недеља, 4. децембар 2016.

Kostrešević ima zadatak da uhapsi Džombića, Milovanovića, Kaju…

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik postavio je Sinišu Kostreševića na čelo Uprave kriminalističke policije MUP RS primarno kako bi oslabio uticaj ministra Dragana Lukača, kojem više ne vjeruje, a potom i da bi se obračunao sa pojedincima iz sopstvenih redova, koji mu predstavljaju smetnju i mogli bi biti nezgodni svjedoci protiv njega.

Kostreševićev zadatak je da zatvori Aleksandra Džombića, bivšeg premijera, što i nije neki težak posao, jer je Džombić notorni kriminalac, koji je za tri godine premijerskog manadata i, ranije, četiri godine na poziciji ministra finansija, stekao višemilionsko bogatstvo.

Džombić bi mogao biti nezgodan svjedok protiv Dodika, te je stoga namjera Šefa Režima da ga strpa u zatvor i procesuira. Istovremeno, ta činjenica bi se iskoristila da Režim promoviše “borbu” protiv kriminala i korupcije.

Lukač je odbijao da uhapsi Džombića, stvarajući na taj način svoj blok protiv Dodika, što je samo jedan u nizu razloga koji su doveli do sukoba između njih. (Jedino su uspostavili konsenzus, zajedno sa P. Ćeranićem i Veljkom Vukelićem, Dodikovim kumom, da potpisniku ovih redova skinu glavu).

Sada je Kostrešević imenovan, tako da je Džombić jedan od prvih koji će se naći na udaru; Uz njega na Dodikovoj listi za hapšenje nalazi se nekoliko nekada uticajnih SNSD-ovaca i tri režimska tajkuna (među njima i Mladen Milanović Kaja), kao i nekolicina pripadnika opozicionih partija.

Svaka ozbiljnija istraga oko Džombićevih kriminalnih poslova u pritvor bi trebala da odvede i Miroslava Milovanovića, aktuelnog  poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću parlamenta BiH i bivšeg ministra pljoprivrede u Vladi RS (2011.-2013.).

malverzacije sa vještačkim đubrivom
Milovanović je sa Džombićem (pod patronatom Dodika) bio glavni u dodjeli poslova nabavke regresiranog đubriva za poljoprivrednike. 

Samo 2009. godine firma “Agrogrup” iz Brčkog uspjela je ući u ove poslove, što je jedini izuzetak, jer su sve nabavke poslije toga išle preko firme “Fertil” iz Bačke Palanke. „Fertil“ je jedini imao formulaciju đubriva “9:15:15” i skoro uvijek jedini se prijavljivao na pregovaračke pozive po hitnom postupku. 

Drugi su se ponekad javljali, a kasnije su odustajali jer nisu imali traženu formulaciju đubriva. Na regresirano đubrivo RS je za vrijeme MIovanovićevog mandata dala 35 miliona KM.

Pozivi se “zbog hitnosti posla” nisu objavljivali u medijima, već su se upućivali pismeno “Fertilu”, koji je bio određen da dobije posao.

Svi farmeri u RS, pred proljećnu sjetvu, koriste  mineralno NPK đubrivo formulacije 15:15:15. Đubrivo koje je proizvodio „Fertil“ nije bilo ni od kakve koristi farmerima, već samo političarima, koji su zaradili milione na malverzacijama. 

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, posao nabavke takođe je išao preko preduzeća „Fertil“ jer su se jedini javljali, a cijene su bile samo nešto malo niže, u odnosu na cijene u poljoprivrednim apotekama u RS.

Javna ja tajna da su posao nabavke đubriva, preko resornih ministarstava u Vladi RS sređivali bivši premijer Aleksandar Džombić i Miroslav Milovanović, sve po nalogu Dodika. Ali, Dodik nije ništa, za razliku od njih, potpisivao.

MUP RS je početkom jula ove godine počeo da istražuje Džombića i Milovanovića, ali je Lukač sve obustavio. Sada Kostrešević ima zadatak da nastavi taj posao.

Istraga Milovanovićevog mandata
Istraga će, ponovo, biti fokusirana na malverzacije sa vještačkim đubrivom, u periodu 2010.-2012. godina, kada je Džombić bio premijer, a Miroslav Milovanović ministar poljoprivrede.

Džombića je (početkom juna ove godine) saslušalo i Tužilaštvo BiH u vezi sa slučajem "Bobar banka", a ta institucija protiv njega vodi istragu oko malverzacija sa kreditima datim firmi "Unis fabrika cijevi" Derventa, u kojim je RS oštećena za desetine miliona KM, a BiH za cca 80 miliona KM.

