недеља, 11. јун 2017.

Mafija - načini i detalji djelovanja

piše: Slobodan Vasković

1.
“Slučaj Alumina” je državni kriminal, koji prijeti da u potpunosti sruši pravosudni sistem BiH, jer je formiran paralelni, koji donosi odluke, ne obazirući se na već pravosnažno presuđena rješenja.

2.
“Alumina” je i dokaz da postoji snažna sprega visokih funkcionera vlasti RS sa nosiocima Paralelnog pravosudnog sistema, koji, za račun Kriminalnih Klanova, čija je centrala van BiH, otvoreno pljačkaju BiH/RS, preuzimajući njene vitalne firme. 

Na taj način, Klanovi/Mafija stavljaju pod svoju punu kontrolu kompletne regije - u ovom slučaju Zvorničku regiju, i to na potezu Zvornik-Srebrenica-Milići, što je teritorijalni trougao, kojim će upravljati beogradski Klan, a ne ovdašnje vlasti, ukoliko uspije da sprovede akciju preuzimanja “Alumine” koja je još uvijek u toku.

3.   
Nakon serije tekstova, potkrijepljenih čvrstim dokazima i brojnim dokumemntima, moguće je izvući zaključke od kojih nijedan ne ide u prilog vladajuće elite, na čelu sa Miloradom Dodikom (koji je najveći krivac za ovu aferu), niti u prilog Pravosuđa BiH, funkcionera koji njime dominiraju, jer su dozvolili i tolerišu pravljenje/djelovanje Paralelnog pravosudnog sistema, što funkcionše po principima Mafije i po njihovim direktnim nalozima.

4.
Kontroverzna (najblaže rečeno) blokada zvorničke “Alumine” temeljno je narušila kredibilitet pravosuđa BiH i najveća je pravosudno-politička afera u istoriji BiH. 

5.
Najveća je iz nekoliko razloga: 
-Vrijednost blokade ubjedljivo je najveća u istoriji BiH - iznosi 155 miliona KM,

-Uključen je značajan broj učesnika iz vrha pravosuđa, među kojima su i pojedini članovi VSTS,

-Uključen je najznačajniji dio političkog vrha RS, među kojima su najznačajniji Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija i Petar Đokić,

-Uključen je značajan dio Opozicije, jer iz tih redova se ne čuju gotovo nikakve kritike na otimanje “Alumine” i ponavljanje pljačke iz 2012. godine; Tada su vlasnici iz Litvanije, na čelu sa Vladimirom Romanovim, opljačkali “Aluminu” i za ovih 155 miliona KM (ukupno su iz FG “Birač” izvukli milijardu KM); Sada to ponovo čini Klan i to po istom osnovu, kao i prije pet godina!

-Četvrti aspekt je detalj: Ogleda se u otvorenoj podršci kontroverznog gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića još kontroverznijoj firmi “Pavgord” iz Foče, čiji je vlasnik Gordan Pavlović. “Pavgord” je sredstvo kojim se pokušava oteti “Alumina”, a niko iz vrha SNSD-a, niti iz vrha vladajućeg Režima, do sada, nije javno kritikovao Stevanovića, niti Pavlovića. Nisu to učinili ni iz Opozicije. 

-Peti aspekt se ogleda u velikom broju neobjašnjivih radnji koji je učinila sudija zvorničkog suda Jelena Todorović i koje su osnov za otimanje “Alumine”, odnosno potka za teške kriminalne radnje što su u toku.
Ako dijelovi pravosuđa ovako postupaju prema jednom od najznačajnijih privrednih subjekata, svjesno ga i pred očima javnosti uništavaju, kako bi ga predali u ruke Mafiji, kakvu pravdu može da očekuje pojedinac pred zvorničkim Osnovnim sudom?! I pred drugim Sudovima, koji djeluju poput navedenog?!!!

