петак, 23. децембар 2016.

Režimska farsa oko izgradnje bolnice Kasindo: “Millennium team” iz Beograda nije imao 55 miliona maraka za izgradnju i odustao je od posla prije poništenja tendera

piše: Slobodan Vasković

Sve oko izgradnje bolnice “Kasindo” u Istočnom Sarajevu farsa je koju je režirao Režim Milorada Dodika.

“Millennium team” iz Beograda  nije imao 55 miliona maraka za izgradnju Bolnice, zbog čega su odustali od projekta i prije nego što je Komisija za razmatranje žalbi BiH poništila tender na kojem je, osim beogradske firme, bila prijavljena i GP “Krajina” iz Banjaluke.

Prema potvrđenim informacijama, “Millennium team” već četiri mjeseca svojim radnicima nije isplatio plate, a dobavljačima isplaćuju maksimalno do 20 posto za preuzetu robu; Ostatak novca dobavljači čekaju mjesecima.

Važno je napomenuti da na zvaničnoj internet stranici beogradske firme nema ni riječi o projektu izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu. Niti su riječi saopštili nakon poništenja tendera.

Isto tako bitno je znati da ni GP Krajina nije imala para da izgradi bolnicu po cijeni koju su predložili na tenderu, a koja je za 11,6 miliona KM niža od one beogradske.

Sve je bila velika farsa, a poništenje tendera defakto je spasilo Režim od razotkrivanja njihove prljave igre sa građanima Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da se dio visokih funkcionera SDS-a, poput somova, upecao na ove režimske udice i doveli su sebe u situaciju da jedni zastupaju interese GP Krajine, koju drži Dodikov tajkun Borko Đurić i bore se protiv firme “Millennium team”, iza čije ponude takođe stoji Dodik. 

Bilo je i onih iz SDS-a koji su protežirali i “Millennium team”, što je tek tragikomično.

Poražavajuće je to po SDS, a ne po Dodika.

Da bi predstava bila što uvjerljivija, nakon što je Komisija za žalbe BiH poništila tender (sasvim realno na intervenciju Režima), nekolicina visokih funkcionera SDS-a javno su na bilbordima prokazani kao osobe koje su “protivzakonito srušili tender za izgradnju bolnice”, za koju je, kako je slagano, “Vlada RS obezbijedila 55 miliona KM”. Vlada RS teško može obezbijediti pare i za kvalitetniju kiflu, a kamoli 55 miliona KM za izgradnju bolnice.

Spinovanje Režima u ovom slučaju bilo je, bez dileme, vrhunsko.

Nisu samo SDS-ovci ispali somovi, već i Nedeljko Elek, vlasnik pogrebnog preduzeća “Megasun”, koji je sebe vidio kao podizvođača radova i koji je smatrao da će na taj način popraviti izuzetno loš poslovni saldo svojih firmi.

Elek stoji iza blasfemičnih bilborda, u kojima su na najogavniji način zloupotrijebljeni bolesni, čak i bolesna djeca. 

Dodik i njegova mašinerija su se zaista vješto poigrali i sa dijelom SDS-a i sa građanima, jer su sve vrijeme znali da od izgradnje bolnice “Kasindo” nema ništa.

Kancelarija za žalbe BiH poništila je tender za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu početkom decembra. Kancelarija je poništila cjelokupan tender, zbog nedostataka u tenderskoj dokumentaciji koju su ponuđači dostavili.

Ministarstvo zdravlja RS za posao “izgradnje” bolnice u Istočnom Sarajevu, vrijedan 55 miliona KM, izabralo je beogradsku firmu “Millennium Team”. GP Krajina se žalila i sve je poništeno. Filigranski odigrano.


Ministar Dragan Bogdanić je, nakon poništenja tendera, izjavio da će ubrzo biti raspisan novi, što je sastavni dio projekta Laži o izgradnji bolnice “Kasindo”.

Dodik je u junu ove godine obećao da će bolnica biti izgrađena do kraja 2017., što je, lako je zaključiti, samo jedna u nizu njegovih obmana.

Građani Istočnog Sarajeva, defakto, nemaju gdje da se liječe, jer bolnica “Kasindo” više se može smatrati ruševinom, nikako zdravstvenom ustanovom. 

Potemkin caruje u Republici Srpskoj već deceniju!