понедељак, 12. јун 2017.

Republika Srpska bi mogla biti spržena u TE “Stanari”

piše: Slobodan Vasković

TE “Stanari” je prestala sa radom prije petnaest dana; Razlog leži u činjenici da je cijena proizvodnje struje u ovoj Termoelektrani viša od prodajne cijene i da “EFT”, čije je vlasništvo TE, bilježi gubitke.

Niko iz vlasti, posebno ministar industrije i energetike Petar Đokić, o ovome  nisu rekli ni riječ, iako se radi o ogromnom problemu; Problemu koji bi ovaj entitet mogao skroz finansijski da uništi.

Ukoliko TE “Stanari” ne nastavi sa proizvodnjom neće imati novca da vraća kredit, koji su dobili od Kineske razvojne banke.  

U tom slučaju kredit od 320 miliona evra moraće da vraća Republika Srpska, koja je dala garancije da će to učiniti, ukoliko EFT ne bude redovno izmirivao svoje obaveze.

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena.

Đokić bi trebao hitno da se očituje o ovom problemu. Takođe, Đokić bi, umjesto što ćuti i pokušava prikriti ovu katastrofičnu situaciju, morao javnosti da saopšti da li je RS već u finansijskim problemima zbog činjenice da TE “Stanari” ne radi i da predoči mjere za prevazilaženje situacije, koja prijeti da eskalira i finansijski “srpži” ovaj entitet.

Đokić ne bi trebalo da ćuti, jer on je najodgovorniji za ovu oblast.

Ugovor o kreditu, između Kineske razvojne banke i EFT, potpisan je 20.06.2012. godine; Tada je precizirano da će izgradnja TE koštati 550 miliona evra, od čega je Kieska razvojna banka plasirala 320 miliona evra.

Vhong Zhong, predstavnik Kineske razvojne banke, tada je izjavio da su razgovori počeli 2009. godine.
“Zahvaljujući podršci od strane RS i EFT grupacije naša banka je zajedno sa preduzećem Dong Fang elektrik uspjela da pokrene ovaj projekat i konačno, uspjeli smo da zatvorimo finansijsku konstrukciju i da potpišemo današnji sporazum, rekao je tada Zhong.

Poznato je da Kina za kredite koje plasira izvan svoje teritorije, osim garancija firmi kojim ih odobrava, insistira i na garancijama države iz koje je to preduzeće.

Nema dileme da je tako bilo i u slučaju kompanije EFT, odnosno da je Vlada RS garantovala da će vratiti kredit, ukoliko to Hamovićeva firma ne bude mogla učiniti.

Nema dileme da je RS u strašnom problemu o kojem se ćuti zbog straha od njegovih mogućih strašnih posledica.

TE “Stanari” je svečano puštena u rad 20.09.2016. godine, ali je u stalnim problemima sa radom.

Još u oktobru prošle godine objabio sam da je nestao vlasnik kompanije koja je uvezla opremu za TE “Stanari”, a sa njim i brojni milioni neplaćenog PDV-a.

Oprema svako malo stane, jer je lošeg kvaliteta. Tako i cijela TE.

Problemi će, kako sada stvari stoje, tek da eskaliraju.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije objavio da Termoelektrana pripada globalnoj energetskoj grupaciji Energy Financing Team (EFT) čiji su većinski vlasnici Vuk Hamović i njegov sin Miloš. Hamović, biznismen srbijanskog porijekla, godinama trguje električnom energijom na Balkanu.

EFT je za izgradnju termoelektrane uzeo kredit od Kineske razvojne banke u iznosu od 350 miliona eura. Zauzvrat su u zalog dali preduzeće „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u Stanarima te njegovu pripadajuću imovinu i prava u vezi s njim.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio je da je zbog tog kredita Vlada Republike Srpske (RS) mijenjala i zakonske akte. Tako je omogućeno Kineskoj razvojnoj banci da raspolaže koncesionim ugovorom u slučaju da EFT ne bude mogao vraćati kredit.