понедељак, 19. јун 2017.

SAUDIJCI GA OZNAČILI KAO FINANSIJERA TERORIZMA: Katarac Al Suwaidi godinama posluje u BiH

Piše: Avdo Avdić
Fondacija Qatar Charity, koju su vlasti Saudijske Arabije, zajedno sa njenim osnivačem Ali Abdullahom al Suwaidijem, stavile na listu osoba i organizacija koje finansiraju terorizam, godinama posluje na teritoriji BiH, saznaje Žurnal.
Lista katarskih finansijera terorizma zvanično je objavljena 9. juna ove godine, a pored Saudijske Arabije, na svojim oficijelnim stranicama objavile su je vlasti Egipta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali Abdullah Al Suwaidi na listi se nalazi pod rednim brojem 21, dok je Qatar Charity treći na listi fondacija i organizacije koje finansiraju terorizam.
Qatar Charity na području BiH djeluje od 1994. godine, dok je njen osnivač Ali Abdullah Al Suwaidi 2013. godine osnovao kompaniju Al-Suwaidi Trading. Prema sudskom registru, osnovna djelatnost ove firme je “organizacija sastanaka i poslovnih  sajmova”. Direktor preduzeća je Nihad Džihić iz Tešnja, inače pripadnik selefijskog pokreta u BiH, koji često organizuje predavanja za svoje sljedbenike.
Nihad Džihić, direktor kompanije Al-Suwaidi Trading

Osim direktora Džihića, u preduzeću Al Suwaidi Traiding nema drugih zaposlenika. Izvještaji o finansijskom poslovanju preduzeća, dokaz su da ovo preduzeće ne posluje. Od 2013. godine, u rubrici prihodi  stoji “nula”, dok je u konačnom izvještaju navedeno da preduzeće četiri godine zaredom posluje sa gubitkom.
Tako je je 2013. godine gubitak preduzeća iznosio 5590 KM, 2014. godine  gubitak je bio 25.324 KM, godinu kasnije 19.578, dok je prošle godine Al Suwaidi Trading poslovao sa gubitkom od 22 hiljade maraka. Preduzeće je, dakle, za četiri godine poslovanja ostvarilo gubitak veći od 70 hiljada maraka. No, unatoč tome, firma još nije ugašena.
Iako smo ga kontaktirali, direktor Nihad Džihić odbio je govoriti za Žurnal. Ipak, njegov brat Muhamed potvrdio nam je da Nihad radi za Ali Al Suwaidija, te je kazao da mu je poznato da je fondacija Qatar Charity na saudijskom spisku finansijera terorizma.
Prema informacijama Žurnala, Ali Al Suwaidi, na teritoriji BiH boravio je do 12. maja 2017. godine, kada je sa sarajevskog aerodroma odletio za Istanbul. Tridesetak dana kasnije, njegovo ime našlo se na spisku finansijera terorizma.
“Humanitarci iz Katara u 2015. pomogli ekonomsko osnaživanje više od 100 porodica u BiH”, glasio je naslov objavljen u Faktoru.
U tekstu je navedeno da je glavni donator  Qatar Cherity, odnosno organizacija koju je pet arapskih zemalja označilo kao finansijere terorizma. Tokom 2016. godine, sa predstavnicima ove fondacije susreo se i federalni ministar za izbjegla i raseljena lica – Edin Ramić. Upravo te godine, prema zvaničnom finansijskom izvještaju , ova organizacija na području BiH investirala oko    pola miliona maraka, dok je na globalnom planu, a najviše u Siriji, “investirano” oko 90 miliona maraka.
Te godine, Ali Al Suwaidi investirao je na područu Tešnja, a koordinator projekta bio je Muhamed Džihić, brat Nihada Džihića koji je direktor kompanije Al Suwaidi Trading. Posrednik u investiranju bila je humanitarna organizacija Al Waqf iz Holandije, čiji je direktor sarajevskog predstavništva Ismir Karaga, također jedan od “daija” (predavača) selefijskog pokreta. Prije Karage, na čelu Al Waqfa bio je Yasir Widatalla.   
Posljednja aktivnost ove fondacije zabilježena je u martu ove godine, kada je raspisan tender za nabavku traktora s priključcima. Kao adresa na koju se trebaju dostavljati ponude, navedena je adresa Rijaseta Islamske zajednice BiH.