петак, 23. јун 2017.

Sorta Metuzalem konačno poražena

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, konačno je doživio potpuni debakl sa svojom poljorpirednom politikom, koja je pratila tokove Srednjeg vijeka.

Konačno su otklonjene smetnje za upis sorti u sortnu listu BiH, što nije bilo moguće od 2011. godine. 

Vlada RS, Željka Cvijanović i nadležno Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je doživjeli su težak poraz od Mirka Šarovića i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Proizvođači i uvoznici sjemena, naročito povrća i uljarica, oduševljeni su deblokadom oko upisa sorti u sortnu listu BiH koju je, u prethodnih šest godina, blokiralo Ministarstvo poljoprivrede RS, zajedno sa nekim, takozvanim stručnjacima, predvođenim dekanom Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Napokon će i naši povrtari moći, figurativno rečeno, da siju “Mercedes“ sorte povrća umjesto “Golf 2“, na šta su se do sada žalili.

Ovim su u vodu pali izuzetni napori i vrlo “uspješan” rad Metuzalema i njegovih nesposobnjakovića, koji su donijeli entitetsku sortnu listu 2015. godine, a na osnovu koje proizvođači i uvoznici povrća nisu mogli sijati, odnosno, uvoziti sorte povrća i uljarica. 

Uskoro će se isto desiti i sa sortama svih ostalih vrsta poljoprivrednog bilja i sadnog materijala voća i vinove loze. 

Ministarstvo poljoprivrde RS umislilo je da je Republika Srpska država, da svi u Sarajevu trebaju njih da slušaju i da su nadležni za problematiku uvoza i upisa sorti. Sada je tome kraj, a poljoprivrednici su konačno izvojevali pobjedu.


Iskreno mi je žao Metuzalemovih saradnika što će sad biti izloženi njegovom gnjevu, jer će ih on smatrati krivim za deblokadu. Naravno, najviše krivice, ako ne i jedinu, snosi Metuzalem koji još nije shvatio da je došlo vrijeme da u svojoj bašti gaji najnovije sorte povrća, a ne da on odlučuje šta se može uvoziti, a šta ne!