субота, 3. децембар 2016.

Dodikovo Pogrebno stočarsko društvo: Milovanović otpočeo uništenje stočnog fonda, Metuzalem taj projekat privodi kraju

piše: Slobodan Vasković

Miroslav Milovanović, bivši ministar poljoprivrede i aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću parlamenta BiH, može se okarakterisati kao Najveći Gubar Republike Srpske, jer ne postoji segment, koji pokriva pomenuti resor, a u kojem narečeni nije nanio višemilionsku i višedecenijsku nepopravljivu štetu.

Milovanović je ekspert za prevare, ekocid, uništenje stočnog fonda, poljoprivrednih površina, voćarstva, povrtarstva… - riječju, sve čega se dotakao on je pretvorio u prah i pepeo.

Njegovim dolaskom na čelo Ministarstva poljoprivrede počinje veliki pad stočnog fonda, broja muznih grla i proizvodnje mlijeka.

Pad
Prema zvaničnim podacima, 2010. godine broj muznih grla u RS iznosio je 124.000, dok je proizvodnja mlijeka bila na godišnjem nivou 368 miliona litara. 

Milovanović na čelo Ministarstva poljoprivrede dolazi 2011. godine, u vladi Aleksandra Džombića, nakon čega kreće sunovrat svih segmenata koje je pokrivao taj resor.

Već 2011. godine dolazi do pada broja muznih grla i proizvodnje mlijeka: broj krava pao je za 4.000 u odnosu na 2010. i iznosio je 120.000 grla, dok značajno pada i proizvodnja mlijeka i to na  345 miliona litara, što je za 23 miliona litara manje nego u godini ranije.

Trend pada nastavljen je i u 2012. godini, u kojoj broj muznih grla opada za čak deset hiljada - na 110.000, dok proizvodnja mlijeka opada za dodatnih 18 miliona litara, na 327 miliona litara.

Stočni Armagedon
Za samo dvije godine Milovanovićevog upravljanja ministarstvom, broj muznih grla pao je za 14.000, dok je proizvodnja mlijeka pala za čak 39 miliona litara. 

Bio je to početak uništenja stočnog fomda i proizvodnje mlijeka u Republici Srpskoj, koji sada kraju privodi aktuelni ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić Metuzalem: Nakon njegovog i Milovanovićevog upravljanja ovim resorom, biće pravo čudo ako se u RS bude proizveo i litar mlijeka.

Koliku štetu su napravili Milorad Dodik i njegov Režim u ovoj oblasti, svjedoči podatak da je 2007. godine broj muznih grla u RS iznosio 152.000, da bi na kraju 2015. godine taj broj pao na samo 22.000. 

Te 2007. godine, u RS se proizvodio 401 milion litara mlijeka, da bi danas ta proizvodnja pala na 105 miliona, na godišnjem nivou. 

Zločin je to bez presedana, koji ne treba posebno pojašnjavati - dovoljno je pogledati brojke! 

Interesantni su i sledeći podaci, koji svjedoče o permanentnoj pljački u ovoj oblasti: štalski prosjek je 12 litara po grlu, dnevno. U EU je štalski prosjek duplo veći.

Interesantno je da se, prema statistici Režima, povećava proizvodnja mlijeka po grlu, ali ne i štalski prosjek, pa je jasno da se radi o prevari - naduvavanju proizvodnje, kako bi se budžet pljačkao preko premija za mlijeko.    

Velika prevara seljaka
Jedan od glavnih protagonista zločinačkog projekta uništenja mljekarstva u RS jeste Milovanović.

On je krajem 2011. i početkom 2012. godine izveo veliku akciju prevare seljaka, koji su izgubili ogromne količine novca, a da zato niko, posebno ne on, nije odgovarao.

Za vrijeme njegovog ministarskog mandata, 27.12.2011. godine, objavljen je Javni poziv za prijavljivanje poljoprivrednih proizvođača za nabavku 3.000 steonih junica. Rok za prijavu bio je mjesec dana. 

Nakon obilaska prijavljenih, napravljena je rang-lista sa nešto više od stotinu stočara koji su ispunjavali uslove. Iako je imao skoro godinu i po dana da realizuje nabavku, nije ništa uradio po tom pitanju, pa su ga farmeri zbog toga prozvali Prvo June Republike Srpske.

Za navedeni posao trebalo je obezbijediti cca 15 miliona maraka. Od 3.000 junica, 1.000 su trebali podijeliti “Farmland”, PD “Semberija” i PD “Nevesinje”, a ostatak bi dobili farmeri sa rang liste.

