петак, 23. децембар 2016.

Softverski rat Dodika i Pavića

piše: Slobodan Vasković

Mnogo je “lokalnih” ratova između Milorada Dodika, lidera SNSD-a i Marka Pavića, šefa DNS-a, koji, zajedno, čine ključni “komad” Režima; Ratovi se vode oko svakog imenovanja, prodaje rudnika “Ljubija”, “Željeznica RS”…

Najnoviji u nizu ratova lokalnog nivoa je softverski: Dodik i Pavić se međusobno bore čiji će štićenici prodati softver preduzeću JP “Putevi” RS, na čijem čelu je Nenad Nešić, funkcioner DNS-a iz Istočnog Sarajeva, poznat i kao Deva, zbog uvoza egipatske soli i ucjenjivanja putara.

Dodik zastupa firmu “Prointer”, iza koje stoji njegov sin Igor, a Pavić zastupa firmu “Planet soft”, iza koje stoji Vedran Jarić, kojeg lider DNS-a voli kao sina.

Cijena posla ugradnje i održavanja softvera u JP “Putevi RS” je sitnica - 3,5 miliona KM. Od toga je dva miliona KM za softver, a još milion i po za održavanje u narednih par godina. 

Čista zarada na ovom poslu je dva miliona KM, pa su i Dodik i Pavić baš uprli da im sinovi dobiju posao.

Prvo je Dodik izvršio izuzetno snažan pritisak na Nešića, koji je, u tom trenutku, okrenuo leđa Paviću i Jariću i obećao, pa i dodijelio, posao “Prointeru”.

Međutim, uslijedila je žalba i sve je vraćeno na početak. 

Sada je Pavić naredio Devi Nešiću da posao dodijeli Jariću i izbaci Igora Dodika iz igre.

Jarić, nezvanično po Banjaluci, tvrdi da je cijena Pavićevog zauzimanja 600.000 KM, a kao potvrdu bliskosti pokazuje zajedničke slike sa liderom DNS-a, snimljene na jahti.

Nešić mora poslušati Pavića, jer ovaj već razmatra mogućnost njegovog udaljavanja sa pozicije, nakon ucjenjivačke afere sa egipatskom soli.  

I Dodikovi su se “istrošili” za “hrišćanski” restoran u RK “Boska”, pa je i njima svaka marka bitna, što znači da Dodik svom snagom juriša da njegov sin ugradi softver u JP “Putevi RS”. Dodik računa da će ga Igor, ukoliko dobije posao, “pogurati” bar u Jarićevoj mjeri - nije loše šest stoja, još kada su od uspješnog djeteta.

Kako stvari stoje, Dodik i Pavić bi mogli, jedan protiv drugog, okrenuti laserske topove. Tehnološki napredak Republike Srpske je evidentan.

Deva je, izvan svake razumne sumnje, kolateral, ali nek’ su Deca zdravo! Ili, što bi rekao naš narod, dok je Deva biće i Magaraca.

Deva je, da podsjetim, na prodaji egipatske soli za posipanje puteva u RS, ucjenjujući putare, zajedno sa Mladenom Lučićem, vlasnikom firme “Legend”, nelegalno zaradio između 2,5 i 4 miliona KM.