уторак, 20. јун 2017.

Brojni sukobi oko TE “Stanari”; U Vladi RS se ne zna “ko pije”; Sigurno je jedino da narod plaća

piše: Slobodan Vasković

Vlada RS, kako stvari stoje, je imaginarna kategorija ili, u najboljem slučaju, labava konfederacija ministarstava, koje je, svako ponaosob, entitet za sebe.

Svaki od ministara je potpuni gospodar institucije koju vodi i uopšte ga se ne tiču ni zakoni koje je donijela Narodna skupština, posebno ne stavovi drugih resora iz, može se to slobodno reći, takozvane Vlade RS, na čijem čelu je Željka Cvijanović, uticajna koliko i pokvarena veš mašina.

Drastičan primjer navedenog djelovanja je smanjenje koncesione naknade za TE “Stanari”, koje je produkovao ministar industrije Petar Đokić.

Đokić je prošle godine (21. jula) promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

I jedna i druga promjena donijela je ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.

Sa ovim izmjenama Pravilnika nije se, kako saznajem iz Vlade RS, složilo Ministarstvo finansija RS, ali Đokić nije uopšte obraćao pažnju na stavove svog kolege Zorana Tegeltije, sa kojim se, inače, sasvim dobro slaže oko predaje “Alumine” u ruke Gordana Pavlovića. Štaviše, čine sve da mu tu firmu predaju što efikasnije.

Očito je da interes Tegeltije i Đokića nije baš na svakom “projektu” isti.

Vlada RS, premijerka Cvijanović, nije ni pokušala arbitrirati, tako da je Đokićev Pravilnik, koji je podzakonski akt, postao snažniji od samog Zakona, njih dva, koji regulišu ovu oblast. 

Poslanik SDS–a Davor Šešić izjavio je prije par dana da smanjenje za TE “Stanari”, na godišnjem nivou, iznosi 10 miliona maraka.

Iz Đokićevog ministarstva su sve negirali, ali i potvrdili da je došlo do umanjenja određenih davanja za koncesionare.

Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.

Na blogu sam, 12. juna ove godine, objavio da je TE “Stanari” prestala sa radom krajem maja; Razlog prekida rada su veliki gubici, jer je cijena proizvodnje struje u ovoj Termoelektrani viša od prodajne cijene na tržištu, koja je dramatično pala.

Iz EFT-a su, nakon nekoliko dana, saopštili da je riječ o “redovnom remontu”. 

Takođe sam naveo da ukoliko EFT ne bude mogla da vraća kredit, koji su dobili od Kineske razvojne banke, u visini od 320 miliona evra, onda će te pare morati da vraća Republika Srpska, koja je dala garancije da će to učiniti.

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena.

Da garancija Vlade RS postoji, iako nigdje nije objavljena, ustvrdio je i Šešić.

Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.o.g. (vidi dodatak).

Iz ovog stava EFT-a jasno je da je bilo velike bure na relaciji Režim-Vuk Hamović (vlasnik EFT), kao što je jasno da ipak postoje objektivne okolnosti u kojima bi Vlada RS mogla doći u situaciju da otplaćuje kredit od 320 miliona evra.

Netransparentnost u cijeloj ovoj priči je ključna, jer niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om.

Prema pouzdanim informacijama, već duže vrijeme bukti pravi rat na relaciji vrh RS - vlasnici EFT (Vuk Hamović), a čelnici Režima, nezvanično, optužuju Hamovića da je “teško prevario i opljačkao RS”, ali niko ne navodi na šta se ta “teška prevara i pljačka” odnose: da li na Đokićev privatni Pravilnik ili na neke druge lične dogovore?!

Glavna (i jedina) osoba za komunikaciju između Vrha Režima i EFT-a je Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije i energetike RS, i on čuva sve “prljave tajne”, tajne dogovore, ali i već pomenutu garanciju za kredit
 EFT od 320 miliona evra, koji je ta firma dobila od Razvojne banke Kine.  

Ugovor o kreditu, između Kineske razvojne banke i EFT, potpisan je 20.06.2012. godine; Tada je precizirano da će izgradnja TE koštati 550 miliona evra, od čega je Kieska razvojna banka plasirala 320 miliona evra.

Saopštenje EFT: Iz kompanije EFT poručuju: Ne napuštamo TE Stanari (Fena/Faktor)

Kompanija „Energy Financing Team“ (EFT) koja je izgradila Termoelektranu Stanari, nema namjeru da napušta Stanare, ali razmatra opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u RS i zemlje regiona, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Ističu da, nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i da isporučuje energiju po ugovoru, gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni.
Iz EFT-a ističu da je Vlada RS-a donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u RS-u sa 3,6 na 0,5 posto od ukupnog prihoda, ali da je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa od 1,5 euro po proizvedenom megavat-satu (MWh).

Tvrde da je time spriječeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u RS-u dovedeni su u istu ravan.
-EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 miliona KM, što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju - kaže se u saopćenju.

Dodaju i da je EFT potpisao ugovor o koncesiji, jer je imao odluku Vlade RS-a donesenu u to vrijeme da će biti ukinuta nadoknada za prirodne resurse ili će biti smanjena koncesiona nadoknada.
-Termoelektrana Stanari radi profitabilno, redovno otplaćuje kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuje plate za 777 zaposlenih, koje su daleko iznad entitetskog prosjeka - tvrde iz EFT-a.

Za kinesku CDB banku projekat Stanari prvi je u sektoru energetike, gdje se kao zajmoprimac i garant vraćanja kredita pojavljuje privatna firma.
Iz ove kompanije navode da Vlada RS-a nije garant bankama za vraćanje CDB-ovog ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari.

-Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu - navodi sa u saopćenju EFT-a.

Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić smatra da su apsurdne tvrdnje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, da je koncesiona naknada umanjena jer bi projekti bili neisplativi sa postojećom naknadom.

Šešić tvrdi da je EFT Stanari prvobitnim koncesionim ugovorom pristao da posluje po visini koncesione naknade od 3,6 posto od ostvarenog prihoda.


- Ostaje činjenica da je Budžet RS-a ostao bez značajnih sredstava očekivanih iz Termoelektrane Stanari umanjenjem koncesione naknade, uzrokovane izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade, upravo u godini ulaska TE Stanari u rad - rekao je Šešić.