среда, 7. децембар 2016.

Dodik ante portas; Klub Slobodarskih novinara-kuglaša ostaje pri Inicijativi za nekažnjeno prebijanje novinara

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik, nakon dva mjeseca, zvanično će se sastati sa Aleksandrom Vučićem. 

Sastanak počinje u 10h i 15’, što znači da Dodik, najkasnije, u pet ujutro treba da bude pred vratima Vučićeve kancelarije.

Na zvanične sastanke čeka pet sati, na tajnim četiri do pet.

2.
Da li će sastanak promijeniti loše odnose Vučića i Dodika? Neće, ostaće loši kao i u protekla dva mjeseca. Riječ je o zamajavanju javnosti, a i Dodik je baš molio. I na onom tajnom sastanku, kada je najoštrije upozoren; Posebno nakon njega.

3. 
Da li će Dodik nastaviti raditi Vučiću o glavi? Bez dileme, to mu je baljšoj zadatak; Ko će kome politički uraditi glavu, sasvim je druga ravan.

Tipujem na Vučića, djeluje mi jači. 

Uz to, Dodik je bezočno zloupotrijebio Srbiju i povjerenje i podršku njenog Vrha; Beograd to nikada ne prašta. Pitanje je tajminga. 

Sujeta Matice oduvijek je bila vrlo snažna. 

4.  
Pojavio se i Mladen Bosić, ovaj put, kao dijagnostičar. Dodik je ponovo najavio tužbu, iako mu ne bi loše došli tretmani. Kauč. Čak i Grupa. Ali ne za nasilje, već za podršku psihopatološkim tipovima. 

Dodik bi od najbližih saradnika mogao napraviti baš veliku Grupu. Šta bi se tu sve moglo čuti!!!!

5.
Najpodliji potez proteklih dana nije povukao niko od zvaničnika Režima, iako ih je bilo. Učinili su to pripadnici Kluba novinara-kuglaša koji su pokrenuli Inicijativu za nekažnjavanje prebijanja i prijetnji novinarima.

6.
Čim sam to juče objavio, Klub novinara-kuglaša dobio je snažnu podršku iz Dodikove Grupe; Odjel Šizofrenija, sa akcentom na njen katatoni dio.  

7.
KRIVIČNO DJELO NAPAD NA NOVINARA U VRŠENJU NOVINARSKOG POZIVA/POSLA

(1) Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti novinara ili lice koju pomaže novinaru u vršenju novinarskog poziva/posla kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 2 godine.

(2) Ako učinilac pri izvršenju djela iz stava 1. ovog člana, novinara ili lice koje pomaže novinaru u izvršenju novinarskog poziva/posla zlostavi, tjelesno povrijedi ili mu prijeti upotrebom oružja kazniće se zatvorom od 6 mjeseci do 3 godine.

(3) Ako prilikom izvršenja djela iz st. 1. i 2. ovog člana učinilac novinaru ili licu koje pomaže novinaru u vršenju novinarskog poziva/posla nanese tešku tjelesnu povredu ili mu zdravlje teško naruši, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

(4) Ako je učinilac djela iz stava 1. ovog člana bio izazvan nezakonitim ili neprofesionalnim postupanjem novinara ili lica koje mu pomaže, može se osloboditi od kazne.

8.
Bez dileme, član 4. je usmjeren na oslobađanje krivice onih koji prijete ili “s mjerom” prebiju novinara, ako je novinar “neprofesionalan” i ako je Nasilnik “izazvan nezakonitim postupanjem”!

Šta je “nezakonito postupanje”? Nema objašnjenja, čime je Režimu, ali i svakom Nasilniku, dozvoljeno da svako novinarsko postupanje koje mu se ne dopada proglasi nezakonitim. I da prebiju novinara.

9.
Šta znači “Izazvan”? Da li novinar može “Izazvati” nekog frizurom, intonacijom, pitanjem koje se pitanom ne dopada? Naravno da može, jer je tolerancija za nasilnike gotovo pa u beskonačnim mjerama. 

10.
Nažalost, zlo ne završava u članu 4. Zlo je i članu 2, iz kojeg proizilazi da je jedina validna prijetnja - prijetnja vatrenim oružjem.

Nezakonitim se, u skladu sa ovim članom, ne može smatrati prijetnja razbijanja glave čekićem, davljenjem, ubod šrafcigerom, paljenje benzinom…; Nije nerealno ni da je Nož oslobođen optužbi! 

11. 
Klub novinara-kuglaša može, posle ove Inicijative, bez ikakvih problema promijeniti ime u “Klub Novinara-kuglaša Nasilnika” ili “ Klub Slobodarskih novinara-kuglaša”…

12. 
Klub Slobodarskih novinara-kuglaša vrlo vrlo podlo pokušao je da ozakoni uslove, koji bi novinare doveli u isti status sa kolegama iz Sjeverne Koreje. 

Ovdašnji “Klub novinara-kuglaša” daje oruđe i oružje (samo hladno, zasad, ako izuzmemo paljenja) u ruke svakom Nasilniku za progon, prijetnje i premlaćivanje novinara.

13. 
Njihova Inicijativa je poziv na Skidanje Glava Neposlušnih i Nepodobnih.

Da je drugačije povukli bi taj sramni akt, a ne kenjkali kako to “nije konačan stav” i kako “sve može da se izbaci”! 

Što su Inicijativu poslali u Ministarstvo pravde, a da nisu kvalitetno provjerili svaki njen član? Što ne povuku Inicijativu i izbace članove koji omogućavaju nekažnjavanje napada na novinare?!

Zato što to i nije njihova Inicijativa; Zna se čija je! 

Klub Novinara-kuglaša samo je podla ekspozitura podlog Režima!

14.

Kolinda Grabar-Kitarović, kako to Uuuuuu i rasistički zvuči!