недеља, 4. јун 2017.

MUP zadokumentovao Džombića; Čeka se politička odluka o njegovom hapšenju

piše: Slobodan Vasković


MUP RS, Uprava za kriminalističku policiju, posjeduje sve dokaze o umiješanosti Aleksandra Džombića u nezakonito izvlačenje milionskih svota iz firme "Energolinija", koja je povezana sa firmom "Birač".

"Inspektori su došli do sigurnih dokaza da se iz 'Energolinije' prema privatnim Džombićevim računima odlilo pet miliona maraka. Finansijska istraga otkrila je sve tragove novca i bivši premijer bi mogao zbog toga odmah biti uhapšen", tvrde moji izvori iz vrha MUP RS.

Na pitanje zbog čega se to ne čini, kada već postoje dokazi, moj izvor doslovno kaže da se "čeka politička odluka".

To, praktično, znači da privođenje i procesuiranje Džombića mora lično da odobri Milorad Dodik. 

Već godinama je poznato da u MUP RS postoje brojni dokazi o kriminalnim aktima koje je počinio Džombić, ali on uspijeva da izbjegne procesuiranje.

Dodik ga je čak početkom ove godine postavio za senatora Republike Srpske, što svjedoči da bivši premijer jako mnogo zna i o poslovima lidera SNSD-a.  

IRB RS je, maja 2012. godine, iz linije kredita iz sredstava dobijenih od Evropske razvojne banke (EBRD), dodijelila kredit od 19,4 miliona KM "Energoliniji"  pod parolom“spašavamo Birač“, ali ovaj put bez posredničke banke.

Kredit je dodijeljen direktno "Energoliniji", čime su, praktično, pare bačene u vjetar.
Interesantna je istorija ovog kreditnog zahtjeva. Prvi put kada je „Energolinija“ tražila kredit od 20 miliona KM, kreditni zahtjev je odbio tadašnji direktor IRB RS Milenko Pavlović, jer je znao kolika je izloženost riziku ovakvog plasmana IRB RS bez posredničke banke.
Poslije toga, milom ili silom, je dao ostavku.
Nakon njegovog odlaska „Energolinija“ obnavlja kreditni zahtjev, ali ovaj put u visini od 19,4 miliona KM.
Snežana Vujnić, koja je imenovana na čelo IRB RS (krajem 2011), na kreditnom odboru IRB (tzv.mali odbor), odobrava svega 6 miliona KM, smatrajući da je to iznos primjeren izloženosti riziku ovakvog plasmana.

Veliki kreditni odbor IRB RS (čitaj Vlada RS), mimo odluke „malog kreditnog odbora“, odobrava „Energoliniji“ svih 19,4 miliona KM!

Na čelu Vlade RS tada je bio Džombić, a ministar finansija Zoran Tegeltija, koji sada sve čini da firmu "Alumina" preda Gordanu Pavloviću Gociju, tajkunu i njegovom političkom pokrovitelju Zoranu Stevanoviću. I Klanu koji stoji iza njih, a sjedište mu je u Beogradu. 

Otimanje 20 miliona KM od IRB-a (12.05.2017.)
U otimačini 20 miliona KM kredita IRB-a, datog povezanoj firmi “Birača”, učestvovao je značajan broj domaćih protagonista i osoba, koji su imali svoje uloge u svim pljačkaškim procesima Vladimira Romanova, nekadašnjeg vlasnika firme “Birač”. Oni su radili i za “Aluminu”, a danas su u funkciji Gordana Pavlovića, vasnika firme “Pavgord”, preko koje se otima “Alumina” i Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, koji tu otimačinu javno podržava.

Fond za razvoj i zapošljavanje RS (dio IRB) i “Energolinija” (firma povezana sa “Biračem” i tada pod kontrolom Litvanskih vlasnika) su 10.05.2012. godine zaključili Ugovor o kreditu od 19,4 miliona KM; Namjena je bila rekonstrukcija kotlova “Energolinije”, bitnih za proizvodne procese “Alumine”.

IRB je pare pustio odmah, i to cijeli iznos. Naravno, isparile su za manje od jednog školskog časa, mahom u Litvaniju. 

“Energolinija” je, nakon dobijanja navedenog kredita, zaključila nekoliko štetnih i fiktivnih ugovora sa “Biračem” i njenim kćerkama firmama “Aluminom”, i “Mehanikom”, kako bi se prikrila krađa kreditnih sredstava. 

“Energolinija” je sa “Biračem” zaključila Ugovor o transferu znanja i iskustva (know-how) u iznosu od 2.063.200,00 KM (navodno ustupanje znanja i iskustva u izradi projekata za rekonstrukciju kotlova), kao i Ugovor o izvršenju posla za iznos od 700.000 evra, kojim se “Birač” obavezuje da izradi projekte za koje je prije nekoliko meseci ustupio znanje i iskustvo?!

Posao izrade projekata je povjeren trećim licima, stvarnim izvršiocima poslova: 
-Elvaco Bijeljina za iznos od 473.000 KM, 
-IRMA project sistem doo Beograd, Srbija za iznos od 70.000 KM, 
-PJSC „Engineering Centar EMALJANSK“ iz Rusije za iznos od 871.000 KM, 
-CENTRO-GAS Novi Sad, Srbija za iznos od 134.000 KM.

Sa firmom “Birač” zaključeni su i Ugovor za isporuku i montažu u iznosu od 503.000 evra i Ugovor o kupoprodaji u iznosu od 760.000 evra. 

Izvlačenje novca
Osnovni smisao Ugovora o tranferu znanja i iskustva, kao i povezanih ugovora, je isključivo bio da se na nerezidentni račun “Birača” u Litvaniji iznesu višemilionski iznosi; Jednostavnije rečeno, da se pokrije krađa. 

U kreiranju ovih ugovora učestvovala je Sonja Rubež, pravnik, jedan od najbližih saradnika tadašnjih litvanskih vlasnika i aktuelni najvažniji savjetnik Pavlovića i Stevanovića.

Rubežova je odobrila sve ugovore bez primjedbi.

Nenamjenski utrošak kredita od IRB-a, na opisani način, koji je, između ostalih, odobrila i Rubež, doveli su do stečaja “Energolinije”; “Alumina” sada vraća ova opljačkana sredstva. 

O prevari je Upoznato je nekadašnje Specijalno tužilaštvo RS i tužilac Svetlanka Bijelić, sada tužiteljka u Posebnom odjeljenju za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala.

Bijelićeva je bila upoznata i sa ostalim lopovlucima u “Biraču”, ali niko nije  procesuiran. 

Bijelićeva nije uradila ništa.

Treba navesti da je Svetlanka Bijelić, u kontinuitetu, imala čak neposrednu komunikaciju sa Sonjom Rubež, koja je bila lične prirode. 

Evidentno je da je dobro poznavati postupajuću tužiteljku.