уторак, 13. јун 2017.

Rusija neće BiH isplatiti klirinški dug u kešu?!

piše: Slobodan Vasković

Rusija neće isplatiti Bosni i Hercegovini klirinški dug od 125.157.834 američkih dolara u kešu, kako se to gromoglasno najavljivalo prethodnih dana, sedmica i mjeseci, godina.
Ovo je procjena finansijskih stručnjaka, koji tvrde da je isplata klirinškog duga Rusije prema BiH u kešu samo politička igra i ništa više od toga.

Prema njihovim riječima, na to ukazuje činjenica da o isplati klirinškog duga govore i polemišu svi osim onog koji je najodgovorniji i najkompetntniji za to. Riječ je o Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

“Zašto Bevanda ne objavi da li je dao instrukcije za naplatu potraživanja od Ruske Fedeacije i gdje je kočnica? Bevanda treba takođe da odgovori na pitanja- gdje sredstva liježu i na račune kojih banaka? Preciznije, da li je dao bankarsku instrukciju, odnosno račune na koje će sredstva biti isplaćena”, kažu moji sagovornici.

Oni dodaju da je Bevandino ćutanje jasan dokaz da je BiH veoma, veoma daleko od naplate potraživanja iz Rusije po osnovu klirinškog duga.

Finansijski stručnjaci, koje sam konsultovao, tvrde da im je potpuno nejasno zašto se u ovu priču upetljao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i zašto uopšte polemiše sa premijerkom RS Željkom Cvijanović u vezi s tim, kada je Bevanda jedini koji bi trebalo da govori o ovom pitanju.

Prema njihovim riječima, MIP BiH nema ništa, ali baš ništa, sa naplatom klirinškog duga, a priča Cvijanovićeve o tome kako ambasador BiH u Rusiji nije uradio svoj posao, jer nije predao neke papire, smiješna je i tragikomična.

U finansijama su poodavno prevaziđeni kuriri i ništa ne zavisi od toga da neki ambasador odnese negdje nešto.

Ključno pitanje je kakvi su ruski uslovi za isplatu duga u kešu, a ta operacija sigurno nije prošla bez uslovljavanja, tvrde moji sagovorici.

Prema njihovim riječima, svi dosadašnji dogovori, pregovori, izjave ne znače ništa dok ministar finansija Ruske Federacije ne izda nalog za isplatu duga. Kako stvari sada stoje, to se nikada neće desiti.

Prema dostupnim informacijama, BiH je sa svoje strane uradila sve što je potrebno da bi joj Rusija isplatila obećani novac, ali je potpuno nepoznato šta su i koliko po tom pitanju uradile ruske institucije.

Moji sagovornici procjenjuju da bi Rusija ponovo mogla da se vrati staroj ponudi isplate duga u robi, kako su to predlagali duže od deceniju.

Problem je i ratni dug koji BiH ima prema Rusiji, a koji iznosi 99 miliona dolara.