понедељак, 26. децембар 2016.

Veljko Vukelić, Dodikov kum, organizovao prevaru sa kupovinom “Panorame”, kojom je oštećen budžet RS za pet i po miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Dodik i V. Vukelić (s Dodikove lijeve strane)
Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika, već deceniju vuče konce iz duboke sjene i organizuje teške prevare koje su Republiku Srpsku koštale desetine miliona KM.

Vukelić trenutno gospodari područjem od Brčkog do Foče i apsolutni je gospodar zvorničke “Alumine” iz koje je nezakonito izvukao (i dalje izvlači) milione maraka.

Ovo područje mu je pod kontrolu dao Dodik, iako Vukelić živi u Inđiji.

Istraživanje koje sam sproveo oko ovog Dodikovog kuma, osobe snažno izraženih ubilačkih nagona i namjera, pokazalo je da je vrlo malo poslovnih prevara u kojima on nije učestvovao, iako je deceniju uspijevao da ostane duboko u sjeni i da se za njega gotovo uopšte ne zna.

Ruševina za pet i po miliona
Vukelić je glavni organizator prevare sa hotelom “Panorama” na Palama, na kojem je Republika Srpska oštećena za pet miliona KM.

Glavni igrač u ovom poslu, preko kojeg je sve završeno, bio je Slobodan Stanković, vlasnik “Integral inženjeringa”, ali je veoma interesantna pozadina cijele prevare koja svjedoči o sistematičnosti i lukavosti Vukelića.

Vukelić je prvo pod svoju kontrolu stavio tadašnje studentske perjanice Univerziteta u Istočnom Sarajevu - Predraga Govedaricu, Mladena Lučića i Aleksandra Glavaša, o kojima sam napisao niz tekstova prije dvije godine.

Studentska “Braća Bing” dugi niz godina bili su sredstvo za nezakonito otimanje para iz budžeta RS, za šta su veoma dobro nagrađeni.

Njihov prvi veliki posao bio je pritisak na Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture u Vladi RS da kupe hotel “Panorama” od Stankovića, kako bi se taj objekat pretvorio u studentski dom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vlada RS platila je Slobodanu Stankoviću za “Panoramu” cca pet miliona maraka, iako je vrijednost hotela procijenjena na 320 hiljada KM.

Vlada RS je tada kupila “Panoramu” uz svesrdnu “preporuku” studentskih organizacija Univerziteta Istočno Sarajevo, koje su lobirale za taj kriminalni posao, tvrdeći da će se hotel preurediti i postati studentski dom. 
Bila je to najobičnija laž, koju su, nedugo posle kupovine, potvrdili i čelnici Univerziteta. 

“Panorama” je bila i ostala ruševina, a Braća Bing postali su udarna pesnica Režima, koji je od cijele RS napravio ruševinu.

POseban kuriozitet je da Univerzitet firmi "Alfa sekjuriti" plaća 4.000 KM mjesečno (bez PDV-a) za obezbjeđivanje "Panorame", iako je riječ o ruševini. Na taj način, Univeriztet je oštećen za cca 350.000 KM.

političko mešetarenje
Dodikov kum Veljko Vukelić bio je glavni kreator ove prevare i stvarni šef “Braći Bing” sa kojima je uradio niz nezakonitih poslova, ali i godinama politički mešetario, koristeći ih kao sredstvo podrške Dodiku i sredstvo pritiska na sve one koji bi mu zasmetali.

Partija demokratskog progresa je podnijela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih za prevaru sa Panoramom, ali sve je završilo po princpipu “pojeo vuk magarca”

“Prijavljeni se terete i da su prodali preduzeće Hidrogradnja Pale preduzeću “Integral” u 2008. godini za oko 2.000.000 KM, da bi isto preduzeće Ministarstvu prosvjete RS prodalo hotel Panorama na Palama za 5,5 miliona KM. Nakon toga raskinut je ugovor o privatizaciji Hidrogradnje s Vladom RS (2011.)”, navedeno je u prijavi PDP-a. 

Poseban kuriozitet ove velike Vukelićeve prevare jeste da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a za smještaj studenata na Palama kupovinom hotela “Panorama” za 5,5 miliona KM kupilo prava korištenja objekta, a ne vlasništva.

Nakon uspješno okončanog prevarantskog posla sa “Panoramom”, Vukelić, preko “Braće Bing”, ulazi u posao izgradnje Studentskih domova na Palama, koje je Dodik nekoliko puta otvarao.

Braća Bing, po Vukelićevom nalogu, na novim zadacima
Interesantna je i poslovnopolitička sudbina “Braće Bing”. 

Nakon što su konačno prestali biti studentski “lideri”, Vukelić ih raspoređuje na različite pozicije: Govedarica je dobio posao u Banjaluci, u institucijama RS, dok Vukelić Glavaša ubacuje u DNS u Istočnom Sarajevu.

Mladen Lučić, takođe je blizak DNS-u, odnosno Nenadu Nešiću, direktoru JP “Putevi RS” i regionalnom šefu DNS-a u sarajevsko-romanijskoj regiji.

Nešić i Lučić su nelegalno zaradili između 2,5 i 4 miliona KM, prodajom egipatske soli putarskim firmama u RS; Putare su ucijenili da od Lučićeve firme moraju kupiti so, ili će im Nešić uskratiti isplate iz budžeta za urađene poslove na održavanju puteva u Republici Srpskoj.

Veljko Vukelić, koji stoji iza svih ovih prljavih poslova, ne preza ni od nasilnih metoda, fizičkih napada, prijetnji likvidacijama…, a koliko je moćan svjedoči i podatak da je nekim od najviših funkcionera SNSD-a iz Istočnog dijela RS otvoreno prijetio hapšenjem, ukoliko pokušaju da mu ugroze poslove. Listom su se svi povukli pred njim. (nastaviće se)