петак, 9. децембар 2016.

Suđenje ministru Draganu Lukaču i Dejanu Spasojeviću, kojeg je Lukač pretukao, počinje 20. decembra ove godine

piše: Slobodan Vasković

U Osnovnom sudu u Banjaluci 20.12. ove godine počinje suđenje Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS, i Dejanu Spasojeviću iz Banjaluke, potvrdio mi je Duško Tomić, Spasojevićev advokat.

Suđenje je, prema Tomićevim riječima, objedinjeno.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Lukača, 02.09. 2015., koju je protiv njega podnijelo Okružno tužilaštvo 12. juna prošle godine.

“Okružno tužilaštvo Banja Luka dana 12. 06. 2015.godine podiglo je optužnicu za kaznenim nalogom protiv Dragana Lukača iz Banja Luke, zbog krivičnog djela ‘Laka tjelesna povreda’ iz člana 155. stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka“, odgovoreno mi je prošle godine iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Ministar policije Dragan Lukač teško je pretukao Spasojevića avgusta 2013. godine. Spasojević je nakon tih batina doživio tešku frakturu lobanje, potres mozga, teško oštećenje oka i druge povrede.

Lukač je prvo oborio Spasojevića na zemlju, a zatim ga snažno udarao nogom u glavu i tako mu nanio teške povrede.

Iznenađenje je da je Tužilaštvo ove povrede okarakterisalo kao lakše, ali je najbitnije bilo da je optužnica, uprkos svim pritiscima, podignuta.

Politički vrh RS znao je za krivičnu prijavu Lukača, koju je podnio CJB Banjaluka, ali su ga uprkos tome imenovali za ministra policije.

Međutim, nije samo Lukač optužen, već i Spasojević.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Dejana Spasojevića, zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti iz člana 169, stav 1 KZ RS“.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović 28. oktobra 2015. godine.

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Spasojevića 5. oktobra 2015. godine, zbog osnovane sumnje da je 20. avgusta 2013. godine „u vidno razjarenom stanju, vodeći za ruku svoju mlađu sestru Anu Spasojević, došao na dječije igralište u Ulici Jovice Savinovica bb u Banjaluci, te počeo da galami na grupu djece, koja su se tu igrala“.

Dalje se kaže da su se djeca u strahu od njega razbježala, a da se jedna grupa čak popela i na obližnje drveće. Spasojević je, kako se navodi, vikao da siđu s drveća, „da će ih sve pobiti, da neće tući one ko nije kriv, a da zna koje tukao njegovu sestru“.

U tom trenutku mu se obratila Marijana Lukač, čije troje djece je bilo među ostalom djecom, govoreći mu da ne galami, da su se djeca uplašila, da neće sići s drveća, nakon čega se Spasojević okrenuo i unio joj se u lice rekavši joj; „Šta ti hoćeš? Glavu ću ti otkinuti“, što je kod gospođe Lukač izazvalo strah i osjećaj lične ugroženosti, kao i ugroženosti zbog djece.

U optužnici se još navodi da je muž Marijane Lukač (koji je sa nekolicinom komšija izvodio radove u neposrednoj blizini) „pritrčao i spriječio Spasojevića u njegovim namjerama“.

Tužilaštvo navodi da je Spasojević „ugrozio bezbjednost pomenutih osoba prijetnjom da će njega i njemu blisko lice lišiti života“.

Sve ovo je Marijana Lukač svjedočila u Tužilaštvu, a njene navode potvrdila je i svjedokinja Dragana Franta, kao i očevici Željko Mikač i Milan Lazičić, te suprug oštećene Dragan Lukač.