субота, 24. јун 2017.

ZAŠTO JE OTVORENA ISTRAGA PROTIV PETRA ĐOKIĆA: Budžet oštetio za 7 miliona da bi pomogao tajkunu Hamoviću

piše: zurnal.info
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da se protiv ministra industrije, energetike i razvoja Republike Srpske Petra Đokića vodi istraga zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije. Istraga protiv Đokića se vodi jer je smanjio koncesione naknade EFT-u Vuka Hamovića za TE “Stanari”.
OTKRIVAMO DETALJE
Za beogradske “Novosti” potvrđeno je da se istraga vodi na osnovu "javnih pogovaranja", ali i po prijavi koju je protiv Đokića podnio narodni poslanik Adam Šukalo iz Napredne Srpske.
“Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS sprovodi istragu o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Istraga se vodi u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, ali o detaljima ne možemo govoriti”.
Žurnal otkriva te detalje. Đokić je 21. jula prošle godine  promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja. Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.
I jedna i druga promjena donijele su ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.
Đokić je napravio niz grešaka nametanjem ovog pravilnika, a ključna je da uopšte nije obratio pažnju na činjenicu da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje o tom dokumentu. Potpuno je ignorisao taj stav.
ŠTETA OD SEDAM MILIONA
Budžet RS je, primjenom Đokićevog pravilnika, dosad oštećen za oko sedam miliona KM, a ta šteta će se povećavati u vremenu koje dolazi.

Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.
Ključni razlog donošenja i primjene spornog Pravilnika jeste da se na uštrb Budžeta RS pomogne TE “Stanari” da sanira gubitke, koje bilježe nakon pada cijene struje na svjetskim berzama.
EFT je, da bi dobio kredit Razvojne banke Kine, potpisao, svojevremeno, odličan ugovor sa jednom zapadnom firmom. Spekuliše se da i iza te firme stoji Vuk Hamović, vlasnik EFT.
Sada ta firma trpi značajne gubitke zbog pada cijena električne energije i nisu u mogućnosti ispoštovati one ugovorene sa EFT.

Upravo zbog toga EFT radi smanjenim kapacitetom ili, pak, TE, svako malo, prestane sa radom, a sve se pravda “redovnim remontom”.
Ukoliko ta firma sa Zapada bankrotira i EFT je na koljenima, pa se Hamović zbog toga odlučio da proda TE “Stanari”.
Prodaja je izvjesna i Hamović će naći kupca, jer je riječ o završenom objektu, koji za kratko vrijeme može biti u punoj funkciji.
Sasvim je realno da Hrvatska elektroprivreda kupi TE “Stanari”.

Nezvanično entitetski zvaničnici  optužuju Hamovića da je “teško prevario i opljačkao RS”.
Ta “teška prevara i pljačka” odnosi se i na Đokićev privatni Pravilnik, kojim se djelimično saniraju gubici TE, ali se, istovremeno, prave milionski gubici u Budžetu RS, koji je prazan.
Naredni mjeseci će pokazati da li je prazna i istraga protiv Đokića; iskustvo uči da će upravo NIŠTA biti epilog!