понедељак, 5. децембар 2016.

Vučić, na tajnom sastanku, Dodiku jasno stavio do znanja da je svjestan njegovih neprijateljskih postupaka

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tajno su se sastali u Beogradu prije desetak dana, potvrdili su mi izvori iz visokih beogradskih političkih krugova.

Prema njihovim riječima, sastanak je bio vrlo neprijatan, posebno po Dodika, kojem je, kako tvrde, Vučić u lice sasuo da je odlično informisan o niskim udarcima koje mu zadaje lider SNSD-a.

“Vučić je Dodiku jasno stavio do znanja da je do detalja upoznat sa njegovim neprijateljskim postupcima i namjerom da javno izigrava dobre odnose sa njim, a da ga tajno permanentno ruši”, tvrde moji izvori.

Oni ističu da je Dodik pokušao da demantuje Vučićeve optužbe, ali da srpski premijer nije uopšte htio da sluša njegova objašnjenja.

“Vučić je Dodiku ukazao i na njegovu nečasnu ulogu u dramatičnim događajima u Crnoj Gori, vezanim za tamošnje izbore, kao i da su mu poznate sve veze i poslovi beogradskih tajkuna sa Dodikom i njegovim okruženjem”, kažu oni i dodaju da srpski premijer nije propustio priliku da Dodiku ukaže i na njegove udare koje sprovodi po nalogu “nekih moćnih zemalja”.

Ističu da je Vučić Dodiku posebno ukazao na prljave poslove njegovog kuma Veljka Vukelića i njegove veze sa pojedinim visokim funkcionerima DS-a, kao i na akcije koje Vukelić sprovodi u Srbiji/Beogradu protiv tamošnje vlasti i srpskog premijera lično.

Na moje pitanje da li je Vučić u razgovoru pominjao pronađeno oružje u Jajincima i na Novom Beogradu, sagovornici nisu htjeli da odgovore.

Istakli su da je Vučić od Dodika vrlo oštro zatražio da prestane sa takvim ponašanjem, jer bi njegov odgovor mogao biti vrlo neprijatan po lidera SNSD-a.

Tajni sastanak inicirao je lično Vučić, a do njega je došlo nakon što je jedan beogradski list sproveo anketu “Ko je veći Srbin - Vučić ili Dodik”?!

Anketa je sprovedena 22.11.o.g., a Dodik je na svom imanju, u odabranom društvu kumova i tajkuna, pratio njene rezultate. Među prisutnima bio je i Veljko Vukelić, Dodikov kum i jedna od sivih eminencija Režima, koji upravlja područjem od Brčkog do Foče.

Vukelić je, takođe, zadužen, za Dodikovu promociju i sve njegove poslove u Srbiji i sa Rusijom.

Kada je objavljen rezultat ankete, prema kojoj je Dodik “pobijedio” Vučića, odnosno Dodik  izabran kao “veći Srbin” od Vučića, krenulo je veliko slavlje na Dodikovom imanju.

Slavlje je prekinuo poziv iz Beograda: Na liniji je bio Vučić koji je Dodiku samo kratko procijedio “Jasno mi je što ti sve ovo treba” i naložio mu da što prije dođe u Beograd.

Dodik se vidno uplašio nakon Vučićevog poziva, a, prije njegovog odlaska u Beograd, u medijima je osvanuo “stav” iz njegovog kabineta da je anketa sprovedena kako bi se “zavadili Dodik i Vučić”.   

Anketa "Ko je veći Srbin, Vučić ili Dodik", koju je posredstvom društvene mreže "Fejsbuk" proveo jedan beogradski dnevni list, ima samo jedan cilj - da pokuša da zavadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića koji imaju veoma dobre odnose, a koji će takvi i da ostanu, rečeno je Srni u Dodikovom kabinetu, 23.11. o.g.

Na moje pitanje da li je Vučić komentarisao rezultate ankete, sagovornici su rekli da je lakonski rekao: “G…”!

Sukob Dodika i Vučića, koji je još uvijek, javno, niskog intenziteta, traje od 01.10. o.g.. 

Dodik je Vučića, zvanično, poslednji put sreo 06.10. na beogradskom aerodromu i to na nekoliko minuta, što je veliko poniženje za šefa SNSD-a.

Od tada, već dva mjeseca, nije bilo zvaničnih susreta, ali jeste tajnih u kojima se Dodik proveo kao “bos po trnju”.

Dodik je nakon beogradskog sastanka bio miran nekoliko dana, ali je opet udario na Vučića, kada je 27.11. izjavio da je “Nikolić odličan kandidat za predsjednika”, miješajući se na taj način, nepozvan, direktno u unutrašnje stvari Srbije.

Dodikova izjava u beogradskim medijima gotovo u potpunosti je ignorisana, a na nju se nijednom riječju nije osvrnuo ni sam Tomislav Nikolić.