уторак, 6. децембар 2016.

MUP RS zataškava krivična djela Režimskih funkcionera; Tužilaštvo im pomaže u tome

 Piše: Slobodan Vasković

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske trebalo je ravno tri godine da sprovedu istragu protiv Milenka Obradovića, direktora Agencije za agrarna plaćanja i da ne pronađe nikakve dokaze; Iako je iz akata Ministarstva poljoprivrede više nego jasno da je Obradović učestvovao u prevari teškoj 5,2 miliona KM.

Mediji su 18. 10. objavili da je CJB Banjaluka podnio Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "nesavjestan rad u službi.

Milenko Obradović je, kako je navedeno, izvšenim krivičnim djelom pričinio materijalnu štetu budžetu RS za oko 5.242.760 KM.

"Lice se sumnjiči da je u svojstvu direktora Agencije za agrarna plaćanja iz Banjaluke, u 2012. godini, svjesnim i kontinuiranim kršenjem Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, donosio na mjesečnom nivou rješenja za isplate različitih novčanih iznosa - premija za tri preduzeća iz Republike Srpske. Preduzeća nisu ispunjavala uslove predviđene Pravilnikom iz razloga jer nisu izmirila obaveze iz prethodnog perioda prema Agenciji, nadležnom ministarstvu i javnom preduzeću iz Banjaluke, te kao takva nisu mogli biti korisnici podsticajnih sredstava", rekla je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Firme kojima je dat nezakonito novac  su “Farmland”, PD “Nevesinje” i PD “Semberija”.

Međutim, sve je to bila varka i, nakon odgovora koje sam dobio iz Okružnog tužilštva Banjaluka, jasno je da je riječ o farsi: Izmišljanju borbe protiv kriminala i korupcije, koja defakto ne postoji, već je samo predstava za javnost.

Suštinski, riječ je o prikrivanju krivičnih djela koja su počinili pripadnici Režima, u ovom slučaju narečeni Obradović i tadašnji ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović.
Tužilaštvo je još  30.09.2013. godine, kako mi je odgovoreno iz te institucije, uputilo zahtjev MUP-a Republike Srpske za prikupljanjem potrebnih obavještenja.

MUP-u RS trebalo je tri godine da „prikupi obavještenja“ i dostavi ih Tužilaštvu.

„Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 18.10.2016. godine od strane MUP-a RS, dostavljen je izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama protiv Milenka Obradovića, direktora Agencije za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, zbog krivičnog djela Nesavjestan rad u službi iz člana 354 stav 2 u vezi sa stavom 1 KZRS. Navedenim izvještajem nije obuhvaćeno niti jedno drugo lice, pa ni Miroslav Milovanović.
Postupajući tužilac dana 25.11.2016.godine, donio je  naredbu o obustavi istrage protiv Milenka Obradovića, zbog krivičnog djela  Nesavjestan rad u službi iz člana 354 stav 2 u vezi sa stavom 1 KZRS,  iz razloga jer nema dovoljno dokaza da je isti počinio predmetno krivično djelo“, odgovorio mi je Glavni okružni tužilac Želimir Lepir.

Toliko NIŠTA je MUP prikupio da je Tužilaštvo za samo mjesec dana odbacilo njihov Izvještaj i zatvorilo predmet.

Kakva Farsa.

MUP štiti kriminalce
Otpočetka je to bilo jasno, jer je bilo nemoguće i zamisliti da bi MUP RS na bilo koji način mogao da progoni osobe koje su po nalogu Milorada Dodika nezakonito isplaćivale sredstva njegovoj omiljenoj firmi „Farmland“, a uz njih, kao pokriće, nezakonito isplaćivali novac i PD „Nevesinje“ i PD „Semberija“, iza koje je tada stajao Miroslav Milovanović, u to vrijeme ministar poljoprivrede.

MUP RS, tu nema dileme, radi isključivo na zataškavanju kriminalnih akata pripadnika Režima i sav je u toj funkciji. Pokazuje to i ovaj slučaj, a posebno činjenica da je krivično djelo kristalno jasno. Svima osim pripadnicima MUP-a! Istina, vrlo teško je abolirati i nadležnog tužioca, koji je, očito, više vjerovao MUP-u, nego u sopstvene sposobnosti. A da mu je bilo do istrage bez većih problema mogao je doći do niza dokumenata kojima bi lako zadokumentovao krivično djelo. I Obradovića i Milovanovića i ostalih umiješanih u milionske pljačke. 


Da podsjetim, Obradović je tokom 2012. godine “Farmlandu”, PD “Nevesinje” i PD “Semberija”, tokom 2012. dodijeljen novac, 5,24 miliona KM, iako nisu imali pravo na to prema Pravilniku o podsticajima.

Za 2011. godinu, “Farmland” je dugovao 2,2 miliona KM za poreze i doprinose, iako im je u perodu 2007.-2011. isplaćeno 11 miliona KM za podsticaje.

Obradović je odobrio i isplatio podsticaje Poljoprivrednom dobru “Semberija”, Planinskom dobru “Nevesinje” i famoznom "Farmlandu" iz Nove Topole u iznosu 5,24 miliona KM, iako te firme nisu izmirile svoje ranije obaveze prema Agenciji, nadležnom ministarstvu i jednom javnom preduzeću iz Banjaluke. 

Obradović je član vladajuće garniture u RS, a u pitanju je ogromna šteta.

