понедељак, 12. јун 2017.

Dodik ponovo premijer?!

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik u velikoj je dilemi da li da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH na idućim parlamentarnim izborima, koji se trebaju održati 2018. godine, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora iz vrha SNSD-a.

Prema njihovim riječima, nekoliko je bitnih razloga da se Dodik ne kandiduje:
-Gubi kontrolu nad Vladom RS, bez obzira da li će u toj vladi sjediti članovi SNSD-a.
“Dodik, iako kontroliše Željku Cvijanović, ne kontroliše i kompletnu Vladu RS i zbog toga je i došao u velike političke probleme”, tvrde moji izvori bliski Dodiku.

Isto potvrđuju i drugi kredibilni izvori iz vrha SNSD-a.

-Drugi razlog, po njima, zbog kojeg Dodik ne bi trebao u Sarajevo jeste što se nalazi na “Crnoj listi” SAD-a, a taj fakt je vrlo limitirajući po člana Predsjedništva BiH.
“Dodiku bi bila uskraćena putovanja na bitne političke destinacije, svako malo bi se našao u izolaciji, a bio bi sve vrijeme izložen velikim pritiscima, zbog politike koju vodi i koju namjerava nastaviti voditi”, obrazlažu ovaj argument moji sagovornici.

Istina je, kažu, da Dodik intenzivno lobira da ude skinut sa "Crne liste", ali je istina i da mu taj posao vrlo vrlo teško ide. 

-Treći razlog zbog kojih, po njima, Dodik razmišlja da ne ide u Sarajevo jeste strah.
“Dodik se plaši odlazaka u Sarajevo i ubijeđen je da mu sigurnost nije zagarantovana”, tvrde oni.

Prema njihovim riječima, najrealnije je da Milorad Dodik, nakon izbora 2018. godine, ponovo bude premijer RS. Pod uslovom da njegov SNSD obezbijedi parlamentarnu većinu i da kandidat te stranke odnese pobjedu na predsjedničkim izborima. Moji izvori ne dovode u pitanje pobjedu SNSD-a na izborima 2018. godine.

“To je pozicija sa koje on ima punu kontrolu nad svim procesima i međunarodna zajednica, posebno Zapad, mora sarađivati sa njim. Ujedno to je i pozicija s koje on može mnogo kvalitetnije da kontroliše stranku”, ističu upućeni.

Kao jednu od podvarijanti koja se razmatra navode da se Dodik ipak kandiduje za člana Predsjedništva BiH, pa čim bude inaugurisan podnese ostavku i, nakon toga, preuzme poziciju premijera.
“Sigurno je da Dodik, ukoliko politički procesi i odnosi budu u aktuelnim okvirima, odnosi pobjedu na tom izbornom nivou. Demisioniranjem, on bi otvorio priliku nekom od poslanika SNSD-a iz parlamenta BiH da preuzme poziciju u Predsjedništvu BiH (tako je Zakonom ustrojeno), a on bi postao premijer”, obrazlažu ovu podvarijantu izvori iz vrha vodeće političke strane u RS.

Prema njihovim riječima, ključni problem je što SNSD još uvijek nema kandidata za predsjednika RS, čije ime garantuje pobjedu na tom nivou.
“Upravo ta situacija i jeste presudna da Dodik još nije do kraja prelomio da zasjedne, nakon 2018., ponovo na mjesto premijera”, kažu moji izvori.

Na pitanje zbog čega ne računaju da Nebojša Radmanović ili Željka Cvijanović, koji trenutno slove kao najozbiljniji kandidati za predsjednika RS, ne mogu pobijediti na sledećim izborima, moji sagovornici ističu da njih dvoje teško mogu doći do ove nominacije.

Protiv Radmanovićeve kandidature je lično Dodik, a protiv Cvijanovićeve je gotovo kompletan vrh stranke, osim Dodika.

Potvrđuju konstataciju da je Radmanović oštro krenuo u kampanju, ali dodaju da je Dodik pokrenuo kontrakampanju i počeo sa čišćenjem njegovih kadrova na terenu.

“Svi Dodikovi ljudi od povjerenja dobili su zadatak da potpuno neutrališu sve Radmanovićeve pokušaje preuzimanja Gradskih i Opštinskih odbora i da, ako je to potrebno, njegove lobiste isključe iz SNSD-a”, tvrde moji sagovornici.

Na tvrdnju da Radmanović nije bezazlen igrač i da će se braniti, oni uzvraćaju kontratvrdnjom da bivši član Predsjendištva BiH još uvijek ne može parirati Dodiku.

Takođe ističu da Dodik još nije ni blizu odluke o tome ko bi mogao biti nominovan za predsjednika RS, ali da je sasvim blizu odluke da on ponovo bude premijer RS.

“Njegovo slabljenje počelo je prije sedam godina kada je preuzeo poziciju predsjednika RS i danas vidimo da je to bila loša odluka. Dodik, ukoliko želi da nastavi da vlada, treba da ponovo bude premijer i to je i njemu samom sve jasnije”, zaključili su moji sagovornici, odbijajući i svaku pomisao da bi Dodik, do izbora, mogao biti procesuiran zbog održavanja referenduma o datumu dana Republike.

Prema njihovim riječima, od tog procesa nema ništa. Nisu htjeli argumentovati svoje tvrdnje.