6.
Da podsjetim; sudija Jelena Todorović je 12.04.2017. godine blokirala “Aluminu”, njene račune, na 155 miliona KM i to po osnovu tri ugovora o zalozi, koje su u decembru 2012. godine upisali Litvanski vlasnici, neposredno pred bjekstvo iz Republike Srpske. 

U tekstu, koji sam objavio 10.06.2017. godine, pojasnio sam da je Uprava kriminalističke policije RS u 2013. godini, u krivičnoj prijavi koja je proslijeđena Specijalnom tužilaštvu, dokumentovala da su pomenute zaloge upisane uz izvršenje niza krivičnih dijela.

Osnovano se zapitati kako su Litvanci izvršili Krivični djelo upisivanjem zaloga, a Pavlović i oni koji ga podržavaju, nisu učinili krivično djelo kupujući kriminalom stečene zaloge, pokušavajući, nakon toga, na osnovu kriminalom stečenih kriminalnih zaloga, preuzeti “Aluminu”?

Odgovor leži u neradu/saučesništvu Pravosudnih institucija, koje ništa ne preduzimaju, jer su im to naložili vodeći Političari!

7.
U detalju, istraga o Krivičnoj prijavi UKP-a MUP RS, koja se odnosi na kriminalom stečene zaloge, tapka u mjestu već skoro 4 godine zaslugom posebne tužiteljke Svetlanke Bijelić, dok se po istim tim, kriminalom stečenim i kriminalom kupljenim, zalogama, na drugom kraju RS, u Zvorniku, bavi ''najekspeditivniji'' sudija Jelena Todorović. 

Znači, na jednom kraju RS, u Banjaluci, se fingira istraga o kriminalu koji je pratio upis zaloga po osnovu kojih je danas blokirana “Alumina”, dok na drugom kraju RS, u Zvorniku, po istim tim zalogama postupa navodno nepristrasni djelilac pravde Jelena Todorović, koji blokira račune “Alumine”. 

8.
Koliko je Svetlanka Bijelić neuspješan tužilac, toliko je Jelena Todorović vrlo uspješna sudinica Mafijaškog pravosudnog sistema; Nečinjenje Bijelićeve i Činjenje Todorovićeve su dvije strane iste medalje, ostvarene na putu ka istom cilju i doveli su do najveće afere u istoriji pravosuđa BiH, ali i na korak od otimanja moćne firme od koje zavisi život u regiji Zvornik i njene predaje u ruke Mafije.

Tu dileme nema, o svemu postoje vrlo jasni, precizni dokumenti. I svi ti dokumenti su poznati institucijama RS i BiH!!! 

9.
Kako institucije RS nisu činile ništa, jer u njima sjede sve bijelić do bijelića,
otvoren je put Todorovićevoj da počini pravosudni masakr: Prilikom blokade “Alumine” je napravila toliko svjesnih propusta i toliko namjernih teških grešaka, da je trebala već biti suspendovana po hitnom postupku i optužena za ozbiljna krivična dijela.

Niko nije reagovao: Tužilaštva u Bijeljini, Banjaluci, BiH i VSTS ostali su nijemi; Nijemi svjedoci javne realizacije teškog kriminalnog djela koje izvršavaju Institucije po nalogu Mafije!

10.
Navešću samo neke od pravosudnih zločina koje je počinila Todorovićeva:
-Jelena Todorović je prije blokade “Alumine” u izvršni postupak uvela “Pavgord”, iako je ista ta radnja, u istom postupku, već ranije bila pravnosnažno odlučena od Okružnog privrednog suda u Bijeljini; Taj sud je  zabranio uvođenje “Pavgorda” umjesto “Ukio” banke. Međutim, to Todorvićevu nije interesovalo i odbila je da postupi prema ranijoj odluci suda. Iako je to morala. Kako pripada mafiji, a ne Pravosuđu BiH, Todorovićeva je učinila po nalogu Klana sve što je u interesu Klana i sve što je protiv interesa BiH/RS.