Obradović nije mogao ništa isplatiti bez odobrenja Milovanovića
Primjera radi, “Farmlandu” je na ime premija za mlijeko te 2012. godine isplaćeno 2.418.000 KM, dok je u periodu 2007.-2014., po istom osnovu isplaćeno 19.961.242 KM.

PD “Semberija” je te 2012. godine isplaćeno 847.828 КМ, iako su bili dužni milionska sredstva budžetu. Samo Ministarstvu poljoprivrede dugovali su 163.578, 85 KM, a taj dug im je Milovanović reprogramirao 2011. godine. Bio je to reprogram reprograma.

PD “Semberija” trenutno duguje, po svim osnovama, cca 15 miliona KM. 

Ni “Farmland”, ni PD “Nevesinje”, kao ni PD “Semberija” nisu te godine mogli dobiti ni pfeninga za podsticaj, jer su bili dužnici, a sve to je precizno regulisano Članom 3 Pravilnika o podsticajima za 2012. godinu. 

Upravo na osnovu tog dokumenta, Obradoviću je i podnesena krivična prijava, ali ne i Milovanoviću.

Žrtveni jarac
Obradović je djelovao kao žrtveni jarac, kojeg su Milorad Dodik i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, prinijeli na Oltar, kako bi se sakrile malverzacije sa “Farmlandom” iz 2013. i 2014. i 2015. godine. 

Očito je da Obradović previše zna, pa je čitav predmet brže-bolje oboren.

Ukupni gubici “Farmlanda” su 27 miliona maraka, a od 11.03.2016. godine Poreska uprava RS blokirala im je sve račune. Poreskoj upravi su, zaključno s 2015. godinom, ukupno dužni 6.2 miliona KM. Samo u prošloj godini napravili su 817.000 KM duga, koji je dio pomenutih 6,2 miliona.

Ni PD “Semberija” nije mogla dobiti novac te 2012., a reprogramiranje duga Ministarstvu poljoprivrede od 163.578,85 KM (urađeno 2011.) nije moglo uticati na promjenu te činjenice.

Potpuno je jasno da su se, u Milovanovićevo vrijeme (a i nakon toga), najvećim tajkunskim firmama reprogramirale obaveze i na taj način su im se isplaćivali podsticaji, iako to nije bilo u skladu sa Pravilnicima o podsticajima. 

Sve je obavljano pod egidom “to su važne firme, ne možemo dozvoliti da propadnu, zapošljavaju mnogo radnika”, premda je jedini cilj bio pranje para. Kako tada, tako i sada.

Istovremeno, manjim proizvođačima, seljacima, nije se izlazilo u susret. 

Bačeni milioni
Tokom Milovanovićevog trogodišnjeg ministarskog mandata, kasnije i šefa kabineta premijerke (2011.-2014.), ukupno je PD “Semberija”, i to nezakonito, na ime podsticaja za mlijeko, isplaćeno 2.282.546 KM.

Zbog nezakonitog isplaćivanja ovog novca trebalo bi da odgovara Milovanović, ali Policijska hunta Dragana Lukača, očito, ne dozvoljava procesuiranje kupnih kriminalaca i osvjedočenih zločinaca.


Osim premija za mlijeko, PD “Semberija” je od Milovanovića dobilo još pola miliona maraka za ostale podsticajne mjere u periodu njegove vladavine, iako su sve vrijeme bili u gubicima. Čak je Ministarstvo poljoprivrede imalo svoje kancelarije u PD “Semberija”, koja se nalazi u Novom Selu kod Bijeljine: 2012. u tim prostorijama bio je Milovanovićev štab za lokalne izbore te godine. To je bila klasična zloupotreba položaja. 

Malverzacije preko PD “Semberija” Milovanović je vršio zajedno sa tadašnjim direktorom te firme Vojom Kosanovićem, kojeg je on lično doveo i pod čijom vladavinom su nastali milionski gubici.

Siva zona i džepovi Milovanovićevih saradnika
U periodu 2011.-2014., kada je Milovanović gospodario Ministarstvom poljoprivrede, za područje opštine Bijeljina isplaćeno je ukupno svih podsticaja u visini od 38.922.000 KM, a najveći dio tog novca je završio u sivoj zoni i džepovima Milovanovićevih saradnika. 

Bilo bi odlično da je taj novac završio u rukama poljoprivrednika, međutim njegov najveći dio je opljačkan. Značajan dio tih para skrhan je u Milovanovićevu predizbornu kampanju, kada je 2012. godine bio kandidat SNSD-a za načelnika Bijeljine.

Prijetnje
15.11.2016. - Milovanović je uputio otvorene prijetnje potpisniku ovih redova, po nalogu Veljka Vukelića, kuma Milorada Dodika, a u sklopu akcije Režima da me dignu u vazduh.
25.11.2016.- Odbačena je krivična prijava protiv Obradovića, čime je od istrage i procesuiranja zaštićen Milovanović. BIla je to nagrada za prijetnju i učešće u napadu na potpisnika ovih redova.
01.12.2016. – Milovanović je uputio drugu otvorenu prijetnju, nudeći javno novac za “efikasno sredstvo” za uklanjanje potpisnika ovih redova.
I drugu prijetnju je uputio po Vukelićevom nalogu.

Nakon što su MUP RS i Okružno tužilaštvo sertifikovali Milovanovićevu nedodirljivost, zaštitili tog kriminalca, narečeni se baš ohrabrio u namjeri da me ukloni. (nastaviće se)