недеља, 25. јун 2017.

Lutke na pomršenim koncima

piše: Slobodan Vasković

U najnovijoj epizodi slučaja "Alumina” nije ključan novi zahtjev firme “Pavgord” o pljenidbi imovine, već Zašto sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović ne odlučuje po prigovoru koji je "Alumina" uputila na raniju odluku o blokadi računa?!

U tom grmu leži kriminalni zec, a treba imati na umu da je “Alumina” uputila prigovor na Rješenje o blokadi odmah nakon što je ono doneseno. Prije puna dva mjeseca.

Ignorisanje hitnosti postupka - dalje produkovanje kriminalnih radnji
Izvršni postupak je hitan i Todorovićeva je bila dužna da odmah odluči da li je prigovor osnovan ili neosnovan. To bi bila pravna argumentaacija.

Problem kod Todorovićeve je što kod nje “igra” samo lična, zbog čega ona i jeste dio Paralelnog pravosuđa, koje djeluje izvan pravosudnog sistema BiH, donoseći svoje odluke i presude, uprkos ranijim pravosnažno donesenim. A te ranije donesene svjedoče da firma “Pavgord”, vlasnika Gordana Pavlovića, ni na koji način nije imala mogućnost blokade “Alumine”.

Ta lična argumentacija govori da su sudija Jelena Todorović i njeni nalogodavci Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika i Slavica Tadić, predsjednica Zvorničkog suda, zamalo doveli “Aluminu” do ivice propasti: Fabrika je pretrpila višemilionsku štetu, radnici i sindikati su izašli na proteste, cijela regija bila je pred kolapsom…

Sve to Todorovićevu nije nagnalo da postupi hitno po prigovoru “Alumine”. Dapače. 

Držanje predmeta kao držanje taoca
Činjenice kažu sledeće: Ukoliko bi ona odlučila po prigovoru negativno po “Aluminu”, predmet bi tada otišao  iz njenih ruku; A tu je jedino siguran za Klan, koji stoji iza onih što su se nameračili da kriminalnim metodama otmu fabriku.

Stevanović kontroliše Osnovni sud u Zvorniku i nijedan više. 

Zato je nereagovanje Todorovićeve sasvim jasno: Nepromijenjena pozicija i dalje daje život nesumnjivo propalom konceptu Pavlovića da otme “Aluminu” na osnovu fiktivnih potraživanja, koja su kriminalna i posledica su pranja novca Vladimira Romanova i grupe njegovih litvanskih saradnika, ali i onih iz vlasti RS, što su iz FG “Birač” opljačkali milijardu maraka.

Todorovićeva priznala bezakonje
Todorovićeva je (in)direktno priznala da radi mimo zakona i po nalogu izvan pravosudnih institucija: Umjesto da donese odluku o žalbi “Alumine”, ona traži vještačenje visine potraživanja firme “Pavgord”; Nezakonito mu je dodala još 33 miliona KM na već nezakonitih 122 miliona KM, koje je on fiktivno preuzeo od Ukio banke. 

Kriminalnost situacije i djelovanje pomenute sudinice najbolje potvrđuje upravo navedeni podatak: Jelena Todorović prvo je blokirala “Aluminu” na 155 miliona KM, da bi sada, nakon dva mjeseca postojanja rješenja kojim je blokirana fabrika, krenula u utvrđivanje visine duga!!!

Praktično to potvrđuje da je Todorovićeva prije dva mjeseca učinila kako joj je izdiktirano; Da joj je rečeno da blokira na 300 miliona KM, ona bi blokirala; Da nije tako, zar bi, dva mjeseca nakon blokade, zahtjevom za vještačenje “o visini potraživanja”, demonstrirala da nije pojma imala o visini navodnog duga, odnosno, da li on i postoji. 

Todorovićeva još štošta ne zna: Transakcioni račun se ne može blokirati na osnovu zaloga, a ona je to učinila, po čemu je Jedinstvena na Planeti. Klan je baš nemilosrdan prema njoj. 

Zato i dalje ostaje ključno pitanje: Zbog čega nadležni organi - VSTS i tužilaštva i dalje mirno sjede i dozvoljavaju da javno demonstrirano bezakonje prolazi bez ikakve kazne, dopuštajući Todorovićevoj da i dalje radi svoj kriminalni posao?! 

Lutka na Koncu 
Navedeno pitanje zaista jeste ključno, jer je opštepoznato da je Todorovićeva,  mimo ranijih pravosnažnih presuda, kojima je to zabranjeno, uvela firmu “Pavgord” u ovaj izvršni postupak, a prenebregnula je i činjenicu da je u istom postupku zabranjeno izvršenje protiv “Alumine” blokadom računa. 

Pavlović i Stevanović nesumnjivo kontrolišu Todorovićevu, pa joj sada nalažu da im preda pokretne i nepokretne stvari “Alumine”, nakon čega bi ih oni, kako je iz njihovih krugova navedeno, izdavali pod zakup “Alumini”. 

“Genijalna” ideja. Od koje neće biti ništa. Jer, postoje i drugi sudovi, sem Osnovnog u Zvorniku.

Zahtjev za izvršenje na pokretnim i nepokretnim stvarima, implicira da Todorovićeva mora prvo odlučiti o prigovoru “Alumine” na blokadu računa; Uz to, biće vrlo interesanto vidjeti kako će Lutka na Koncu Pavlovića i Stevanovića, što Todorovićeva jeste, da odluči o prodaji nepokretnosti po zahtjevu firme “Pavgord”, kada je “Pavgord” dostavio samo ništave ugovore o zalozi na pokretnim stvarima?!

Ko zna: možda odluči da sve ide u prodaju, a onda zatraži vještačenje?!

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su i Pavlović i Stevanović takođe Lutke na koncu; Koje su baš zamrsili, u koje su se upetljali i sve teže nalaze izlaz iz njih. 

Djeluje da su Lutkama u ovoj igri dobro pomršeni konci i da bi mogli biti i pokidani, uprkos nasilnim metodama kojim teže. (nastaviće se)