среда, 28. јун 2017.

Salihović na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

Piše: A. A.
 

Suspendirani glavni državni tužilac Goran Salihović od jutros se, u svojstvu osumnjičenog, nalazi na ispitivanju u Tužilastvu BiH, saznaje Žurnal. 

Osumnjičen je da je, tokom svog mandata, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, a pored toga mu na teret stavljaju i krivično djelo nesavjestan rad u službi. 

Konkretno, osumnjičen je da je nenamjenski trošio novac Tužilaštva BiH na službena putovanja, kupovinu poklona, automobila, te da je podobnim saradnicima nezakonito davao stimulacije.  

Pored toga, sumnjiče ga da je, mimo zakonom propisanih procedura, u svojoj kancelariji držao najmanje stotinu krivičnih predmeta koje nije dao u rad. Među tim predmetima su i oni protiv najviših zvaničnika u BiH. Ranije je, podsjećamo, protiv Salihovića podignuta disciplinska tužba, zbog zloupotreba u brojnim istražnim postupcima, među kojima su oni protiv Milorada Dodika i Nikole Špirića. 

Prvostepeni disciplinski postupak je okončan, te se u narednim danima očekuje donošenje odluke o njegovom razrješenju. Disciplinski postupak je odvojen od krivičnog koji je započeo donošenjem naredbe o provođenju istrage. Do sada je, tokom istrage, saslušano desetak svjedoka, ali prije podizanja optužnice, nužno je ispitati osumnjičenog. 

U Tužilaštvu BiH, kako saznaje Žurnal, razmatra se čak i mogućnost predlaganja mjera zabrane putovanja za osumnjičenog Salihovića. Konačna odluka o eventualnim mjerama zabrane bit će donesena nakon ispitivanja.

(zurnal.info)