понедељак, 5. јун 2017.

Dodikov Ruski rulet - drugi dio

piše: Sobodan Vasković

1.
Posjeta Milorada Dodika Rusiji završila je koreografski besprijekornim i beskreditnim Tapšanjem po Ramenu, koje je izveo Vladimir Putin; Minijatura kojom je dodatno nabio Dodika “u crnu zemlju”, snažno ga konfrontirajući sa Zapadom, jasno pokazujući Ruski uticaj u polovini BiH, bez uložene rublje.

I namjeru da nastavi sa daljim provociranjem Zapada i na ovom prostoru, koji oni, posebno SAD, smatraju isključivo svojom zonom uticaja.

2.
Putin je poručio da sukob Rusije sa Zapadom/SAD-om u BiH, do daljnjeg, ostaje i da je, do daljnjeg, niskog intenziteta, pa je Dodika vratio u Banjaluku da se “bori za rusku stvar”, bez marke kredita, kojem se gost nadao. Pa dokle potraje. Dodik.

3.
Od finansijske konsolidacije RS ruskim parama nema ništa, što, praktično, znači da Vlada RS mora posegnuti za novim teškim rezovima, kako bi izbjegla eksploziju dvije “nuklearne bombe” na kojima sjedi: Bankrot Fonda PIO i Fonda zdravstva.

4.
Taj Bankrot je neizbježan, ali postoji još vrlo malo prostora za njegovo odlaganje i Dodik će posegnuti za tim alatima; Nastaviće se dalje prolongiranje plaćanja brojnih obaveza iz budžeta. Lista onih kojima će biti uskraćen/odgođen novac dramatično će se proširiti. 

Jednostavnije rečeno, da bi onemogućio detoniranje dvije navedene “atomske bombe”, Dodik je pristupio formiranju treće - neplaćanju svega, osim penzija, plata i invalidnina. 

5.
Kako bi prikrio Sanktpeterburški finansijski debakl, Dodik je posegnuo za oprobanim receptima i to onim zbog kojih je već u velikoj mjeri izolovan.

Međutim, on ne odustaje, jer i nema šta drugo za ponuditi u situaciji eskalacije političkih, ekonomskih, finansijskih i svih drugih zamislivih problema i po vertikali i po horizontali.

Ruski rulet mu je jedini put. Putin to zna, kao što zna i da je finansijsko ulaganje u Dodika neisplativo i nepotrebno, jer Dodik nema kud. Mora gurati "rusku priču", ne pitajući za cijenu; Rusi se igraju, a RS strada, ali tako je to sa velikim: Rusiji je bitno da ne stradaju Rusi; Za Srbe manje više, posebno kada se besplatno nude za Pione...

6.
Potvrđuje to i činjenica da je Recept “Referendum” ponovo je u opticaju, pod formom “Pitanje referenduma biće pažljivo razmotreno”, uz tvrdnju da Rusija ne traži nikakav referendum.

Vrlo “uvjerljivo”, posebno što je Recept ponovo ispaljen netom nakon  
povratka iz Rusije.

7.
Dodikovo najnovije igranje vatrom, kojom, dijelom, pokušava odvući pažnju od teških problema što ga svakodnevno zatrpavaju, najkontraproduktivnije je upravo po njega: On je već na “Crnoj listi” SAD-a zbog organizovanja referenduma o datumu Dana Republike, a najnovije poigravanje sa referendumom o otcjepljenju, moglo bi i njega, ali i stranku mu još skuplje koštati. RS posebno.

8.
SNSD je usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj, na petom Saboru te stranke koji je održan u Istočnom Sarajevu, aprila 2015. godine. 

Deklaracija, između ostalog, podrazumijeva zahtjev SNSD-a za povratak ovlaštenja Republici Srpskoj “do 2017. godine, koje joj je oduzeo visoki predstavnik u BiH”.

Ako do toga ne dođe, 2018. godine građani RS bi, prema pomenutoj Deklaraciji, trebali glasati na obaveznom referendumu za nezavisnost RS.

9.
RS nije vratila nikakva ovlaštenja “koje joj je oduzeo visoki predstavnik u BiH”, 2017. uveliko odmiče, tako da se pitanje Referenduma “o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj”, kako je navedeno u Deklaraciji, samo po sebi nameće i bez Dodikovog ponovnog pozivanja na njega.

10.
Da li Dodik puca iz prazne?

Kada se sve sagleda i ne puca, a u trenucima najdubljeg političkog očaja, koji mu tek slijede, mogao bi posegnuti za realizacijom SNSD-ove Deklaracije.

11.
Dodik je hazarder, spreman na sve da bi politički preživio.

12.
“… Mislim da smo već ozbiljno uspjeli, a to je da smo pričom o referendumu svima stavili do znanja da uvijek imamo alternativu i da niko ne može da nam je zabrani. I da ćemo mi odlučivati o tome kad ćemo i hoćemo li, a prijetnje /lidera SDA Bakira/ Izetbegovića ili nekog sa strane nas ne dotiču…Mi moramo da donesemo tu odluku svjesni našeg trenutka, svjesni naše istorijske potrebe. Za to postoje neophodne pretpostavke. Niko u BiH ne vjeruje u BiH, osim nekoliko dobro plaćenih stranaca koji pokušavaju da je održe. Na kraju, sam svijet se promijenio. Prije tri godine niko nije ni razgovarao o tome", rekao je Dodik za “Sputnjik” po povratku iz Rusije. 

13.
Jedino u čemu su Dodik&Režim sa “referendumima” uspjeli jeste da RS dovedu u izolaciju i pretvore je u ekonomsko i finansijsko zgarište.

Nastavak te paltforme značiće dalju izolaciju ovog entiteta i nove velike tenzije, a sam Dodik i SNSD najozbiljnije se kandiduju za nove “Crne liste”, sa daleko većim brojem njihovih posjednika.

14.  
Nikakvo ostrvljivanje na Brajana Hojta Jia tu ne pomaže, još manje tvrdnje kako je narečeni američki funkcioner “dio bivše administracije”.

Takve tvrdnje Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nedavno je, nakon sastanka sa Jiem, vrlo precizno opisao jednom riječi - Gluposti.

15.
Dodiku su, nažalost, Gluposti jedino preostale; Čitav niz mu je u ponudi i osim tog izbora drugog ni nema. 

Zato će nastaviti da srlja i dalje gordo ponire, što je ogroman problem po ovaj entitet, sve teže izdrživ. 

16.  
Podjednako veliki problem je što Dodika niko ni ne pokušava spriječiti u Spirali Gluposti koju nastavlja; Ovdašnja Opozicija bavi se trivijalnostima, pregrupisavanjem u sopstvenim redovima, nedovoljnim za bilo šta, kamoli promjenu Režima; Građani su prepušteni na milost i nemilost oslabljenom Dodiku (što mnogo više strahuje od stranačkih i koalicionih partnera nego od Opozicije), koji je satjeran u ćošak i spreman na sve kako bi iz njega izišao.

17.
Ruski rulet, koji Dodik igra, je ušao u poslednju fazu. Odigrao je na crno, Najcrnje tek slijedi!

18.
Ostanite sa mnom.

Vezani tekst: Dodikov Ruski rulet