петак, 30. јун 2017.

Uniforme za MUP RS šiće se u Albaniji?!

piše: Slobodan Vasković

Uniforme za pripadnike MUP RS šiće se u Albaniji, ukoliko prođe tender koji je ova institucija raspisala za njihovu nabavku.

Tender je raspisan na način da se u potpunosti favorizuje firma “KM trade” iz Visokog, a da tekstilci iz RS nemaju nikakve šanse da na njemu prođu i dobiju posao.

“KM trade” je već sarađivao sa MUP-om RS u poslovima nabavke oružja (preko 3 miliona KM), a opštepoznato je da je upravo ta firma favorit Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Intenzivna saradnja “KM trade” i MUP RS počinje dolaskom Lukača na čelo ove institucije. Iza firme u Visokom stoje odlični Lukačevi prijatelji.

Zato su specifikacije tendera za nabavku novih uniformi napravljene tako da isključivo odgovaraju firmi iz Visokog, koja, pak, pogone za šivenje ima u Albaniji.

Ukoliko tender prođe, MUP RS će “KM trade” isplatiti cca sedam miliona KM, od čega će dobar dio novca završiti u Albaniji.

Tekstilci iz RS i predstavnici Privredne komore tražili su ranije sastanak sa Lukačem, tvrdeći da je tender namješten.

Tender za nabavku uniformi otvoren je do 04. jula, a iz Privredne komore tražili su poništenje tendera i jednaku šansu za firme iz Republike Srpske. 

Nije im, dosad, data nikakva šansa, iako je svaki posao za domaće proizvođače veoma bitan.

Lukač je arogantno odbio domaće tekstilce, karakterišući ih “lokalnim krojačima”, što je bila svjesna uvreda, iako ovdašnje firme rade poslove i za kupce iz inostranstva. 

“Vrijednost tendera iznosi 6.250.000 KM, a gotovo cijela nabavka, od 5.850.000 KM, sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom na to da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno da učestvuje u ovakvoj nabavci jer je riječ o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta”, saopšteno je polovinom juna iz Udruženja tekstilaca.

Oni su tražili da se tender “razbije” na nekoliko lotova čime bi se omogućilo učešće domaćih privrednih društava, a firme iz RS bi, u tom slučaju, mogle da, kako tekstilci tvrde, “realizuju najmanje 50 posto vrijednosti cijele nabavke”.


Tekstilci su se obratili i Miloradu Dodiku kojeg su obavijestili da su spremni preduzeti i radikalnije mjere ukoliko im se ne omogući da ravnopravno učestvuju u ovom milionskom poslu. (nastaviće se)