четвртак, 29. децембар 2016.

Dodik naložio hapšenje Džombića; Bivši premijer prijeti da će progovoriti; Džombić i Milovanović na proljećnoj sjetvi 2012. ukrali 5,5 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Režim, nezvanično, najavljuje da će nakon Novogodišnjih i Božićnih praznika početi da “jede svoju djecu”, kros strogo kontrolisanu “borbu protiv kriminala i korupcije”.

U toj “borbi” prvo bi trebalo da stradaju nekada visoki, a sada otpisani funkcioneri SNSD-a, poput bivšeg premijera i nekadašnjeg ministra finansija Aleksandra Džombića.

Dodik je naložio Džombićevo hapšenje i u tu svrhu je na poziciju načelnika Uprave kriminalističke policije doveden Siniša Kostrešević.

Kostrešević je još prije dvije godine završio veći dio istraga oko kriminala koji je počinio Džombić (Balkan investment banka, Birač, Fabrika cijevi Unis Derventa, nabavka mineralnog đubriva), ali je spriječen u namjeri da privede bivšeg premijera i podnese krivične prijave protiv njega.  

Džombić je tada zaprijetio Dodiku da će sve reći o njihovim zajedničkim nelegalnim poslovima, ukoliko bude uhapšen. Džombić je Dodiku poručio da je sve dokumente, koji svjedoče o prevarama i teško terete i lidera SNSD-a, “sklonio na sigurno”.

Iste prijetnje Džombić je Dodiku uputio i u proteklih mjesec dana, jer je saznao da je prvi na listi za hapšenje, nakon Kostreševićevog imenovanja.

U vrhu Režima tvrde da Dodik ovaj put neće ustuknuti pred Džombićevim prijetnjama, jer mu je neophodno da pokrene “borbu” protiv kriminala i korupcije, kako bi se dodatno učvrstio u vrhu političke scene.

Dodik je u velikim problemima, u sukobu je sa najznačajnijim političkim faktorima u Regionu i na Zapadu, a samo slabost ovdašnje opozicije ga i dalje održava “u sedlu”.

Smije li Dodik na Džombića?
Januar je pred nama i pokazaće da li Dodik smije krenuti na Džombića ili će, kao i ranije, ustuknuti pred njegovim prijetnjama da će o svemu javno progovoriti i prihvatiti ulogu svjedoka-saradnika, koju je već obezbijedio u Tužilaštvu BiH.

Ukoliko istraga oko Džombića bude sveobuhvatna i temeljna, onda bi iza rešetaka, zajedno sa njim, trebalo da završi i Miroslav Milovanović, bivši ministar poljoprivrede (2011. do marta 2013. godine). 

Džombić i Milovanović su samo na proljećnoj sjetvi 2012. godine oštetili budžet za 2.730.000 evra, odnosno za cca 5,5 miliona konvertibilnih maraka. 

7.970.000 evra bila je vrijednost nabavke đubriva za proljećnu sjetvu 2012. godine, kada je Džombić bio premijer, a Milovanović ministar poljoprivrede. 

Naduvavanje cijena
Nabavljeno je tada cca 15.000 tona mineralnog đubriva (NPK 9:15:15), preko Robnih rezervi, koje su ga plaćale po mnogo višoj cijeni od stvarne.

Prema dokumentima (vidi sliku), firma “Agrotehnika” iz Bijeljine, plaćala je đubrivo 0,307 evra/kg, dok su Robne rezerve isto to đubrivo plaćale 0,489 evra/kg.

Firma od koje su nabavljali i jedni i drugi đubrivo je, po zlu čuveni, “Fertil” iz Bačke Palanke, preko koje su obavljene brojne kriminalne radnje, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji. 

Razlika u cijeni od 0,182 evra/kg otišla je u džepove Džombića, Milovanovića i njihovih saradnika na ovom prljavom poslu. 

Ta razlika se, u nekim isporukama, pela i na 0,224 evra/kg.

Kako je te 2012. godine za proljećnu sjetvu nabavljeno 15.000 tona đubriva, lako je izračunati da su Džombić i Milovanović ukrali najmanje 2.730.000 evra, odnosno cca 5,5 miliona konvertibilnih maraka.

(Iste godine, po istom principu, izvršena je prevara i za jesenju sjetvu, a ukupno je oteto najmanje osam miliona KM).

prijetnje
Milovanović, koji je izuzetno glup, najodgovorniji je za načinjenu štetu, a sada je, ukradenim novcem, spreman platiti i eliminaciju onih koji ukazuju na pljačku u kojoj je učestvovao.

Milovanović je otvoreno prijetio potpisniku ovih redova, javno iskazao stav da je spreman platiti “efikasno sredstvo”, kako bi potpisnik bio fizički uklonjen, a niko ništa nije preduzeo da bi on bio spriječen u svojim ubilačkim namjerama.


Osionost Milovanovića, koji prijeti likvidacijama, kao i hrabrost Džombića da otvoreno zaprijeti Dodiku da će svjedočiti o njegovom kriminalu, leži u činjenici da je upravo lider SNSD-a bio pokrovitelj navedene prevare. (nastaviće se)