недеља, 13. март 2016.

MUP RS: Lukač marginalizovao Kostreševića; Konfuzija i dalje dominantno stanje

piše: Slobodan Vasković

Ministar policije Dragan Lukač uspio je (trenutno) da marginalizuje Sinišu Kostreševića, svog najvećeg i najopasnijeg protivnika unutar MUP RS.

Kostrešević je produžena ruka Miloša Čubrilovića Čubrija.

Sukob između Lukača i Kostreševića kulminirao je “otkrivanjem” grupe specijalaca kao pljačkaša blindiranog vozila u kojem se nalazio novac “UniCredit” banke.

Pljačka je izvršena 22. septembra prošle godine, na autoputu Banjaluka-Gradiška, oteto je cca 600.000 KM, a specijalci su pohapšeni 13. januara ove godine.

Prema pouzdanim informacijama, u MUP RS (Specijalnoj policiji) znalo se i prije 22. septembra da se pljačka priprema, ali niko nije reagovao. Nije to učinjeno ni kada je izvršena, iako se znalo da su pljačkaši pripadnici Specijalne policije.

Udar na Lukača
Iznenadno “otkriće” u januaru bio je Kostreševićev udar na Lukača, jer su on i Čubri procijenili da će to biti dovoljno za njegovu smjenu. Posebno zbog činjenice da su specijalci-pljačkaši odreda pripadnici Lukačeve struje u MUP RS.

Kostrešević je planirao da se otvore i druge istrage o pljačkama koje su specijalci izvršili, poput pljački bankomata u nekoliko gradova i pljačke Banke u Kotor Varoši, ali je Lukač uspio prvo da uspori te istrage, a potom i da ih skroz obustavi.

Nakon toga je Lukač krenuo u pacifikovanje Kostreševićeve struje unutar MUP-a RS, posebno Odjela za prevenciju, koji je dio Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

OSA
Taj Odjel je, u stvari, paraobavještajna služba Milorada Dodika, koja je instalisana unutar MUP-a, ali radi mimo njegovog vrha i direktni nalogodavac joj je Kostrešević.

Lukač je prvo sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, šefom OSE BiH, 05.02. o.g., dogovorio da pripadnici tog Odjela prođu obuku OSE, da bi taj dogovor počeo da se implementira 07.03. ove godine.

Kurs traje dvije nedjelje i pohađaju ga pripadnici Odjela za prevenciju Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Na taj način, Lukač je djelimično stavio pod kontrolu Odjel za prevenciju

Jedinica za prevenciju MUP RS osmišljena je kao bezbjednosna služba RS, a sada je stavljena pod kontrolu OSE. Za bezbjedosne službe je bitno znati “metodologiju i mete”, rada drugih službi. Na ovaj način OSA će biti potpuno upoznata sa radom Dodikove privatne DB, što samo postojanje Jedinice za prevenciju čini deplasiranim.

Oprema
Lukač, takođe, pokušava da se dokopa i ilegalne prislušne opreme koja je u posjedu Kostreševićeve ekipe. 

Riječ je o vrhunskoj opremi, kupljenoj prije nešto više od dvije godine od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 

“Statični” dio opreme smješten je u Banjaluci, a pokretnim “koferima” može se pokriti cijela teritorija RS, njene ključne tačke. 

Oprema je nabavljena s ciljem praćenja politički nepodobnih lica, NVO, institucija međunarodne zajednice, novinara koji nisu pod kontrolom… Za iste svrhe je i Odjel za prevenciju, ali se, nakon sukoba unutar MUP RS, desilo da se ovi resursi koriste za međusobni obračun.

Kostreševićeva ekipa još uvijek koristi ovaj resurs, kao i druge brojne, među kojima je niz skupocjenih automobila, koji se voze pod lažnim tablicama, mahom slovenačkim.

Iako trenutno Lukač uspijeva da drži Kostreševića u defanzivi, sukob neće prestati.

Konfuzija; Marginalizovanje Vasića
Stanje u MUP-u je i dalje loše i konfuzno, a glavna preokupacija je i dalje tema da li će doći do pokušaja hapšenja  Milorada Dodika i kako reagovati u toj situaciji? Otud i pet krugova zaštite oko njega.

Kako sada stvari stoje, Lukač neće predstavljati prepreku ukoliko dođe do pokušaja privođenja Dodika. 

Činjenica je i da je potpuno marginalizovan Gojko Vasić, Direktor policije. 

Njegovu ulogu preuzeo je Predrag Ćeranić, neformalni šef Dodikove Udbe i osoba koja stoji iza brojnih kriminalnih projekata, među kojima je i nabavka ilegalne opreme. 

Ćeranić je, uz Lukača, glavni šef u MUP-u i njih dvojica odlučuju o svemu. 
(Ćeraniću je angažman u MUP-u odlično došao, jer je sebi kupio stan u Beču.)

Cijeli sukob u MUP-u vođen je pod naslovom “Ko će bolje zaštiti Milorada Dodika”, što je samo paravan, jer su se Lukačeva i Čubrijeva/Kostreševićeva struja potukle zbog interesa - kontrole tokova unosnih, švercovanih, roba; kontrole nabavki i provizija. 

Poznato je i da pojedini načelnici CJB ubiru veliki novac od firmi koje se nalaze pod njihovom zonom odgovornosti, kao što je to slučaj sa “zaštitom” za čelnike TE Ugljevik!

Dodatak: Pljačka u Metalu
Jedna od nerazjašnjenih pljački je i ona kada je oteto oko pola miliona maraka u krugu preduzeća “Metal“ u Banjaluci, u januaru 2010. godine. 

Tada su razbojnici blokirali put kombiju zaštitarske firme “Alfa” (čiji je vlasnik Miloš Čubrilović Čubri), ranili jednog pripadnika obezbjeđenja i pobjegli s novcem. 

Moji izvori tvrde da iza ove pljačke takođe stoje specijalci.

U brojnim pljačkama koje su specijalci izvršili ranjen je jedan od njih, ali je sve zataškano, a njemu plaćeno za ćutanje.

Lukačevi protivnici u MUP RS tvrde da iza svih pljački koje su se proteklih godina desile na širem području Banjaluke stoje specijalci, koje je aktuelni ministar lično doveo u Specijalnu jedinicu MUP RS.

Oni još tvrde da je dio pripadnika specijale svojevremeno vršio oružane pljačke i na Plavom putu, ali da nikada niko od njih nije za to odgovarao.

Sve ove navode trebalo bi pomno, detaljno istražiti, ali teško da će od toga biti išta. Bar dok je ova vlast u sedlu.

Dodatak 2: Mogućnost odricanja od ratnog staža
Namjera SNSD-a da MUP RS u potpunosti pretvori u svoju falangu, tako što će oko 700 pripadnika te institucije prisilno penzionisati, a na njihova mjesta dovesti stranačke vojnike, biće, po svemu sudeći, bar usporena.

Pod pritiskom javnosti u MUP-u su donijeli poseban akt kojim se reguliše mogućnost dobrovoljnog odricanja od ratnog staža.