Međutim, nisu dobili ništa, iako su farmeri uložili značajne svote novca u ovaj projekat. Mnogi su se zadužili da bi ispunili uslove iz Javnog poziva i dobili steone junice.

Jedan od uslova poziva bio je da se posjeduje građevinska i upotrebna dozvola, plus priprema hrane za junice… 
Stočari su uložili između 7.000 i 10.000 KM u pripreme za preuzimanje junica, koje nisu došle i nikada neće ni doći. 

Milovanovićev “posao” nastavio je njegov naslednik na ministarskoj poziciji Stevo Mirjanić Metuzalem, koji je krajem januara 2014. godine donio novi Program nabavke steonih junica i od kojeg, naravno, opet nije bilo ništa.

Milovanović nikada nije odgovarao za prevaru farmera, kao ni Metuzalem. Niko više i ne govori o junicama. Stočari i dalje vraćaju kredite koje su podigli da bi mogli opremiti farme i dobiti junice, koje nikada nisu stigle.

Negativni izvještaji
Zbog izdvajanja značajnih podsticajnih sredstava za firme koje su dužnici prema državi, o čemu sam pisao već pisao, Ministarstvo poljoprivrede je od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobilo negativne revizorske izvještaje za 2012. i 2013. godinu. 

MUP RS je 18.10.2016. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv 
Milenka Obradovića, direktora Agencije za agrarna plaćanja; razlog nezakonita dodjela podsticaja za tri firme, među kojima je i po zlu čuveni “Farmland”. Tu su još PD “Nevesinje” i PD “Semberija”, firma koju je tada “štitio” Milovanović.

Njima je tokom 2012. dodijeljen novac, 5,24 miliona KM, iako nisu imali pravo na to prema Pravilniku o podsticajima.

Za 2011. godinu, “Farmland” je dugovao 2,2 miliona KM za poreze i doprinose, iako im je u perodu 2007.-2011. isplaćeno 11 miliona KM za podsticaje.

Obradović je osumnjičen da je odobrio i isplatio podsticaje Poljoprivrednom dobru “Semberija”, Planinskom dobru “Nevesinje” i famoznom "Farmlandu" iz Nove Topole u iznosu 5,24 miliona KM, iako te firme nisu izmirile svoje ranije obaveze prema Agenciji, nadležnom ministarstvu i jednom javnom preduzeću iz Banjaluke. 

Obradović nije mogao isplatiti navedena sredstva bez Milovanovićevog odobrenja.

Milovanović je najodgovorniji za negativne revizorske izvještaje, za brojne pljačke, ali nikom na pamet ne pada da ga pozove na odgovornost. 

Štaviše, taj Kriminalac prijeti oduzimanjem života onim koji ga kritikuju.

Povećanje premija - kanal za izvlačenje novca
Za Milovanovićevog povećana je premija za mlijeko ekstra klase: 2011. godine sa 0.22 na 0.25 KM/l, a početkom 2013. godine, na 0.35 KM/l, sve zbog toga da bi “Farmland” muz'o pare od Ministarstva. 

Uz “Farmland” su, očekivano, išli i PD “Semberija” i PD “Nevesinje”. 

PD “Nevesinje” je danas stečaju, a PD “Semberija” potpuno propala firma, koja je prošle godine počela sa prodajom imovine da bi pokušala opstati. Njihov dug iznosi cca 15 miliona KM.

Ranijih godina dobili su toliko novca da su mogli napraviti firme evropskog kvaliteta, ali su napravili ruine, jer su pare popljačkali Milovanović, Dragan Vasiljević i ostala bratija.

Uništenje fonda “Partner”
Za vrijeme Milovanovićevog ministarskog mandata promijenjena su pravila za plasman kredita preko fonda „Partner“, na koji se uplaćuju sva dugovanja poljoprivrednika i preduzeća prema Ministarstvu. 

Prvih par godina, po osnivanju, taj fond je funkcionisao, jer je limit za kredit bio 100.000 KM, po kamatnoj stopi od 3.25 %. 

Onda je Milovanović naložio da se limit poveća na milion maraka da bi ljudi bliski SNSD dobili novac iz tog fonda; Nakon te odluke fond je „ispražnjen“, a došlo je i do reprograma obaveza za pojedine firme. Zato fond nije zaživio u potpunosti i može se smatrati mrtvim. (nastaviće se)