понедељак, 12. децембар 2016.

Dodik uprkos snažnim hrvatskim vezama nikako da pomogne kumu Veljku Vukeliću


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik ima izvanredne odnose sa visokim političkim funkcionerima Hrvatske i hrvatskim zvaničnicima u BiH, što gotovo svakodnevno potencira.

Skoro nikada ne možete čuti Dodikovu reakciju na sve češće skandale u Hrvatskoj, zbog otvorene promocije ustaštva i mržnje prema Srbima.

Dodik je išao tako daleko u servilnosti prema hrvatskom političkom establišmentu da je nakon iybora 2014. godine Dragana Čovića inaugurisao za zaštitnika srpskih interesa u Predsjedništvu BiH, pored živog Mladena Ivanića.

Međutim, sve ukazuje da je ta Dodikova ljubav (riječ koju on vrlo često koristi u poslednje vrijeme), prema hrvatskom političkom establišmentu, jednosmjerna i da ne postoji isti odgovor i sa druge strane.

Moglo bi se navesti tisuću primjera i čimbenika koji to potvrđuju, ali jedan od najdrastičnijih je slučaj Dodikovog kuma Veljka Vukelića.

Veljko Vukelić spada u najuži Dodikov krug prijatelja i saradnika i ima najveći uticaj na njega, nakon Slavka Mitrovića.

Vukelić je 1993. godine u Republici Hrvatskoj optužen za ratne zločine i, prema podacima „Veritasa“, taj proces je još uvijek otvoren.
Zbog toga, narečeni ne smije na teritoriju Hrvatske.

Interesantno je da Dodik, sa svim svojim hrvatskim vezama, nije uspio kumu da omogući završetak ovog postupka, u kojem bi se pokazalo da li je Vukelić kriv ili ne za ono što mu se stavlja na teret.

Pitanje je, naravno, i da li Dodik djeluje kao agent hrvatskih interesa u BiH i zbog toga da mu kum ne bi bio presuđen i da li, možda, na taj način drži ovaj proces još otvorenim.

Bilo kako bilo, Veljko Vukelić ne smije u Hrvatsku, ali hara Republikom Srpskom, posebno područjem od Bijeljine do Foče.

Takođe, on gospodari zvorničkom „Aluminom“, firmom koja ima milionske profite.

Vukelić je vrlo aktivan i u Srbiji, gdje sprovodi akcije protiv srpskog premijera Aleksandra Vučića, po nalogu Milorada Dodika.

Upravo zbog toga, bezbjednosni organi Srbije, kako mi je to potvrđeno u tamošnjim krugovima, sprovode intezivnu istragu oko brojnih Vukelićevih prljavih poslova.

Vukelić je izuzetno opasna osoba, sklona i fizičkim obračunima, a jedan od njegovih poslednjih zadataka, u kojima nije do kraja uspio, jeste da eliminiše Miću Mićića u trci za gradonačelnika Bijeljine.

Godinama prije toga, u nekoliko izbornih ciklusa, Vukelić je pokušavao da ukloni Obrena Petrovića sa političkog trona u Doboju, koristeći se uslugama jedne agencije iz Inđije.  

Na kraju, dobro obaviješteni izvori tvrde da bi trebalo pokrenuti novu istragu oko ubistva Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a, kojeg je Rajko Savić likvidirao 26. aprila 2009. godine u Doboju.

Rajko Savić je oslobođen optužbi za Garićevo ubistvo, tako da inspiratori likvidacije nikada nisu otkriveni.

S obzirom na Vukelićevu nasilnu prirodu i činjenicu da se upravo tih godina intezivno bavio promjenama političke vlasti u Doboju, biće zanimljivo istražiti da li postoji njegova uloga i, ako postoji, kakva je ta uloga u okolnostima koje su dovele do likvidacije Garića.