-Jelena Todorović je blokirala račun “Alumine”, iako je u istom ovom izvršnom postupku postojala pravnosnažna odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojim je zabranjena blokada računa “Alumine”. Jasno je da  ponovo, već drugi put, nije postupala po ranijoj odluci suda.

-Jelena Todorović nije poštovala ni Privremenu mjeru Okružnog privrednog suda u Banjaluci, koji je zabranio da se “Pavgord” izvršava po spornim zalogama. Todorovićeva već treći put, u istom predmetu, nije postupala po odluci suda. 

-Jelena Todorović je blokirala račun “Alumine” na cca 155 miliona KM, iako je “Pavgord” kupio cca 122 miliona KM potraživanja. Nikome nije jasno šta je sa razlikom, odnosno “sitnišem” od 33 miliona KM koja je sudija Todorović dodjelila “Pavgordu”?!

-Jelena Todorović je, po prvi put u modernoj istoriji prava, račun jedne firme blokirala po osnovu zaloge…; U vezi s tim se postavlja pitanje: Čemu mjenice, čemu pravnosnažne presude…; Evidentna je “pravna” širina što odgovara mjeri od “minus beskonačno”, kojoj teži ova sudinica…

-Jelena Todorović i dalje drži situaciju u kojoj su “Alumina” i njeni radnici Talac “Pavgorda, jer odbija da odluči po Prigovoru koji je “Alumina” uložila na blokadu računa, iako je izvršni postupak hitan i morala je davno da ovu blokadu ukine. 

11.
“Alumina” je podnijela krivičnu prijavu protiv Todorovićeve; Narečena je već jednom, 2007. godine, zaradila suspenziju VSTV-a zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi. Nije joj strano kriminogeno djelovanje!

Sada Visoki sudski i tužilački savjet ponovo odlučuje o njenoj sudbini.

12.
Prema dobro obavještenim izvorima iz pravosuđa, nekoliko visoko kotiranih sudija i tužilaca aktivno lobira da se postupak protiv Todorovićeve obustavi, da joj se ne odredi mjera suspenzije. Pravdaju to “analitikom” da bi suspenzija pomenute sudinice bila “još jedan udar na pravosuđe”, iako je to vrlo maliciozno i lažno argumentovanje, budući da bi suspenzija Todorovićeve srušila cijelu kriminalnu piramidu koja je dovela do blokade računa “Alumine”.

I čiji vrh je u djelovanju Todorovićeve. Ukoliko VSTS stane na stranu Todorovićeve, onda će podržati planove Mafije, tu nikakve dileme nema!!! 

13. 
Za Todorovićevu se najviše zalaže njena direktna saučesnica - predsjednica Osnovnog suda u Zvorniku Slavica Tadić, koja joj još uvijek “drži leđa”, jer tako krije sopstvenu ulogu u ovoj kompleksnoj mafijaškoj akciji.

Tadićeva je podređena Zoranu Stevanoviću, on je njen Šef i o tome postoje relevantni dokazi i čvrsta svjedočenja!!!

Paralelno sa lobiranjem kod VSTS, vrši se pritisak i na tužilaštva u RS da se ne povede istraga protiv sudije Todorović, jer bi to značilo suspenziju Ključnog faktora u ekipi Mafije, koja otvoreno igra igru otimanja “Alumine”. 

14.
Ova Bitka mora dobiti svoj epilog: Ukoliko Todorovićeva opstane, Mafija je pobijedila i dokazala da je RS njena država; Ukoliko Todorovićeva bude suspendovana, pa procesuirana, Mafija bi konačno izgubila jednu bitku, a  struktura okupljena oko “Pavgorda” bi pala!

15.
U igri, koja još uvijek traje i koja ima ozbiljan potencijal za nasilje, su izuzetno ozbiljni, opasni, brutalni i beskrupulozni  igrači; Ulog je prevelik, te mjere su i opasnosti…

16.
Mafija se neće tek tako predati!

(nastaviće se)