петак, 9. јун 2017.

Radojičić će smijeniti Balabana

piše: Slobodan Vasković

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić smijeniće Budmira Balabana, predsjednika Skupštine grada. Radojičić neće promijeniti svoju odluku, ima za nju potrebnu većinu i Balaban ne može spriječiti da bude uklonjen.

Sukob između Radojičića i Balabana eskalirao je prije nekoliko dana, kada je predsjednik Skupštine pokušao formirati novu većinu i staviti gradsku upravu pod kontrolu.

Međutim, Balaban nije znao da je Radojičić već preduhitrio njegov potez i da je obezbijedio lojalnost pet odbornika, koji trenutno nisu dio skupštinske većine, a spremni su podržati gradonačelnika.

Smjenom Balabana Radojičić želi demonstrirati snagu, ali i ukloniti njegov uticaj iz gradske vlasti, jer ga ovaj visoki funkcioner DNS-a opstruiše na svakom koraku.

Balaban je demantovao da pravi novu većinu, ali ga to neće spasti od smjene.

Smjena Balabana odgovara i Nedeljku Čubriloviću, a ni Pavić se ne bi previše bunio zbog toga, jer je aktuelni predsjednik Skupštine grada oduvijek bio mnogo više član SNSD-a, nego DNS-a.

Portal banjaluka.net dao je preciznu sliku sukoba Radojičića i Balabana, pa njihov tekst prenosim u cijelosti.

Saslušanje kod Pavića: Balaban negirao da odlazi iz DNS-a (banjaluka.net)

Balaban se “pere” Paviću, a gradonačelniku podvaljuje listu “vlastitih” kadrova.

Nakon što su mediji objavili da aktuelni predsjednik banjalučke Skupštine grada Budimir Balaban, nezadovoljan zbog poraza na unutrastranačkim izborima u DNS-u, pokušava da okupi novu skupštinsku većinu suprostavljenu gradonačelniku Igoru Radojičiću, Balaban je u dvočasovnom razgovoru sa liderom DNS-a Markom Pavićem to negirao, navodeći da su mediji sve izmislili i da on niti je nezadovoljan, niti ima namjeru da ruši Radojičića, saznaje banjaluka.net u vrhu DNS-a.

Istovremeno, iako DNS još uvijek nije usaglasio I dostavio Radojičiću kadrovsku listu za popunu direktorskih mjesta u Banjaluci, Balaban je gradonačelniku prije dva dana pokušao da podvali, dostavljajući listu svojih kandidata za upravne odbore i direktore gradskih preduzeća.

Upitan na sastanku sa partijskim rukovodstvom zbog čega je umjesto partije gradonačelniku poslao vlastitu listu kandidata, Balaban je imao naivno opravdanje. “Uplašio sаm se da DNS ne zakasni, jer ističu rokovi”, bio je njegov odgovor.

Na Balabanovoj listi kandidat za Upravni odbor Centra za socijalni rad je Đorđe Raković, dosadašnji predsjednik UO Centra. Iz DNS-a navode, da ovim kadrovskim rješenjem Balaban jasno pokazuje da je on taj koji štiti direktoricu Centra Veru Sladojević za koju se veže bezbroj afera i koju DNS želi da promijeni nakon što promjeni predsjednika UO. Zanimljivo je I to da je Đorđe Raković sin Mirka Rakovića, kandidata za predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

Za člana UO Sportske dvorane Borik Balaban je predložio svoju blisku prijateljicu, šefa Odsjeka za međunarodni poštansko – putnički saobraćaj Pošta RS Snježanu Martić, koju je prije nekoliko mjeseci pokušao da postavi I na čelo gradskoga Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu, ali nije uspio.

Na listi dostavljenoj Radojičiću, Balabanov kandidat za člana UO Doma zdravlja Banjaluka je Dušan Prolić bivši predsjednik OO DNS-a Ribnik koji je smijenjen zbog lošeg izbornog rezultata DNS-a u toj opštini. Ovim Balaban, iako u DNS ima veliki broj ljekara, vraća dug Proliću koji je u kampanji radio za Aleksandru Balaban, njegovu kćerku koja je bila kandidat za poslanika na opštim izborima 2014. godine.

U DNS-u kažu da je to veliko iznenađenje jer DNS u svojim redovima ima dva ljekara koja imaju izvrstan rezultat dr Miru Popović I dr.Radojku Perić koja jer ranije bila clan UO Doma zdravlja.

Međutim tvrde da je ono što je Balabana pokrenulo na akciju, tj. da umjesto partije, čiji je još uvijek član, pošalje vlastitu listu kandidata za funkcije u gradu Banjaluka – izbor direktora DEP-OT-a koji je u toku i Balabanov strah da njegov “vojnik” Novo Grujić neće biti ponovo izabran na to mjesto.

Ukoliko dođe do formiranja novog Kluba, koji najavljuje Balaban, mnogi u DNS-u kažu da će to biti “Klub poštovalaca Dragana Čavića”, imajući u vidu da je većina pomenutih članova Kluba aktivno podržavala Dragana Čavića kao kandidata za gradonačelnika.

Poznato je da je Balaban preko svojih predsjednika Mjesnih odbora u DNS-u aktivno lobirao da DNS ima svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke a kada je morao da popusti pod uticajem Marka Pavića I Nedeljka Čubrilovića, u samoj kampanjitražio da se Radojičić ne poziva na tribine DNS-a.

Tako Radojičić nije bio pozvan na velike tribine DNS-a poput Piskavice, Borkovića, Saračice tamo gdje su domaćini bili ljudi bliski Balabanu. (Banjaluka.net, 08.06.o.g.)