субота, 10. јун 2017.

Tužilaštva i Sudovi štite kriminalce i omogućili dvostruko pljačkanje “Alumine”

piše: Slobodan Vasković


MUP RS i Pravosuđe RS kao kriminal tretiraju situacije kada “Ukio” banka za sebe upiše zaloge i hipoteke i ošteti Republiku Srpsku, čime, praktično, uništi pomenuta preduzeća, ali, četiri godine kasnije, kada je te iste inkrimisane zaloge preuzeo Pavlović, isti taj MUP RS i isto to Pravosuđe RS, takav akt više ne tretiraju kao kriminal; Čak se to iz dijela vlasti, posebno Vlade RS, pokušava predstaviti kao poželjna poslovna varijata.

Razlog je evidentan: Za tu poželjnu varijantu svesrdno se zalažu gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, kao i ministar finansija Zoran Tegeltija, koji otvoreno agituju za Pavlovića, iza kojeg stoji kriminalni Klan iz Beograda. 

MUP RS je 13.09.2013. godine na svom sajtu sajtu objavio informaciju o dostavljenoj krivičnoj prijavi Specijalnom tužilaštvu RS; Tema: kriminal koji je počinjen u “FG Birač” i preko povezanih firmi.

Krivičnu prijavu dostavila je Uprava kriminalističke policije MUP RS.

Krivična prijava završila je u rukama tužiteljke Svetlanke Bijelić.

Od tada do danas Specijalno tužilaštvo postalo je Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminal; Bijelićeva je i dalje tužilac; Prošle su četiri godine, a istraga o kriminalu teškom milijardu marka nije se pomakla sa mjesta; Klan&Co pokušavaju oteti "Aluminu".

Krivična prijavon podnesena je protiv:
-Mindaugasa Kazakevičiusa, tadašnjeg direktora “Alumine” i Rimantasa Balsys, direktora “Mehanike”, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili  krivično djelo ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’'.

-Martynas Ugianskis, predsjednik Upravnog odbora “Birača”, ”Mehanike”, “Alumine” i “Birač Energa”, Virginius Vajega i Oksana Kavtun, članovi UO pomenutih preduzeća, sumnjiče se da su počinili krivična djela ''Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava’'.

Ovaj javno dostupni Izvještaj navodi da je Mindaugas Kazakevičius, u svojstvu direktora “Alumine”, 07.12.2012. godine u Banjaluci, u namjeri pribavljanja imovinske koristi “Ukio” banci, iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja, te suprotno Zakonu o privrednim društvima, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara “Birača”, raspolagao imovinom velike vrijednost i potpisao Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist “Ukio” banke, radi obezbjeđenja potraživanja koje „Ukio banka“ ima prema preduzeću „Birač Europe“ u Litvaniji.

Ovim je oštetio Aluminu u iznosu od 62,448 miliona KM. 

Rimantas Balsys, u svojstvu direktora “Mehanike”, sumnjiči se da je ovlastio Gordana Vukovića da, (07.12.2012. godine u Banjaluci), s ciljem pribavljanja imovinske koristi “Ukio” banci, u ime direktora “Mehanike”, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara “Birača”, suprotno Zakonu o privrednim društvima, raspolaže imovinom velike vrijednosti i potpiše Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist Ukio banke.

Ovim je načinjena šteta Mehanici u iznosu od 1,897 miliona KM.

Ostala lica, pomenuta u Izvještaju, sumnjiče se da su, u svojstvu članova UO pomenutih preduzeća, potpisali odluke UO” Alumine”, “Mehanike”, “Birača” i odluku UO “Birač Energo”, kao i zapisnike sa sjednica upravnih odbora na kojima su navodno donesene navedne odluke, a koje uopšte nisu održane.

U ovom trenutku, četiri godine nakon podnošenja Krivične prijave, “Aluminu” otima Klan, koji ima svoj paralelni pravosudni sistem, unutar onog u ovom entitetu, a u otimačini učestvuju i Zoran Stevanović, Zoran Tegeltija i Gordan Pavlović.

MUP RS i Tužilaštvo RS tolerišu teški kriminal
Važno je prepoznati neke nelogičnosti, ali i značajnu povezanost aktuelnih dogašaja oko otimanja “Alumine”  sa izvještajem UKP-a, od prije četiri godine: 
-UKP je, prije skoro 4 godine, Specijalnom tužilaštvu podnijela dokaze o kriminalu koji su pomenuti Litvanci izvršili zalažući imovinu “Birača”, “Alumine”, “Mehanike” i ostalih povezanih lica; Danas, Klan, Pavlović&Co, po istom osnovu, odnosno po osnovu istih tih zaloga, koje je policija zvanično proglasila kriminalom, blokira račun “Alumine”, pokušavajući da naplate 155 miliona KM i tako otmu fabriku!!!

Zaključak nakon navedenih notornih činjenica: MUP RS i Pravosuđe RS kao kriminal tretiraju situacije kada “Ukio” banka za sebe upiše zaloge i hipoteke i ošteti Republiku Srpsku, čime, praktično, uništi pomenuta preduzeća, ali, četiri godine kasnije, kada je te iste inkrimisane zaloge preuzeo Pavlović, isti taj MUP RS i isto to Pravosuđe RS, takav akt više ne tretiraju kao kriminal; Čak se to iz dijela vlasti, posebno Vlade RS, pokušava predstaviti kao poželjna poslovna varijata.

Razlog je evidentan: Za tu poželjnu varijantu svesrdno se zalažu gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, kao i ministar finansija Zoran Tegeltija, koji otvoreno agituju za Pavlovića, iza kojeg stoji kriminalni Klan iz Beograda. 

Svetlanka Bijelić (desno)
Da se tužiteljka Svetlanka Bijelić bavila svojim poslom i procesuirala sve pomenute Litvance i njihove domaće saradnike, među kojima je značajnu ulogu imala Sonja Rubež, sada saradnik Stevanovića, Tegeltije i Pavlovića, do blokade računa “Alumine” nikad ne bi došlo; Očigledno je da su zaloge produkt izvršenja niza jasno vidljivih teških krivičnih djela.

Nema sumnje da je Rubežova imala neposredna saznanja o svim ovim krivičnim djelima, jer je vodila pravnu službu ovih zvorničkih firmi.

Istraga koja vodi u katastrofu
Način na koji tužiteljka Bijelić vodi ovu, ali i druge istrage, garantuje još najmanje deceniju "istražnih" radnji, bez konačnog/ikakvog epiloga; Dok ona ne radi ništa, niti je ko opominje zbog toga, Klan&Pavlović, polako i nesmetano, naplaćuju lažne zlaoge; odnosno, po drugi put se pljačka “Alumina” za 155 miliona KM.

Nije uopšte šokantno, već očekivano kraj neradnika iz pravosuđa, preciznije saradnika kriminalnih organizacija, koji su dio pravosudnih institucija.

Tu, bez dileme, spada i Jelena Todorović, sudija Osnovnog suda u Zvorniku, koja je sve uradila da Pavlović pokuša hitno naplati/oteti novac po osnovu zaloga, koje je prije četiri godine UKP MUP RS proglasio kriminalnim djelom i poslao Izvještaj o tome tužiteljici Svetlanku Bijelić.

Razlozi ovakvog nekredibilnog i katastrofalno štetnog vođenja istrage, koju upražnjava Bijelićeva, teško su razumljivi svakom normalnom građaninu Republike Srpske.


Da li je Kvaka u dobrim i srdačnim dugogodišnjim vezama Sonje Rubež i Svetlanke Bijelić, koji dominira ovom “istragom”, čiji je cilj Ništa!!!