среда, 21. јун 2017.

Dirigovano Nasilje i Opasna Blamaža Okružnog tužilaštva: Podigli optužnicu protiv bivšeg ministra Jovičića, a nisu ga ni saslušali, što je direktno kršenje zakona

piše: Slobodan Vasković

Okružno tužilaštvo Banjaluka je dno pravosuđa: Osim što ništa ne rade i ono što, navodno, rade, čine mimo svih zakonskih normi.

Tako je osvanula vijest da je podignuta optužnica protiv Radislava Jovičića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, i da je proslijeđena Sudu na potvrđivanje. Vijest je potvrđena iz Okružnog tužilaštva (vidi Dodatak 2).

Međutim, ta optužnica nije validna, potpuno je nezakonita, jer nije mogla biti podignuta iz prostog razloga što Jovičić nije ispitan od postupajućeg tužioca, niti je, kako saznajem, ikada dobio/nije mu uručen poziv za saslušanje, iako je, pravno rečeno, “dostupan”, pošto živi u Banjaluci.

Zakon o krivičnom postupku RS, član 233, stav 3, izričito kaže: Optužnica se ne može podići ako osumnjičeni nije bio ispitan od tužioca.

Član 233 Okončanje istrage
1) Tužilac okončava istragu kada utvrdi da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno da se može podići optužnica. Okončanje istrage će se zabilježiti u spisu.

(2) Ako se istraga ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o sprovođenju istrage, potrebne mjere da bi se istraga okončala preduzeće kolegijum tužilaštva.

(3) Optužnica se ne može podići ako osumnjičeni nije bio ispitan.

Kako se u stavu 1 izričito pominje tužilac, jasno je da osumnjičenog mora ispitati tužilac, prije nego li podigne optužnicu. Bez toga to nije moguće i takva je praksa u cijeloj BiH, kao i u Tužilaštvu BiH. Sve ovo potvrđeno mi je u pravosudnim krugovima od eminentnih stručnjaka, advokata i tužilaca.

U ovom slučaju, nadležni tužilac zaboravio je da uradi najznačajniji dio posla - da ispita osumnjičenog. To je takva blamaža da je neophodno po automatizmu suspendovati tužioca, ali i Glavnog tužioca Lepira, koji je dozvolio ovakvo nezakonito djelovanje i pravno nasilje.

Jovičića jeste ispitao MUP RS, ali to, jednostavno, ne vrijedi, ukoliko ga nije ispitao i nadležni tužilac. Optužnicu protiv njega Sud, jednostavno, ne može potvrditi, jer je nezakonita.

U odgovoru na pitanja zbog čega nisu ispitali Jovičića, Tužilaštvo se pozvalo na član 142, koji se odnosi na ispitivanje osumnjičenog, ali ne i na podizanje optužnice. A ona se može podići samo ako je nadležni tužilac ispitao osumnjičenog, nikako ako su to učinila lica koja je tužilac ovlastio, a to se odnosi na pripadnike policije.

Osnovne odredbe o ispitivanju
Član 142
(1) Ispitivanje osumnjičenog u istrazi vrši tužilac ili ovlašćena službena lica.

(2) Ispitivanje treba vršiti tako da se u punoj mjeri poštuje ličnost osumnjičenog. Prilikom ispitivanja osumnjičenog ne smije se upotrijebiti sila, prijetnja, prevara, narkotici ili druga sredstava koja mogu uticati na slobodu odlučivanja i izražavanja volje prilikom davanja izjave ili priznanja.

(3) Ako je postupljeno protivno odredbi stava 2. ovog člana, na iskazu osumnjičenog ne može se zasnivati sudska odluka.

Trebalo bi da tužioci razlikuju termine "Okončanje istrage" i "Osnovne odredbe o ispitivanju".

Nije realno da niko u Okružnom tužilaštvu ne poznaje Zakon o krivičnom postupku RS po kojem rade i da su, iz neznanja, napravili ovakvu katastrofalnu grešku: Realno je da je ovdje riječ o osveti, koju protiv bivšeg ministra, preko Okružnog tužilaštva, sprovodi dio Režima. Onaj Policijski.