Ranije sam objavio da postoje čvrste veze Džombića i Milovanovića, sa Sašom Draginom, bivšim srbijanskim ministrom poljoprivrede, “Viktorija grupom” – firmom “Fertil” i drugim protiv kojih se u Srbiji vode procesi već četiri godine, zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom.

Te veze Republiku Srpsku su koštale osam izgubljenih miliona, jer je toliko ukradeno tokom ovih poslova, samo za vrijeme Milovanovićevog mandata. Ukupno je ukradeno mnogo mnogo više.

Džombić je, kao premijer, dikretno uticao preko tadašnjeg ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića na Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku regresiranog đubriva za proljećnu sjetvu 2011. i 2012. godine, te jesenju sjetvu 2011. i 2012.godine.

Ukupna vrijednost ovih poslova bila je, u navedenom periodu, 35 miliona KM.

Džombić lično zvao članove Komisije
Posao nabavke išao je preko “Fertila” iz Bačke Palanke, koji je u sastavu “Viktoria grupe”. Nabavljalo se NPK đubrivo (formulacije 9:15:15), koje je imao samo “Fertil”.

Džombić je, prema izvorima iz Vlade RS, lično zvao članove Komisije, u kojoj su mahom bili uposlenici “Robnih rezervi RS” i zahtijevao da se posao dodijeli “Fertilu”.

Nabavka je išla preko “Robnih rezervi”, a plaćano je iz budžeta Ministarstva poljoprivrede.

U “Robnim rezervama” posao je “odrađivao” tadašnji direktor Radovan Samardžija.

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, koji je zajedno sa Džombićem i Milovanovićem, učestvovao u milionskim malverzacijama sa vještačkim đubrivom, uhapšen je u novembru 2012. godine. U pritvoru je proveo deset mjeseci.

Tišina u RS
Nikom iz MUP-a RS niti ovdašnjih tužilaštava tada nije na pamet palo da reaguje, iako se optužbe protiv Dragina odnose na period kada je Vlada RS nabavila đubrivo od “Fertila”, koji je, takođe, obuhvaćen optužnicom protiv bivšeg ministra poljoprivrede Srbije.

Štaviše, nastavljena je nelegalna saradnja sa firmama koje pripadaju “Viktorija grupi”.

“Sumnja se  da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.  To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije”, izjavio je Miljko Radisavljević, tužilac Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, 25.11.2012. godine, nakon hapšenja Dragina i ostalih.

Protiv Dragina i još četrdesetak lica iz Srbije podignuto je nekoliko optužnica zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom. Procesi su u toku.

Jedina posljedica Draginovog hapšenja u Srbiji, koja je uočljiva u RS, jeste da je Milovanović ostao bez ministarske fotelje u martu 2013. godine. Sa te pozicije, premješten je za šefa kabineta Željka Cvijanović.

Uvozili radiokativno đubrivo
Poslednja optužnica protiv Dragina podnesena je 06.10.2016. godine, jer je, kako se navodi, omogućio uvoz radioaktivnog mineralnog đubriva.

“Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragina, a na teret mu se, kako prenose “Večernje novosti”, stavlja unošenje opasnih materija u Srbiju i njeno nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje. Za ovo krivično delo prema zakonu zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Prema onome što se navodi u optužnici, Dragin je od 12. avgusta pa do 23. septembra 2009. godine zloupotrebom položaja omogućio uvoz i unošenje u zemlju 2.982.504 kilograma mineralnog đubriva sa povećanim nivoom radionukleida. Tvrdi se da je kao ministar zloupotrebio položaj u nameri da preduzeću “Fertil” iz Bačke Palanke omogući uvoz i unošenje 994.652 kilograma đubriva za koje je fitosanitarni inspektor zabranio uvoz i naložio uvozniku da pošiljku vrati”, navodi list “Blic”, 06.10.o.g..

Saša Dragin nije nanio štetu samo Srbiji, nego i Republici Srpskoj i BiH. Firma “Fertil” i Saša Dragin su prodali i isporučili veliku količinu tog vještačkog đubriva Robnim rezervama RS. Ministar poljoprivrede tada je bio Radivoje Bratić.

strogo kontrolisana istraga
Džombić i Milovanović su na Kostreševićevom udaru, ali ne treba se nadati nekom značajnijem iskoraku, jer će novopečeni šef UKP-a MUP RS, primarno čuvati Dodika i istragu voditi samo u onom dijelu gdje njega nema.

Milovanović, koji je potpisniku ovih redova dva puta otvoreno prijetio (15.11.o.g. i 01.12.o.g.) po Dodikovom naređenju i ličnom nalogu Veljka Vukelića, očito se nadao da će ga ti kriminalni akti zaštiti od progona. 

Kako stvari stoje, nema zaštite za Milovanovića, koji je ucijenjen od Dodika i Vukelića, a posebno nema zaštite za Džombića. (nastaviće se)