четвртак, 15. јун 2017.

SLUČAJ DOKTORICE GORDANE ŠOPALOVIĆ: Patološke igre oko specijalizacije za patologe

Skoro da nema visokog funkcionera iz vlasti u RS koji u entitetske ili državne institucije nije zaposlio nekoga od svoje najbliže rodbine.
Poslednji u nizu skandala je onaj da je ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović svoju suprugu, mimo konkursa, zaposlio u Fondu za zaštitu životne sredine RS. Od toga je još skandaloznije što je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, koji je odavno ispunio sve uslove za penziju, u taj Fond zaposlio kćerku Zrinku Ivanković.
Slučaj je školski primjer nepotizma i sukoba interesa, jer je ministar Mirjanić član Upravnog odbora tog Fonda.
Tako se, po kratkom postupku i mimo konkursa, zapošljavaju srodnici visokih funkcionera. Oni koji nemaju veze u vrhu vlasti obraćaju se raznim institucijama, ukazujući na očigledna kršenja zakona prilikom raspisivanja konkursa i prijema radnika, u čemu su direktori javnih ustanova u RS postali velemajstori.
Takav je i slučaj doktorice Gordane Šopalović, koja će, po svemu sudeći, pravdu za sebe potražiti pred Evropskim sudom u Strazburu, jer su sve ovdašnje institucije, uglavnom, ostale gluve i nijeme na njen slučaj. Krenimo redom. 
OČEKIVANI OBRT
Gordana Šopalović se prijavila na konkurs za specijalizaciju iz sudske medicine koji je raspisao Zavod za sudsku medicine Banjaluka, na čijem čelu je dr Željko Karan. Taj konkurs je objavljen u Službenom glasniku 3. februara 2017. godine i njime su dodjeljivane dvije specijalizacije za patologe.
Prijavilo se desetak kandidata, a kao najbolji, koji su ispunili sve uslove i prosjekom bili bolji od drugih, ocijenjeni su dr Dragoljub Kezmić, sa prosjekom  8,75, i  dr Gordana Šopalović - prosjek ocjena 8,60.
Izgledalo je kao da je sve već gotova stvar, a onda se desio neočekivani obrt. Na mjestu broj dva, umjesto dr Šopalović, pojavljuje se ime dr Vesne Tramošljika.
Tramošljika je prilikom bodovanja bila na četvrtoj poziciji, mada njena prijava nije trebalo ni da se razmatra, jer ona nije ispunjavala uslove iz konkursa.
U trenutku kada je konkurs raspisan, dr Tramošljika nije završila Medicinski fakultet, već je imala diplomu doktora stomatologije.
U “Zavodu za sudsku medicine” nisu tražili stomatologa, već doktora medicine.
Konkurs je zatvoren 15 dana kasnije, 18. februara, a onda se dešava novi skandal, kojim bi, nema sumnje mogli da se pozabave i vještaci MUP-a RS. Dr Tramošljika nakon isteka konkursa dostavlja “Zavodu za sudsku medicine” diplomu doktora medicine, kao i uvjerenje o položenom državnom ispitu. Nema sumnje da se radi o kršenju zakona, a bilo bi poželjno ispitati kako je dr Tramošljika za kratko vrijeme stekla zvanje doktora medicine i kako je ekspresno položila državni ispit.
Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, dr Vesna Tramošljika diplomirala je 3. marta 2017. godine, dvije sedmice nakon zatvaranja konkursa. Njen diplomski rad bio je “Forenzički značaj alkohola”, a mentor joj je bio dr Željko Karan, direktor “Zavoda za sudsku medicinu”.

Dr Gordana Šopalović, koja je ostala bez specijalizacije zbog mutnih radnji i očigledne protekcije odlučila je da krene u bitku. Obratila se instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, tražeći od njih zaštitu svojih prava i digniteta. Iz te institucije su joj 7. juna odgovorili da su od “Zavoda za sudsku medicine”, Ministarstva zdravlja RS i Inspekcije rada  i Republičke uprave za inspekcijske poslove zatražili izjašnjenje o navodima iz njene žalbe.
Instituciji Ombudsmena su, za sada, stigli samo odgovori iz Ministarstva zdravlja RS i Republičke uprave za inspekcijske poslove, koji su se, najkraće rečeno, proglasili nenadležnim u ovom slučaju.
Ministar zdravlja Dragan Bogdanić je u svom izjašnjenju upućenom Ombudsmenu BiH naveo da je dr Šopalović uputio da “zaštitu prava može ostvariti u skladu sa članom 201. Zakona o radu RS (Službeni glasnik RS broj 1/16)”, te da je raniju žalbu dr Šopalović proslijedio na dalje postupanje “Zavodu za sudsku medicine”. Ministar Bogdanić je od cijelog slučaja oprao ruke i naveo da se u Ministarstvu zdravlja “ne vodi upravni postupak za donošenje rješenja o odobrenju specijalizacije za izabrane kandidate  Dragoljuba Kezmića, doktora medicine, i Vesnu Tramošljiku, doktora stomatologije/doktora medicine”.
Bogdanić bi kao ministar zdravlja, ali  i kao ljekar svakako trebalo da se pozabavi pitanjem kako je moguće da neko u rekordno kratkom roku diplomira na Medicinskom fakultetu i još brže položi državni ispit.
PONIŠTENJE KONKURSA
Čudno je što ministar Bogdanić pere ruke od cijelog slučaja, jer u odgovoru Republičke uprave za inspekcijske poslove navode da “program specijalizacije i supspecijalizacije donosi ministar zdravlja i socijalne zaštite”, kao i da “ministar ovlašćuje zdravstvenu ustanovu u kojoj se obavlja specijalizacija i suspecijalizacija”.
“Zdravstvena ustanova ili Medicinski fakultet u sastavu Univerziteta podnosi zahtjev za specijalizaciju ili suspecijalizaciju Ministarstvu, a ministar donosi rješenje o odobravanju specijalizacije ili suspecijalizacije”, naveli su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.
Još su naveli da se prijava za polaganje stručnog ispita podnosi Ministarstvu zdravlja, a stručni ispit se polaže pred Komisijom koju imenuje ministar. Istakli su i da su raniji dopis dr Šopalović uputili Ministarstvu zdravlja.
Dakle, ministar Bogdanić nadležan je za slučaj dr Šopalović i trebalo bi da reaguje, ako želi da zaštiti dignitet “Zavoda za sudsku medicinu”, svog resora i profesije.

U međuvremenu, nakon što je afera oko dodjele specijalizacija u “Zavodu za sudsku medicinu” objavljena u pojedinim medijima, direktor Zavoda Željko Karan je 31. maja donio odluku o poništenju konkursa za izbor kandidata za dodjelu specijalizacija.
“Poništava se konkurs za izbora kandidata za dodjelu specijalizacija broj 01-0250-07/17, od 30.01.2017., objavljen u Službenom glasniku RS broj 10/17 od 03.02.2017.g. Ponovni konkurs za izbor kandidata za dodjelu specijalizacija iz tačke 1. ove odluke biće raspisan nakon obezbjeđenja uslova za raspisivanje istog”, navodi se u Karanovoj odluci.
Karan je odluku o poništenju konkursa donio prije isteka roka za žalbu, što je potpuno nezakonito. Kao što je notorno da je poništenjem konkursa prije isteka roka za žalbu namjeravao prikriti sve mutne radnje u vezi sa ovim slučajem. Kada će se steći uslovi za ponovno raspisivanje konkursa ne zna niko, osim Željka Karana. Po svemu sudeći, Karan čeka da se smire strasti i splasne medijska prašina u vezi sa ovim skandalom.