уторак, 20. јун 2017.

Švercerska politika/ZAŠTO PREDSJEDNIŠTVO BIH NE ŽELI SIGURNE GRANICE: Odbili sigurnosni sistem vrijedan 7 miliona dolara

Piše: Avdo Avdić
Zbog neusaglašenih stavova trojice članova Predsjedništva BiH – donacija SAD-a, vrijedna 7 miliona dolara, najvjerovatnije će propasti, saznaje Žunal
U pitanju je sigurnosni sistem PISCES koji je trebao biti instaliran u dosadašnji sistem sigurnosnih agencija BiH, ali su „informatički eksperti“ u liku trojice članova Predsjedništvu BiH konstatovali da taj sistem „nije kompatibilan“ sa postojećim sistemom, te da se, stoga, ova donacija ne može prihvatiti. Barem zasad. 
Još u aprilu ove godine, vlasti SAD-a su obavile razgovor sa čelnicima Ministarstva sigurnosti BiH, nakon čega je zatražen formalni stav svih sigurnosnih agencija. Skoro sve policijske agencije, uključujući Graničnu policiju, SIPA-u i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, dale su pozitivno mišljenje, te je sva dokumentacija upućena u Predsjedništvo BiH. 
S obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o međunarodnom ugovoru, nije se primjenjivao Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih obaveza. Bila je, dakle, potrebna samo formalna odluka Predsjedništva kojom se daje saglasnost na prihvatanje donacije. 
Međutim, na sjednici održanoj početkom maja, Dragan Čović je bio protiv da se ovo pitanje uopće stavi na dnevni red, a nakon što je dokumentacija upućena na usaglašavanje, Čoviću se pridružio i bošnjački član Predsjedništva BiH – Bakir Izetbegović.
„Mladen Ivanić je jedini bio za donošenje odluke o prihvatanju donacije. Izetbegović i Čović se protive, jer su ih njihovi kadrovi u OSA-i i GP BiH izvijestili da ovaj donirani sistem nije kompatibilan sa ranije ugrađenim sistemom koji su, također, donirale vlasti SAD-a“, ispričao je za Žurnal izvor iz Predsjedništva BiH.
A o čemu se, zapravo, radi? 
Personal Information Secure Comparison and Evaluation Syistem, ili skraćeno PISCES sistem, omogućio bi brojne pogodnosti bh policijskim agencijama. Pojednostavljeno, ukoliko neko, na bilo kojem aerodromu svijeta, čekira kartu za BiH, u sistemu naših agencija bi se odmah pojavilo to ime.  
Nakon toga, sva sumnjiva imena, bh. policijske agencije mogle bi provjeriti koristeći međunarodnu bazu FBI-a, te bi tako dobile na vremenu da pripreme eventualnu akciju ukoliko osoba koja dolazi predstavlja sigurnosni problem. 
Međutim, Izetbegoviću i Čoviću, očito, ovaj sistem rada ne odgovora.  Iz, manje-više, poznatih razloga.