четвртак, 1. децембар 2016.

Milovanović očistio Dodika od gubara; Dodik u privatnim voćnjacima postavio državne protivgradne lansere

piše: Slobodan Vasković

Miroslav Milovanović, koji je počinio ekocid, tako što je sa svojim saradnicima svjesno i namjerno zarazio šume gubarom krajem 2012. i početkom 2013. godine, u Miloradu Dodiku vidio je Ikonu. I u skladu sa tim se i ponašao.

Milovanović je, kako sam to već objavio, zarazio šume gubarom, samo da bi sebi bliskoj firmi - “Eko zaštitta” - obezbijedio posao prskanja gubara u 2013. godini, vrijedan 750.000 KM, a u 2014. godini, vrijedan 1.300.000 KM.

Milovanović je to učinio u vrijeme dok je bio ministar poljoprivrede i šef kabineta premijerke Željke Cvijanović.

Njegova opsjednotost Dodikom je idolopoklonička, a išla je tako daleko da je Milovanović naložio da se prvo prksanjem oslobode od gubara šume, koje se nalaze u blizini voćnjaka Dodikovog sina Igora i njegovog brata Gorana.

Prvi je suvlasnik firme “Fruit ecco” i ima voćnjak u Podgradcima kod Gradiške, a drugi je vlasnik firme “Agro voće”, čiji se voćnjak nalazi u Bakincima kod Laktaša.
  
Tako je prvo Milovanovićevo “tretiranje gubara avijacijom” obavljeno na prostoru oko Gradiške, i to na prostoru od 6.000 hektara. 

Jakov Galić, tadašnji v.d. direktora JP “Šume RS” preporučio je suzbijanje preparatom FORAY, samo na osnovu Milovanovićevog pritiska. Galić je inistirao da se gubari unište i kraj voćnjaka članova Dodikove porodice.

Tragikomična je činjenica da gubara nije ni bilo, već je sve napravljeno samo da bi se uzeo novac.

Da podsjetim, u Izvještaju Agencije za šume RS, za 2012. godinu, precizno navedeno da je “populacija gubara u latenci”, odnosno da gubara nema u šumama.

Од 2006. године до јесени 2012. године стање популације губара на подручју шума којим газдује Предузеће је било у латенци, односно малој бројности”, navedeno je u  Извјештају о стању популације губара – Limantria dispar L., (веза Ваш допис број 12.06-570/12 од 23.01.2013.године), 08.02.2013. godine, upućenom Ministarstvu poljoprivrede iz JP “Šume RS”.

Sav posao Milovanović je obavio da bi navodno zaštitio Dodikove voćnjake i da bi oteo pare.

Zbog njegove alavosti stradao je jedan od najvažnijih prirodnih resursa -šume!

Nije samo Milovanović štitio Dodikove voćnjake, već se to čini i preko JP “Protivgradna preventiva Gradiška”.

Ovo preduzeće nastojalo je da modernizuje sistem, koji je veoma zastario. 

Čini se da je sve, kada se pročitaju dokumenti, kao što je “Modernizacija protivgradne preventive RS”, protkano najboljim namjerama. Međutim, kada se sagleda šta je praktično urađeno i šta se zaista desilo na terenu, uoči se da je cijeli projekat napravljen kako bi se zaštitili voćnjaci Milorada Dodika, narodski rečeno, od grada. 

Ukratko, kad nailaze oblaci sa gradom, ispaljuju se rakete koje zasijavaju oblake i sprečavaju da se oblak "istrese" na određeno područje. Površina koja se pokriva raketama je minimalno 20 kilometara kvadratnih.

Sad dolazimo do ključne stvari: Jedna od tih stanica, koja vrijedi milion maraka, je u Bakincima, U VOĆNJAKU DODIKOVOG BRATA GORANA. Površina voćnjaka je oko 250 hektara. 

Druga takva ista stanica, koja vrijedi milion maraka, je u Gornjim Podgradcima, u voćnjaku firme “Fruit ecco”, Dodikovog sina Igora. Površina tog voćnjaka je 103 hektara. 

Dodik nikada nije imao problema sa gradom, jer su oblaci iznad njegovih voćnjaka razbijani, ali su zato tukli druge voćare. 

Skoro svake godine grad satre u Lijevču povrtare, ratara, voćare, a voćnjaci Dodikovih nikada ne stradaju. 

Fenomenalno je zaista kako je Dodik uspio potpuno privatizovati sva Javna preduzeća, pa i ovo za protivgradnu zaštitu, koje, primarno, radi za njegov račun. 

Projekat modernizacije vrijedi 25 miliona maraka, do sada je potrošeno 20 miliona, a do kraja 2017. godine potrošiće se još pet. 

JP “Protivgradna preventiva” od IRB-a je povukla 15 miliona KM.

Zasijavanje oblaka je stopostotna zaštita, za razliku od ispaljivanja raketa, a lanseri za zasijavanje montirano su samo u Dodikovim voćnjacima.

Led Dodiku ne može ništa, za razliku od ostalih proizvođača koji godinama trpe milionske štete. 

Cijeli ovaj projekat otpočeo je 2014. godine, u vrijeme dok je Milovanović bio šef kabineta premijerke, a protivgradne stanice prozivodila je firma “Kaldera” presuđenog kriminalca Milenka Čičića. (nastaviće se)


vezani tekstovi: