среда, 14. децембар 2016.

Milovanovićev radioaktivni udar na proizvođače pšenice

piše: Slobodan Vasković

Sve čega se Miroslav Milovanović, u vrijeme dok je bio ministar poljoprivrede (2011.-2013.) dotakao pretvoreno je u pepeo.

Bio bi to manji problem da su štete, koje su načinjene njegovim kriminalnim rukovođenjem ministarstvom, bile trenutne; Nažalost, te štete su decenijske, iz godine u godinu se povećavaju, a kao produkt njegovih kriminalnih poslova jeste uništenje poljoprivredne proizvodnje i teška zaraza šuma.

Iako postoje brojni pisani dokazi o šteti koju je načinio Milovanović, nadležna tužilaštva i policija ništa ne čine kako bi se ekocid i ostale kriminalne radnje aktuelnog poslanika u predstavničkom vijeću parlamenta BiH sankcionisale; Dapače, Milovanović i njegovi saučesnici u brojnim prljavim poslovima zaštićeni su od navedenih institucija. 

Milovanović je 2011. godine pokrenuo Program proizvodnje merkantilne pšenice, za period od 2011.-2016. godine. 

preusmjeravanje novca za radioaktivno đubrivo
Plan je bio da se do 2016. poveća proizvodnja pšenice u RS na 200.000 tona. Od toga naravno nije bilo ništa, jer i danas RS uvozi oko 100.000 tona. 

Programom proizvodnje merkantilne pšenice predviđeno je da, nakon pet godina, ukupne količine pšenice koje se proizvedu u Republici Srpskoj dostignu 200.000 tona, što je nešto ispod količina koje su potrebne za zadovoljenje potreba za pšenicom, za ljudsku ishranu; Te potrebe se, na nivou Republike Srpske, procjenjuju na 210.000 tona. Ove 2016. godine, kada je istekao Program, u Republici Srpskoj je proizvedeno oko 165.000 tona pšenice.

Minimalna površina za prijavu sjetve merkantilne pšenice, u svrhu ostvarivanja prava na regresiranje repromaterijala, iznosila je 2.0 ha, uz uslov da jedno gazdinstvo može podnijeti zahtjev za najviše 50%, od ukupno registrovanih obradivih površina. 

Stevo Mirjanić Metuzalem je spustio sa 2.0 na 1.5 hektar.

Na osnovu Programa proizilazilo je da se sa planiranih, početnih, 20.000 ha u sezoni 2011/2012 godina, može proizvesti 80.000 tona merkantilne pšenice, odnosno ostvariti vrijednost proizvodnje od 31.200.000 KM. 

Očekivane proizvedene količine u prvoj godini (2012.) implementacije ovog programa trebalo je da predstavljaju 38 % od ukupno potrebnih za Republiku Srpsku. 

Međutim, Milovanović je je već te godine stopirao realizaciju Programa, koji je upravo on pokrenuo. 

Ukinuo je podsticaje za proizvodnju pšenice, koji su te 2012. trebali iznositi 250KM/ha, kako bi novac preusmjerio za nabavku vještačkog đubriva i za proljećnu i za jesenju sjetvu. 

Đubrivo je, kako sam to već ranije objavio, nabavljeno od “Fertila”, što je bila najobičnija pljačka, u kojoj je RS teško oštećena - ukradene su pare (oko osam miliona KM), a nabavljeno je neodgovarajuće đubrivo. Uz to i radioaktivno.

Program proizvodnje merkantilne pšenice za period 2011.-2016. radio je Poljoprivredni institut RS, za šta im je ministarstvo poljopriovrede platilo 30.000 KM. Pare su bačeme u vjetar. 

malverzacije sa vještačkim đubrivom
Milovanović je sa Aleksandrom Džombićem (pod patronatom Milorada Dodika) bio glavni u dodjeli poslova nabavke regresiranog đubriva za poljoprivrednike. 

Samo 2009. godine firma “Agrogrup” iz Brčkog uspjela je ući u ove poslove, što je jedini izuzetak, jer su sve nabavke poslije toga išle preko firme “Fertil” iz Bačke Palanke. „Fertil“ je jedini imao formulaciju đubriva “9:15:15” i skoro uvijek jedini se prijavljivao na pregovaračke pozive po hitnom postupku. 

Drugi su se ponekad javljali, a kasnije su odustajali jer nisu imali traženu formulaciju đubriva. Na regresirano đubrivo RS je za vrijeme MiIovanovićevog mandata dala 35 miliona KM.

Pozivi se “zbog hitnosti posla” nisu objavljivali u medijima, već su se upućivali pismeno “Fertilu”, koji je bio određen da dobije posao.

Svi farmeri u RS, pred proljećnu sjetvu, koriste  mineralno NPK đubrivo formulacije 15:15:15. Đubrivo koje je proizvodio „Fertil“ nije bilo ni od kakve koristi farmerima, već samo političarima, koji su zaradili milione na malverzacijama. 

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, posao nabavke takođe je išao preko preduzeća „Fertil“ jer su se jedini javljali, a cijene su bile samo nešto malo niže, u odnosu na cijene u poljoprivrednim apotekama u RS.

