уторак, 6. јун 2017.

Dodikov novi projekat: Pet Papaka umjesto DNS-a

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik naložio je svojim najbližim saradnicima da obezbijede pet “novih” poslanika, koji bi podržali Vladu RS umjesto DNS-a; Stranka Marka Pavića bi, ukoliko akcija uspije, bila izbačena iz vlasti.

Projekat “Pet Papaka” otpočeo je još prije glasanja o prodaji Rudnika “Ljubija”, ali nije doveden do kraja, jer se niko od “tipovanih” nije usudio u toj situaciji pridružiti SNSD-u.

Dodikovo “lovište” ponovo je poslanički klub SDS-a, a Papci se traže i u Partiji demokratskog progresa i drugim poslanicima koji djeluju opoziciono.

“Pikovi” bi napustili matične stranke “nezadovoljni” njihovim radom i formirali bi novi Klub unutar parlamenta koji bi podržao Vladu RS.

Imali bi mogućnost da, sebi bliske i odane osobe iz političkog života, imenuju na pozicije koje sada zauzimaju kadrovi DNS-a.

Prema pouzdanim informacijama, Dodikovi “Lovci na Papke” trenutno pregovaraju sa najmanje četiri poslanika iz redova Opozicije, dok se Simuna Žakula, koja je nedavno napustila SDS, već smatra dijelom tog novog Kluba.

Dodik nikako ne može, niti hoće, da oprosti Paviću poniženje u Narodnoj skupštini koje je doživio obaranjem odluke Vlade RS o prodaji “Ljubije”.

Pavić je tada pokazao da on drži konce u rukama, a ne lider SNSD-a, što je, nakon stavljanja na “Crnu listu” SAD-a, najteži politički udarac koji je Dodik primio u ovoj godini i koji ga je pokazao vrlo ranjivim, oslabljenim i nestabilnim.

Dok traje “lov”, Dodik, istovremeno, javno emituje da je sve unutar vladajuće Koalicije u najboljem redu, što je daleko od istine.

Dapače, ništa nije u redu, a koplja se i dalje lome oko rekonstrukcije Vlade RS, jer Pavić traži smjenu SNSD-ovih ministara, dok ni u kom slučaju neće da dozvoli odlazak svojih kadrova.

Pavić insistira i na odlasku Petra Đokića sa pozicije ministra industrije.

I Dodikova i Pavićeva trenutna procjena je da ne mogu natjerati onog drugog na ustupke, tako da su se odlučili na status kvo - stanje zaleđenog međusobnog sukoba, do daljnjeg, što je Dodik i potvrdio izjavom da na sastanku Koalicije neće biti razgovora o rekonstrukciji Vlade RS, već o predstojećim izborima.

Ta tema je preuranjena i jedino služi za odvlačenje pažnje sa notrnih činjenica da Koalicija ne funkcioniše, da se na glasanju o “Ljubiji” potpuno raspala, da je Pavić javno tražio odlazak Đokića, da je mnogo sukoba među partnerima i da oni ne jenjavaju. 

Dodik smatra da bi mu uspjeh Projekta “Pet Papaka” i izbacivanje DNS-a iz vlasti, ojačao snažno poljuljane pozicije i da bi sa novom skupštinskom većinom, bez DNS-a, lakše prebrodio socijalne izazove koji će, neminovno, uslijediti na jesen.

U vrhu DNS-a smatraju da bi izbacivanje te stranke iz vladajuće Koalicije značilo i Dodikov politički kraj.
"Dodik bi možda kratkoročno dobio satisfakciju za svoje poraze, ali bi već iduće godine na izborima shvatio koliko dramatično je pogriješio", tvrde moji izvori u vrhu DNS-a.

Ranije sam objavio da i Vojin Mitrović pokušava formirati svoj Klub unutar parlamenta, ali on to čini nezavisno od SNSD-a.

Mitrović je krajem marta ove godine napustio Klub poslanika SNSD-a, ali ne i tu stranku.