четвртак, 22. јун 2017.

Luka Petrović na Višegradskoj stazi: Tuča do “istrebljenja” unutar OO SNSD

piše: Slobodan Vasković

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, velemajstor je za izazivanje sukoba unutar opštinskih odbora te stranke; Nakon Sokoca i Čajniča, Petrović je teško zakuhao i u Višegradu, gdje se SNSD, bespovratno, podijelio na dvije frakcije.

Matrica za izazivanje sukoba uvijek je ista - bitka oko direktorkih pozicija.

Tako je, po Petrovićevom nalogu, sa pozicije direktora Hidroelektrane na Drini (HED) smijenjen Mile Lakić, a na njegovo mjesto imenovan Nedeljko Perišić, koji o radu hidroelektrana ne zna baš ništa. Direktorski naturščik.

Perišić je bez ikakvog radnog iskustva, neko vrijeme je bio zaposlen u “Andrićgradu”, što implicira i režisera cijele predstave uklanjanja Lakića. 

Lakić je svoje odigrao kada je dozvolio da se zgrada HED-a izgradi u “Andrićgradu” i da ta firma izgrca deset miliona KM za to, preplaćujući vrijednost kvadrata za trećinu.

Nakon toga Lakić više nikom nije bio potreban.

Ono što je interesantno je činjenica da su Lakića uklonili njegovi štićenici, odnosno kadrovi SNSD-a koje je bivši direktor HED-a lično rukopoložio.

Lakićevu smjenu su kreirali Pero Petrović, predsjednik OO SNSD Višegrad i načelnik te opštine Mladen Đurević, uz pomoć “anesteziologa” Luke Petrovića. 

Lakića podržava sindikat i velika većina radnika HED-a, što svjedoči da će se bitka nastaviti. Najavio je to i sam Lakić, ogorčen zbog zabijanja glogovog kolca “u srce” od onih koje je “stvorio”.

Udari na Lakića, koji su finiširani njegovom dekapitacijom, kao kontraindikacije izazvali su podjelu unutar OO SNSD Višegrad; Od sedam odbornika koliko ta stranka ima u skupštini opštine, tri su na strani bivšeg direktora, a četiri podržavaju njegove “dželate”.

Uz Lakića su i dva bivša predsjednika OO SNSD-a iz Višegrada - Branislav Topalović i Vinko Droca, kao i nekadašnnji poslanik ove stranke u parlamentu RS Dr  Goran Lončarević, koji nisu bez uticaja, što garantuje brutalan nastavak tuče oko plijena, HED-a.

Procjenjuje se da je uz Lakića ostao i izvršni direktor za investicije u HED-u Mile Perić, član DNS-a.

DNS ima dva odbornika u skupštini opštine, tako da Lakić, vrlo lako, može srušiti većinu koju drži SNSD, ukoliko se odluči za taj korak.

SNSD i DNS su u koaliciji u Višegradu.

Tokom zasjedanja Nadzornog dobora, koji je smijenio Lakića 21.06.o.g., protestvovali su radnici HED-a, ali uzalud.

Predsjednik Sindikata „Elektroprivrede Republike Srpske" i sindikalne organizcije „HE na Drini“ Nebojša Bjelica izjavio je da su protestom radnici podržali Lakića, “jer je smjena nepravedna”.

„Na ovakav način dio Nadzornog odbora pod uticajem lokalne politike ne može zakonski da smjenjuje i postavlja rukovodeće ljude u javnom preduzećima što je, nažalost, ovdje slučaj“, dodao je Bjelica.

I Lakić je rekao da iza njegove smjene stoje čelnici iz lokalnog SNSD-a.

„A ti pojedinci su tu zahvaljujući baš pomoći nekih drugih ljudi upravo na tim pozicijama na kojima se trenutno nalaze“, rekao je Lakić i dodao da ne može da tvrdi da u tom ima udjela direktno Luka Petrović, ali dio politike SNSD-a ima itekakvu ulogu u ovome.

Petrovićeva uloga je bila ključna i poznato je to Lakiću. Petrović će sada da vodi HED, a to znači da će, kako ga od milja u Hercegovini zovu, tenderefendija baš duboko da zagrabi. 

Bitka u Višegradu se nastavlja, a u novim epizodama mogu se očekivati vrlo brutalni, čak i fizički, sukobi, jer su zavađene strane unutar OO SNSD spremne da idu do kraja onih drugih.