Javna ja tajna da su posao nabavke đubriva, preko resornih ministarstava u Vladi RS sređivali bivši premijer Aleksandar Džombić i Miroslav Milovanović, sve po nalogu Dodika. Ali, Dodik nije ništa, za razliku od njih, potpisivao.

MUP RS je početkom jula ove godine počeo da istražuje Džombića i Milovanovića, ali je Lukač sve obustavio. Sada novopostavljeni načelnik UKP MUP RS Siniša Kostrešević ima zadatak da nastavi taj posao.

Istraga Milovanovićevog mandata
Istraga će, ponovo, biti fokusirana na malverzacije sa vještačkim đubrivom, u periodu 2010.-2012. godina, kada je Džombić bio premijer, a Miroslav Milovanović ministar poljoprivrede.

Džombića je (početkom juna ove godine) saslušalo i Tužilaštvo BiH u vezi sa slučajem "Bobar banka", a ta institucija protiv njega vodi istragu oko malverzacija sa kreditima datim firmi "Unis fabrika cijevi" Derventa, u kojim je RS oštećena za desetine miliona KM, a BiH za cca 80 miliona KM.

Ranije sam objavio da postoje čvrste veze Džombića i Milovanovića, sa Sašom Draginom, bivšim srbijanskim ministrom poljoprivrede, “Viktorija grupom” – firmom “Fertil” i drugim protiv kojih se u Srbiji vode procesi već četiri godine, zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom.

Te veze Republiku Srpsku su koštale osam izgubljenih miliona, jer je toliko ukradeno tokom ovih poslova, samo za vrijeme Milovanovićevog mandata. Ukupno je ukradeno mnogo mnogo više.

Džombić je, kao premijer, dikretno uticao preko tadašnjeg ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića na Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku regresiranog đubriva za proljećnu sjetvu 2011. i 2012. godine, te jesenju sjetvu 2011. i 2012.godine.

Ukupna vrijednost ovih poslova bila je, u navedenom periodu, 35 miliona KM.

Džombić lično zvao članove Komisije
Posao nabavke išao je preko “Fertila” iz Bačke Palanke, koji je u sastavu “Viktoria grupe”. Nabavljalo se NPK đubrivo (formulacije 9:15:15), koje je imao samo “Fertil”.

Džombić je, prema izvorima iz Vlade RS, lično zvao članove Komisije, u kojoj su mahom bili uposlenici “Robnih rezervi RS” i zahtijevao da se posao dodijeli “Fertilu”.

Nabavka je išla preko “Robnih rezervi”, a plaćano je iz budžeta Ministarstva poljoprivrede.

U “Robnim rezervama” posao je “odrađivao” tadašnji direktor Radovan Samardžija.

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, koji je zajedno sa Džombićem i Milovanovićem, učestvovao u milionskim malverzacijama sa vještačkim đubrivom, uhapšen je u novembru 2012. godine. U pritvoru je proveo deset mjeseci.

Tišina u RS
Nikom iz MUP-a RS niti ovdašnjih tužilaštava tada nije na pamet palo da reaguje, iako se optužbe protiv Dragina odnose na period kada je Vlada RS nabavila đubrivo od “Fertila”, koji je, takođe, obuhvaćen optužnicom protiv bivšeg ministra poljoprivrede Srbije.

Štaviše, nastavljena je nelegalna saradnja sa firmama koje pripadaju “Viktorija grupi”.

“Sumnja se  da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.  To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije”, izjavio je Miljko Radisavljević, tužilac Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, 25.11.2012. godine, nakon hapšenja Dragina i ostalih.

Protiv Dragina i još četrdesetak lica iz Srbije podignuto je nekoliko optužnica zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom. Procesi su u toku.

Jedina posljedica Draginovog hapšenja u Srbiji, koja je uočljiva u RS, jeste da je Milovanović ostao bez ministarske fotelje u martu 2013. godine. Sa te pozicije, premješten je za šefa kabineta Željka Cvijanović.

Uvozili radiokativno đubrivo
Poslednja optužnica protiv Dragina podnesena je 06.10.2016. godine, jer je, kako se navodi, omogućio uvoz radioaktivnog mineralnog đubriva.

“Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragina, a na teret mu se, kako prenose “Večernje novosti”, stavlja unošenje opasnih materija u Srbiju i njeno nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje. Za ovo krivično delo prema zakonu zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Prema onome što se navodi u optužnici, Dragin je od 12. avgusta pa do 23. septembra 2009. godine zloupotrebom položaja omogućio uvoz i unošenje u zemlju 2.982.504 kilograma mineralnog đubriva sa povećanim nivoom radionukleida. Tvrdi se da je kao ministar zloupotrebio položaj u nameri da preduzeću “Fertil” iz Bačke Palanke omogući uvoz i unošenje 994.652 kilograma đubriva za koje je fitosanitarni inspektor zabranio uvoz i naložio uvozniku da pošiljku vrati”, navodi list “Blic”, 06.10.o.g..

Saša Dragin nije nanio štetu samo Srbiji, nego i Republici Srpskoj i BiH. Firma “Fertil” i Saša Dragin su prodali i isporučili veliku količinu tog vještačkog đubriva Robnim rezervama RS. Ministar poljoprivrede tada je bio Radivoje Bratić. (nastaviće se)