mali pomaci za još jedan veliki poraz. Bakir I. je izabrao/potvrdio Zvizdića, jer mu je alternativa bila pucanje SDA. Po pola.   

Nakon neuspješnog desanta na Bakira, Dodik se vratio u Pećinu, odakle pokušava da organizuje Otpor Tužilaštvu BiH. Mali pomaci, što implicira da veliki poraz uskoro slijedi.  

3.
Dok se Dodik bori prastarim “Ce Dejom”, Vlada RS fingira Veliku Silu, pa raspravlja o istupima Dejvida Kamerona u pregovorima sa EU oko statusa Velike Britanije. Bregzit im je najnoviji “Ce Dej”, jer Vlada RS nema čime drugim da se bavi: para nema, privrede nema, poljoprivrede nema, banaka nema, ništa nema… A Dodikov “Ce Dej” je na svakoj RTV stanici. 

Kako je Kameron odustao od Bregzita, zadao je Vladi RS težak udarac, pa bi mogla podržati Borisa Džonsona, koji je i dalje za istupanje iz EU. 

Sigurno bi ovakav istup Vlade RS uzdrmao svjetske berze, posebno Londonsku. Nakon čega bi Vlada RS mogla da zavrti “Ce Dej” oko Obame, pa da na red dođe Merkelova, nakon toga Oland… Berze će, odluči li Velika Sila iz Banjaluke da se bavi ovim temama, podivljati. 

Uslijediće “Crni Petak” na Vol Stritu, nakon čega ide domino efekat i “Globalna Depresija”. Dosta nam je lokalne. I Depresije i Represije.

4. 
Uočljivo je da se Vlada RS ne bavi Sirijom. Iznad toga je ta Prevelika Sila.

5. 
Dok se Vlada RS bavi ničim, jer nema više prostora da se bavi bilo čim ozbiljnim, SDS se vrlo ozbiljno raspada. Što je i za očekivati od jedne Ozbiljne stranke. 

Nakon što su izabrali Vulina, Kalinićevog Kviska, za predsjednika GO SDS BL, uslijedio je cunami emocija, koji prijeti da Ozbiljni SDS vrlo Ozbiljno poništi u BL.

Kvisko je, nakon izbornog inženjeringa, koji ga je ispilio, odmah uložio sam sebe i svog protivkandidata optužio da je bio Mandžurijski kandidat. I to SNSD-a. Iako je i pticama na grani poznato da je Kalinićev Kvisko iz Mandžurije. Odakle je i Tadić. 

6.
Mandžurijci su etiketiranjem ozbiljno razljutili stvarne SDS-ovce, koji u GO SDS BL postaju endemska vrsta, jer ih protjeruju na buljuke. Nekolicina stvarnih pripadnika SDS-a zato su se samoorganizovali i spremaju se da zvanično saopšte kako je Vrh SDS-a svjesno žrtvovao Banjaluku za lokalne izbore i još svjesnije uništio SDS u ovom gradu. I to vrlo Ozbiljno uništio, kako i priliči jednoj Ozbiljnoj stranci koja se Ozbiljno raspada. Do mjere da u SDS-u BL gotovo da nema SDS-ovaca.

7.
U Banjaluci je primijećena i jedna politička paranormalna pojava, dežavi sindrom glasanja: kada pogledate dio onih koji su podržali Kviska, shvatite da su isti ti podržali i Don Vita na skupštini njegovih Zombija, ali i Udbaško Smeće na Središnjici njegove škvadre. Fascinantno, a nije paralelni univerzum.

8.
Ova paranormalna politička pojava svjedoči da je Vrh SDS-a u nezvaničnoj Koaliciji sa Kalinićem, Kviskom, Don Vitom i Udbaškim Smećem protiv onih koji smatraju da u Banjaluci treba da postoji SDS, a ne ispostava Milorada Dodika, obučena u druge dresove. Jasno je da SDS u Banjaluci nema šanse. U timu im je previše stranih igrača, za domaće nema mjesta. 

9.
Poznati je to “Ce Dej” razigravanja u vrhu SDS-a, gdje se Papa Štrumpf  koristi Gargamelovim metodama, kako bi sačuvao umišljeno vođstvo, kojeg nema, jer ga je odavno pojeo Azrael. Što čuči u njemu. O SDS-ovoj Štrumpfeti ovaj put neću ni riječi. Jer bih morao na zarazno.

10.
Od SDS-a su mnogi očekivali da će postati stranka “otvorenog uma”, a oni su se pozicionirali kao partija “otvorenih vrata”. Na izlazu je gužva, ulazna niko i ne otvara.

11.
Napisao bih ponešto i o SNSD-u, ali kako? Kad oni i ne postoje. Osim u tekstovima Rajka Vasića. 

12.
Sreli su se nedavno Marko Pavić i Mladen Ivanić. Na sastanku je falio Arsen Lupen.

13.
Trinaest nije baš sretan broj, ali ni Borenović nije baš sretan izbor za predsjednika PDP-a. Otkako ga je Ivanić rukopoložio nije bilo iskre. Ničega. Samo prazno verglanje. I onda ima onih koji se čude što je izanđali&demode “Ce Dej” potrošenog i obesmišljenog Dodika još uvijek pri vrhu top lista. Odmah iza Pavlović banke, Bobar banke i ostalih himni finansijskih stratišta.