уторак, 27. децембар 2016.

Odgovor ambasade SAD u BiH Miloradu Dodiku

"Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji,  zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi  istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih  izjava i  postupaka,  te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje  vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Očekujemo  da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo  zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa  procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD.

Apelovali smo na  gospodina Dodika da  preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredjeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje", navedeno je u saopštenju ambasade SAD u BiH.

Dodik je prije nekoliko dana obznanio svoj razgovor sa Brajanom Hojtom Jiem i Morin Kormak.

"Imao sam jedan telefonski razgovor sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara /Hojt/ Jiom koji je bio veoma težak, u kome je on pokušao da mi objasni da je stav SAD negativan po ono što ja radim i tražili su da se odreknem politika SNSD-a i naše deklaracije vezano za procese za 2018. godinu, te je tražio da se odazovem pozivu Tužilaštva BiH i još nekoliko stvari", rekao je Dodik.
On je dodao da je odbio te zahtjeve.
"U tom pogledu ja nemam negativan odnos prema tome, tražim prava koja imaju i neki drugi. I zašto sad oni insistiraju na tome da baš moram da dođem u Tužilaštvo BiH u Sarajevu što govori o tome da oni pomno prate i kreiraju te procese i odnose", istakao je lider SNSD-a u izjavi Srni.
Dodik je ocijenio da je svrha tog razgovora bila da se napravi određena platforma da bi američka Ambasada u Sarajevu odbila da mu izda vizu za Ameriku, gdje je pozvan da u januaru prisustvuje svečanostima povodom inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa.
"Jasno sam rekao da mi se čini da je upravo ta činjenica da ovih dana treba da se obratim za vizu za odlazak u SAD, njih dovela u poziciju da pričaju sa mnom o tim stvarima, o referendumu koji je prošao prije nekoliko mjeseci. Znajući raniju praksu SAD, uvijek su zvali dan prije ili dan poslije da kažu svoj stav, a ne mjesec i nešto dana ili dva mjeseca poslije", rekao je Dodik i dodao da će ovih dana zatražiti vizu, te da će ukoliko je dobije od sadašnje američke administracije, već dan prije inauguracije u Americi “imati priliku da se sretne sa najvažnijim ljudima iz Trampovog okruženja”. (Srna)