Kada se nasilje Tužilaštva sprovodi nad bivšim ministrom policije, nekadašnjim pripadnikom Režima Milorada Dodika, na ovako vulgaran, bezočan i brutalan način, kršenjem svih pozitivnih zakonskih normi, kakvu pravdu može da očekuje običan građanin ili neko ko kritikuje postojeći Režim, posebno pravosudne institucije? Nikakvu!!! (nastaviće se)

Dodatak 1: Pitanja Glavnom tužiocu Lepiru i njihov odgovor u kojem se, indirektno, potvrđuje da nisu ispitali Jovičića

Uputio sam dopis Glavnom tužiocu Želimiru Lepiru i zatražio da mi odgovore da li su saslušali Radislava Jovičića.

Želimir Lepir, Glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka

Maja Đaković Vidović, portparol

Poštovani/a.

Potvrdili ste da je protiv Radislava Jovičića podignuta optužnica i da je proslijeđena sudu na potvrđivanje.

Prema informacijama kojima raspolažem, Tužilaštvo i nadležni tužilac, nikada u vezi sa ovim predmetom nisu saslušali Jovičića, niti mu je ikada upućen poziv.

Stoga Vas molim da mi odgovorite na sledeća pitanja:
Da li je i kada Tužilaštvo ispitalo Jovičića u vezi sa radnjama koje mu se stavljaju na teret?

Molim vas da mi zbog hitnosti odgovorite što prije, kako bih javnost pravovremeno obavijestio o cijelom ovom slučaju.

S poštovanjem, Slobodan Vasković, bloger

Odgovor Tužilaštva: 
Banja Luka Datum: 21.06.2017. Broj:IT-142/17 
N/r –Slobodan Vasković-bloger 
Predmet: Odgovor na zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se 
Poštovani, 
Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 21.06.2017.godine, uputili ste zahtjev za pristup i dostavljanje informacija, te postavili pitanje u vezi sa krivičnim predmetom protiv Radislava Jovičića.
U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas; 

- u pomenutom krivičnom predmetu u toku istrage, osumnjičeno lice je ispitano u skladu sa odredbom člana 142. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, a kojom je predviđeno da ispitivanje osumnjičenog u istrazi može vršiti tužilac ili po nalogu tužioca ovlaštena službena lica.
S poštovanjem, Rukovodilac odnosa sa javnošću Maja Đ. Vidović 
Dodatak 2: Novosti/(ATV): Bivši ministar optužen da je ojadio MUP za 260.000 KM
Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića i direktora preduzeća banjalučke firme “Optel” Aleša Majkića zbog sumnje da su oštetili MUP za 260.000 KM, saznaju “Novosti”.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je optužnica protiv Jovičića i Majkića proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci.
– Nakon sprovedene istrage, banjalučko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jovičića zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi i Majkića zbog krivičnog djela izdavanja čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića – precizirila je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju “Novosti”, Jovičić se tereti da je, u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, oštetio tu instituciju za 260.000 KM u korist “Optela”. Jovičić je “Optelu” avansno isplatio uređaj za radio-vezu, koji nikada nije isporučen.

Prema ugovoru “Optel” je Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo da isporuči 40 fiksnih i 120 ručnih radio-stanica, softver, repetitore, baterije i punjače “Histera”. Budući da isporuka nije realizovana u dogovorenom roku, sa “Optelom” je sklopljen aneks ugovora, kojim je rok za isporuku robe prolongiran, ali ga Majkićeva firma ponovo nije ispoštovala. Na kraju oprema je nabavljena od druge firme, a MUP je blokadom računa uspio da vrati dio novca koji je kao avans uplatio “Optelu”.

Zbog svega navedenog, Uprava kriminalističke policije MUP RS pokrenula je istragu protiv Jovičića, a 22. jula 2016. tužilaštvu su dostavili krivičnu prijavu, što je rezultiralo podizanjem optužnice.

Jovičić nije odgovarao na telefonske pozive, pišu Novosti. Inače, Jovičić je kao član SNSD obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi RS od 12. marta 2013. do 18. decembra 2014. godine, kad je zamijenjen aktuelnim ministrom Draganom Lukačem.

TUŽBENI ZAHTJEV
Sporni iznos od 260.000 KM Glavna služba za reviziju RS pomijenula je u svom izvještaju o kontroli MUP RS za 2014. godinu. U izvještaju je zatražena ispravka “neopravdanog avansa firmi ‘Optel’ (260.418 KM)”, uz napomenu da je “za iznos neopravdanog avansa pokrenut tužbeni zahtjev”.

KAZNA

Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakonu RS, Jovičiću preti kazna od jedne do osam godina zatvora, a Majkiću od dvije do 10 godina zatvora.