уторак, 27. децембар 2016.

Dodik pred Šalterom; Sankcije pred Vratima; Ledene poruke Dodiku iz Beograda; Opozicija pod nogama

piše: Slobodan Vasković

1.
Teški dani za Milorada Dodika; Preteški.

Gordom poniranju u živo blato sopstvenih obmana, koje je ispalio proteklih dana, nikada kraja.


2.
Dodik/Propagandisti su prvo saopštili, “iz vašingtonskih izvora”, da je lider SNSD-a pozvan na inauguraciju novog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, ali se ispostavilo da je riječ tek o “Čelinačkoj vezi”, penzioneru (bivšem kongresmenu) Bobu Mekjuanu (bio, svojevremeno, i lobista za nezavisno Kosovo), koji je Dodiku, na komadu papira bez ikakvog memoranduma, poručio da dođe u hotel Hajat, udaljen 3,5 km od Bijele Kuće i Kongresa.

U Hajatu, svakako, nije inauguracija. Čak se iz Hajata i ne vidi mjesto inauguracije. 

Pri tom je Dodik, koje li farse, učestvovao u montiranju priloga za Javni servis, kako bi se sakrilo Mekjuanovo ime i prezime i tako insinuiralo da je papirić potpisao neko “mnoooogo značajniji”. 

3. 
Nakon potpune blamaže koju je izazvala njegova laž da ide na inauguraciju, (praćena horskim pojanjem Korisnih Idiota, što su sve predstavili kao projekat u kojem Dodik završava Drugi Hladni Rat mirenjem Trampa i Vladimira Putina), Dodik je prešao u Fazu 2 Totalnog Dezinformisanja Javnosti, pokušavajući da, skretanjem pažnje na neizdavanje diplomatske vize i otvorenim napadom na visoke američke zvaničnike Brajana Hota Jia i Morin Kormak, prikaže sebe kao žrtvu odlazeće američke administracije i velikog favorita nadolazeće američke administracije.

Mekjuaonovo pisamce, predstavljeno kao Trampov Zlatni poziv, je i imalo nekog smisla, ali je Faza 2 neminovno dovela do Faze 3 - Konačnog sloma Lažnog Projekta Dodika/Propagandista, kodnog imena - Poziv!

4.  
Dodik je podvio rep i, kao i svaki građanin BiH, stao u red pred šalterom Ambasade SAD u Sarajevu, gdje se predaju zahtjevi za vize.

Istina, došao je uz pratnju Specijalne policije do pred Ambasadu, ali to ne mijenja puno na esenciji samog čina.

Dodik je predao papire za redovnu vizu, a, u izjavi nakon toga, “poziv na inauguraciju Donalda Trampa” prerastao je u učestvovanje “na određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa”!

5.
Nakon alhemičarskih zahvata kojima je neuspješno pokušao pisamce “Čelinačko-kosovske veze” Mekjuana pretvoriti u poziv na inauguraciju Trampa, Dodik je pisamce pomenutog američkog penzionera smjestio u okvir koji mu i pripada: “Određene svečanosti povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa”!

Potpuna Blamaža koju lično pečati Dodik kao Potpunu Blamažu!

6.
Stajanjem pred šalterom Ambasade, Dodik je sam sebe sveo na mjeru u odnosu na tu zemlju - tek je zera, iako je on pokušao tim aktom demonstrirati političku drskost, čiji je cilj “vađenje štete”, nakon brojnih laži koje je izrekao povodom poziva na “određene svečanosti povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa”!

Ako ne dobije vizu, Dodik će za sve da optuži odlazeću administraciju i pokuša se predstaviti žrtvom; Ako dobije vizu, Dodik će prisustvo na 
“određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa”, pokušati medijski materijalizovati kao da je on lično zagospodario Ovalnim kabinetom.

I jedan i drugi spinefekat, kojem Dodik teži, su pucanj u prazno: Toliko se izblamirao, isponižavao, postao predmetom ismijavanja i sprdnje u Regionu…, da ne postoji ništa ni efikasno ni kvalitetno da spere sramotu i bruku sa njega.

Dodik se u cijeloj ovoj priči ponio kao Klovn-amater i cijela priča će na tom i takvom doživljaju Dodika i ostati, otputovao/ne otputovao na “određene svečanosti povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa”!

7. 
Međutim, cijela Blamaža koju je režirao i u kojoj je glumio Dodik, iznjedrila je i dva vrlo vrlo bitna zaključka:

  1. Dodik je u ozbiljnom problemu sa SAD-om;
  1. Dodik smije otići u Sarajevo.
8.
“Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji,  zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi  istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih  izjava i  postupaka,  te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje  vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Očekujemo  da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo  zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa  procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju Ambasade SAD-a, na Dodikove optužbe izrečene na račun visokih funkcionera te zemlje Brajana Hojta Jia i Morin Kormak.

Nema dileme da administracija SAD-a priprema vrlo žestok odgovor na održavanje referenduma (25.09.); Nema dileme da taj odgovor neće biti nimalo prijatan ni po rukovodstvo RS, (možda ni po RS), nakon što se “procjene” okončaju.

Koja Administracija će donijeti mjere, nebitno je; SAD su ozbiljna država, Supersila, ne mijenjaju politiku od kafane do kafane i od Čelinca do Banjaluke, po principu u Čelincu lijevo, u Banjaluci desno!

9. 
Ako može na šalteru Ambasade SAD-a da čeka u redu za predaju papira za vizu, onda Dodik može i u Tužilaštvo BiH da da izjavu, jer je, dolazeći pred šalter, pokazao da nije tačno da se plaši doći u Sarajevo. 

Potpuno je, nakon šaltera, nejasno zbog čega se bunio protiv zahjteva Hojta Jia i Kormakove da se odazove pozivu Tužilaštva BiH?!

10.
Dok je stajao pred američkim šalterom u Sarajevu, stigle su tri vrlo loše vijesti po Dodika i to iz Beograda.

Prva loša vijest je da su se sastali Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić i da nisu pokazali nimalo “usamljenosti”, pa nisu ni zvali Dodika.

Druga loša vijest je da je nakon sastanka Vučića i Ivanića Vlada Srbije izdala saopštenje, što nije učinjeno nakon sastanka Vučića i Dodika, koji se desio 08.12. o.g.
(Na sajtu Vlade Srbije tada nije bilo ni riječi ni slike o sastanku Dodika i Vučića. Dodik je nakon sastanka rekao da će se sa “Vučićem ponovo sresti za desetak dana”, a prošlo je već dvadesetak i ništa od susreta nije bilo.).

Treća loša vijest iz Beograda po Dodika je da su Vučić i Ivanić ocijenili “da su dobri odnosi između Srba i Bošnjaka od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i sveukupni napredak ekonomija Zapadnog Balkana”, što je suštinski različito od politike koju vodi Dodik i čiji je cilj što gori odnosi Srba i Bošnjaka!

11.
Loše vijesti iz Beograda po Dodika stižu već mjesecima; Sve češće stižu loše vijesti i iz Vašingtona; Uskoro će i iz ostalih evropskih prestonica, ali Opozicija u RS to uopšte ne koristi.

Gdje je ovdašnja opozicija, kada sve to ne vidi i ne reaguje? Pod Dodikovim nogama!

Dodik u Živom blatu, opozicija pod njegovim nogama - Puna slika političke propasti.


Ostanite sa mnom!