субота, 17. јун 2017.

Predstava

piše: Slobodan Vasković

1.
Prijedlog Ane Brnabić za mandatara za sastav nove vlade Srbije nije nikakav marketing, simbolizam, već jasno iskazano opredjeljenje Aleksandra Vučića: Opredjeljenje da Srbiju odvede u Multidimenzionalno društvo.

2.
Sva priča o tome kako Vučić, trenutno, navodno nema većinu za podršku Brnabićevoj u Skupštini, većim dijelom je spin vlasti, a drugim, mnogo mnogo manjim, sve ostalo.

3.  
Nije uopšte realno da naprednjaci ruše svog predsjednika, tek izabranog za predsjednika Srbije, na njegovom prvom poslu - izboru mandatara za sastav nove vlade.

4.
Još je manje realno da je Vučić mandatara predložio, a da za to nije obezbijedio i više nego dovoljnu većinu za izbor.

5.
Sve je Predstava, ta priča sa otporom, kako bi se preduprijedio/anestezirao neki širi otpor, koji bi mogao biti produkovan iz izvora čvrsto opredijeljenih da Srbija ne ide ka Zapadu, da ostane na margini progresivnog svijeta, gulag kojim haraju mitomani... A takvih nije malo i nisu uopšte bezopasni. Dapače.

6. 
Tim nije problem što je Brnabićeva LGBT, još porijeklom iz Hrvatske, iako te činjenice isturaju kao primarne, ali im jeste problem što je Brnabićeva školovana na Zapadu i što ima odlične Zapadne veze.

Već to je dovoljno da je se osudi da radi protiv Srbije!!! 

Debilnost je sastavni dio srpske političke i javne scene i ostaće to, nažalost, još dugo, ali nosioci političkog idiotizma su pred velikim, ključnim, porazom; Posebno oni koji su se skrili pod Vučićeve skute, vjerujući da je to najsigurnije mjesto za njegovo okretanje od Zapada. 

7.
Vučić, izvan svake razumne sumnje, ima većinu za izbor Brnabićeve; Samo Vučić tu većinu može da rasturi, a djeluje potpuno nevjerovatnim da bi, nakon svega, izvršio političko samoubistvo s predumišljajem.

8.
Odlična predstava viđena je i na skupštini DNS-a, na kojoj je Marko Pavić, očekivano, dobio još jedan predsjednički mandat.

Predstava je bila odlična, jer su se na pozornici pojavili svi glavni politički akteri - od vladajućeg SNSD-a do opozicionog SDS-a, plus i gosti iz SDA.

9.
Bitka za DNS na taj način je otpočela, jer niko, od SNSD-a do SDS-a, tu nije došao iz kurtoazije, reda radi ili što nije imao pametnijeg posla.

Milorad Dodik bio je prisutan kako bi uvjerio Pavića da nema razloga da prelazi na Drugu stranu; SDS kako bi pokazao Paviću da uvijek može računati na njih.

10.
Dodik je dolaskom i porukama potvrdio novu raspodjelu moći unutar Režima, koja značajno ide u Pavićevu korist; SDS da je, kao i SNSD, svjestan da se na političkoj sceni RS pojavio i Treći Igrač, od čije volje će mnogo toga zavisiti u narednoj godini. Čini se i godinama.

11. 
Dodik je izjavio da je 2018. ključna za Republiku Srpsku “u svakom smislu” i konačno je, nakon dugo vremena, rekao nešto sasvim smisleno i tačno.

“U svakom smislu” Dodik vidi sebe kao glavnog aktera, pa i kao pobjednika (zajedno sa Pavićem) na idućim izborima; U ovoj ravni je Dodik već preoptimističan, jer će Pavić, gotovo sigurno, biti na pobjedničkoj strani, dok to za Dodika nije baš izvjesno. Važno je na ovom mjestu naglasiti da ocjena za Dodika ne važi i za SNSD, bar jedan njegov značajan dio.

Dodik klimaks pozicionira u oktobar, kada bi trebalo da se održe izbori, što je prekasno; Vrhunac Drame koja traje i čijih je nekoliko sekvenci odigrano i na “skupštinskim daskama DNS-a” desiće se, najkasnije, do kraja juna 2018.

12. 
Pavić je, kao što sam to i najavio, izbacio dio političkog jelovnika - zatražio je za DNS jednu od predsjedničkih nominacija i preusmjerio sva pitanja oko toga na Dodikov telefon. 

Vrlo lukavo pripremljena vatra za roštiljanje partnera sa kojim je DNS zajedno duže od deceniju i po.

13.
Predstava ide dalje, mnogo malih, vrlo opasnih, triler zapleta i dramatičnih akcija je pred nama. 

Dio Glavnih Glumaca neće politički preživjeti njen kraj. Novi Komad, koji kreće od oktobra 2018. godine, za njih ni ne postoji.

14.
Ostanite sa mnom.