среда, 14. јун 2017.

Brojni dobavljači prekinuli isporuke Vladi RS zbog neplaćanja obaveza

piše: Slobodan Vasković

Brojni dobavljači prekinuli su isporuke Vladi RS, jer izvršna vlast već duže od dvije godine ne izmiruje obaveze prema njima.

“Iz 2015. godine u 2016. godinu preneseno je 220 miliona KM duga prema dobavljačima, a niko precizno ne zna, sem ministra finansija Zorana Tegeltije, koliko je iz 2016. godine tog duga prenesno u 2017. godinu”, saznajem iz izvora bliskih Vladi RS.

Prema njihovim riječima, procjenjuje se da je Vlada RS, u martu ove godine, dugovala dobavljačima najmanje 400 miliona KM, plus još 300 miliona ostalih neplaćenih kratkoročnih obaveza. Ukupno 700 miliona KM minusa.

Tegeltija je, kako tvrde moji sagovornici, uspio da tokom protekla dva mjeseca taj dug zadrži na nivou od cca 700 miliona KM, ali neće moći još dugo situaciju držati pod kontrolom. 

Para, jednostavno rečeno, nema, što, primjera radi, potvrđuje i podatak da se sa isplatama penzija sve više i više kasni, odnosno da se datumi isplate stalno pomjeraju ka kraju mjeseca. 

Poseban problem za Vladu RS, za koji oni nemaju rješenje, je što sve veći broj dobavljača prekida sa isporukama, dok im se novac ne isplati.

“Vlada RS je imala ucjenjivački stav prema dobavljačima: Ukoliko ne nastavite sa isporukama, nećete biti ni plaćeni u skoro vrijeme. Dobavljači su jedan period funkcionisali na toj matrici, vjerujući da će Vlada RS naći novac. Međutim, shvatili su da od para nema ništa, da daljim isporukama, nastavljaju da gomilaju gubitke i prekinuli su ih”, tvrde moji izvori.