понедељак, 19. децембар 2016.

Dosoljavanje Pavića: Nešić i Lučić od Cece do Faraona; So iz Egipta za puteve u Republici Srpskoj

piše: Slobodan Vasković

Nešić, Dodik i Pavić
Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” i Mladen Lučić, vlasnik firme “Legend” d.o.o., zaradili su nelegalno 1,35 miliona KM, ucjenjujući putarske firme da moraju kupiti so za posipanje puteva od Lučićeve firme.

Nešić i Lučić počinili su teško krivično djelo, a sve pozivajući se na Marka Pavića, predsjednika DNS-a, koji sa pomenutim poslom nema nikakve veze.

Interesantno je da su Nešić i Lučić so uvezli iz Egipta, što je bizaran podatak. Egipat je baš poznat po oštrim i veoma sniježnim zimama.

Naravno, riječ je o prevari pa se osnovano postavlja pitanje koliko je egipatska so zaista efikasna i da li su Nešić i Lučić krivotvorili i nabavnu cijenu. Poznajući njihovu sklonost ka prevarama, sasvim je realno da jesu.

Očito je da su so iz Egipta uvezli kako bi “faraonski zaradili”.

Da podsjetim, cijena soli, do skladišta putarskih firmi, iznosi 125 KM po toni i u toj cifri je uračunata i zarada prodavca.

Međutim, Nešić i Lučić su putarima fakturisali svaku tonu po 170 KM, što je nezakoniti ekstraprofit od 45 KM po toni. Kako su putari morali kupiti 30.000 tona soli, ucjenom su Nešić i Lučić oteli od putara 1,35 miliona KM.

Ova dva “faraona”, zajedno sa Predragom Govedaricom, poznata su i po neuspješnom organizovanju koncerta Svetlane Ražnatović u Istočnom Sarajevu krajem avgusta 2014. godine, što je bion uvod u tadašnju izbornu kampanju. 

Konecrt srbijanske folk zvijezde Cece Ražnatović u Lukavici, u Istočnom Sarajevu, doživio je tada pravi fijasko (pisao sam o tome 31.08.2014.). Na gradskom stadionu okupilo se svega šest do šest i po hiljada Cecinih poklonika, što je dovelo do finansijskog potopa organizatora koncerta.

Ceca, Dodik i #nahranimoigora
Ražnatovićeva je u Istočno Sarajevu stigla preko Banjaluke i to helikopterom Vlade Republike Srpske. Cecin koncert uživo je tada prenosio Javni servis RS.

Organizatori koncerta su bili „čuvene“ vođe Unije studenata RS Predrag Govedarica i Mladen Lučić. (Govedarica je sada zaposlen u institucijama RS u Banjaluci).

(Organizacija je išla preko Lučićeve firme “Legend” d.o.o., koja je uvezla so iz Egipta).

Ta dva mlada hohštaplera mjesecima su u to vrijeme tvrdili da imaju podršku Milorada Dodika za organizovanje koncerta. Da li zato ili što su se precijenili, studentska Braća Bing su uzeli od kamatara 100.000 maraka, sa obavezom da nakon koncerta vrate 115.000 maraka.   

Nakon što je koncert propao, našči su se u velikom finansijskom problemu, posebno zbog činjenice da su novac uzeli od kamatara, koji je poznat kao “nimalo nježan”. 

Spasio ih je tada Dodik, jer je naložio da se 115.000 KM isplati kamataru, kako Braća Bing ne bi stradali.

Novac je, naravno, plaćen iz budžeta RS. (nastaviće se)