среда, 7. јун 2017.

Injac i izvlačenje; Ji u BiH; 572 KM i 81 pfening i Vučević najbliži nominaciji

piše: Slobodan Vasković

Injac i izvlačenje
Vijest dana je da je počelo suđenje u slučaju “Bobar banka”, u kojem su Slavica Injac, Snežana Vujnić i još 14 lica optuženi za zločinačko udruživanje i štetu od 122 miliona KM.

Injac je aktuelna direktorica Agencije za bankarstvo RS, kojoj je istekao mandat, dok je Vujnićeva bila direktorica IRB-a RS.

Interesantno je da je Injac na čelo ABRS vraćena 17. maja ove godine, nakon što je pao konkurs za izbor direktora te institucije.

Još interesantnije je da je Injac na poslu provela samo jedan dan; Taj dan uspjela je da se, javno, žestoko sukobi sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija, oko uloge Centralne banke BiH u superviziji banaka u BiH, da bi nakon toga otišla na bolovanje. 

Injac je proteklih godina tvrdila, nezvanično, da se Tegeltija neće izvući od odgovornosti za propast banaka u RS i ogromne zloupotrebe koje su preko njih vršene, ali, zasad, jedino se ona i Vujnićeva nisu izvukle.

Tegeltija nastavlja da se izvlači, pa je nedavno povukao sa računa “Pavlović banke” 11 miliona KM budžetskih sredstava, svjestan da je ta banka gotova.

Valjda će to neko uskoro saopštiti; Trebalo bi da to učini Dragan Serdar, zamjenik Injac, kojem je takođe istekao mandat. Ako ne učini, pitanje je da li će se izvući?!

Kako god, Pavlović banci su i dalje potrebna 32 miliona KM dokapitalizacije, koje nikako ne nalazi. 

Dokle li će Serdar ćutati?! 

Ji, nakon Beograda, u BiH
Druga vijest dana je dolazak Brajana Hojta Jia, visokog funkcionera Stejt departmenta u BiH.

Nakon sastanka sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH,kojem je prisustvovala i Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, saopšteno je, između ostalog, da je “integracija BiH u  Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i da je izuzetno važno raditi na ostvarivanju tih ciljeva”

Mediji u RS su izignorisali Jiev boravak u BiH, valjda vjerujući ovdašnjem Režimu da je riječ o predstavniku “bivše administracije”, što je notorna glupost.

To je mnogo manje bitno od citiranog dijela koji se odnosi na “integraciju BiH u EU i NATO”, čime SAD jasno pokazuju da je ova zemlja i dalje, u potpunosti, njihova zona uticaja i da se to neće promijeniti.

Kada je Ji u pitanju, nekoliko činjenica:
  • Pojavio se u Crnoj Gori tokom postizborne krize i nedugo nakon toga Crna Gora se stabilizovala, potom primljena i u NATO.  
  • Pojavio se u Makedoniji tokom velike postizborne krize i u predvečerje sasvim realnog građanskog rata i nedugo nakon toga stvari su se u toj državi smirile, a proces formiranja nove vlasti je u završnoj fazi.
  • Ji je nedavno boravio u Beogradu gdje je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručio poziv za sastanak sa potpredsjednikom SAD-a Majklom Pensom. 
  • Ji je sada u BiH i realno je za očekivati dalje jačanje angažmana SAD, posebno na sprečavanju ruskog prodora. 

Nikakvo ignorisanje Jia i gluposti o “bivšoj administraciji” neće to promijeniti/zaustaviti/spriječiti, ponajmanje kada su u pitanju NATO i EU integracije. 

BiH je, kako stvari stoje, Treća runda.

3. 
Treća vijest dana je da je u Bijeljini održana Skupština povjerilaca “FG Birač u stečaju”, na kojoj je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, ponudio da otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca firme, (koja iznose 90 miliona KM), za 45 miliona KM.

Loša šala, čiji je cilj potcjenjivanje povjerilaca, među kojima su i institucije RS.

Očekivalo se da Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, ponudi bar 46 miliona, kako bi sačuvao dignitet institucija RS. 

Stevanović, takođe, ima priznata potraživanja u iznosu od 572 KM i 81 pfening. 

Kupio ih je od jednog penzionera, kako bi se, na skupštinama povjerilaca, mogao boriti, zajedno sa Pavlovićem, za nezakonito preuzimanje“Alumine” na osnovu fiktivnog duga te firme prema “UKIO” banci. 

Kada Stevanović nije ponudio 46 miliona, sve su oči bile uprte u njegovu i Pavlovićevu savjetnicu Sonju Rubež, koja, takođe, ima priznata potraživanja. U iznosu od 337 KM i još pola marke.

Ni ona nije ponudila ništa. A “Alumina” im toliko mnogo znači!!!

Kako stvari u ratu za “Aluminu” trenutno stoje i Stevanovićeva i Rubež će ostati na 572,81 KM, odnosno 337,5 KM, dok će Pavlović ostati bez 6,4 miliona evra koliko je platio fiktivna potraživanja u visini od 122 miliona KM. Što su ih, da citiram Zorana Tegeltiju, “litvanski banditi” opljačkali iz FG Birač.

Dodatak: Vučević najbliži poziciji premijera Srbije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najbliži je, trenutno, nominaciji za mandatara za sastav nove Vlade Srbije, tvrde moji izvori iz Srpske napredne stranke.

Vučević je visoki funkcioner SNS.

Predsjedništvo SNS-a zatražilo je od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i predsjednika SNS-a, da mandatar bude iz redova te, najjače, stranke u Srbiji.