четвртак, 15. децембар 2016.

Dodik se ni drugi put nije odazvao na poziv Tužilaštva BiH za saslušanje; Restoran, Čoče i propala Grčka; SDA pred Provjetravanjem


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik ni drugi put se nije odazvao na poziv Tužilaštva BiH za saslušanje u predmetu “referendum”; Poziv mu nisu uspjeli uručiti, jer je bio u Sankt Peterburgu (28.11.-03.12.).
(Prvi put je Dodik trebalo da bude saslušan 03.10.o.g., ali se nije odazvao).

2.
Dodikovi advokati spremili su, nakon drugog poziva, pismo Tužilaštvu i opravdali njegov nedolazak putem u Rusiju, ali su ponovo istakli da se “Dodik ne osjeća sigurnim u Federaciji BiH i spreman je dati izjavu bilo gdje na teritoriji RS”.

3.
Sada se Tužilaštvo BiH nalazi pred sledećim izborom: 
1) Da još jednom pokuša uručiti poziv Dodiku, na koji se on, po svemu sudeći, opet neće odazvati; 
2) Da Dodika sasluša na teritoriji RS, što bi, realno, bio poraz Tužilaštva BiH; 
3) Da izda nalog za privođenje;
4) Da odustane od saslušanja!

4.  
Mogućnosti je više nego u “Tamnom vilajetu”!

5.
08.12. Milorad Dodik je, nakon sastanka sa srpskim premijerom u Beogradu, najavio da će u narednih deset dana “zajedno sa premijerom Srbije Vučićem na jednom skupu u Srbiji razmatrati kako se kretati dalje, u kontekstu nove konstelacije odnosa na regionalnom i globalnom planu”.

Komentarišući spekulacije da je došlo do zahlađenja odnosa između njega i premijera Srbije, a u kontekstu činjenica da se nisu sastali od referenduma u RS, Dodik je tada rekao da oni koji to govore žele da se to desi, ali da su međusobni kontakti premijera Vučića i njega veoma česti.

“Sastali smo se jednom u Beogradu. Čujemo se. Nemojte vi da brinete o tome. Više to oni što govore u javnom prostoru žele da se to desi nego što je to tačno. Ovaj sastanak je to pokazao i mnogi drugi. Čuo sam se sa premijerom gotovo svaki drugi, treći dan”, rekao je Dodik. (Sajt Dodikovog kabineta)

6.
08.12. Vlada Srbije nije objavila ni riječi, a ni slike, o sastanku Vučića i Dodika; Za Vladu Srbije i za Vučića taj sastanak se nije ni desio.

7.
15.12. Aleksandar Vučić na sedmoj konferenciji „Ekonomist: Svet u 2017” govorio je o odnosima na regionalnom i globalnim planu

„Situacija u svetu je komplikovana, kompeksana i u političkom i u ekonomskom smislu. Situacija u Srbiji je komplikovana, ali sa boljom perspektivom i lepšim izgledima”, rekao je predsednik vlade na skupu u zdanju Skupštine Srbije. (Politika)

8.
15.12. Na konferenciji “Ekonomist: Svet u 2017”, nije bilo Dodika, iako se ona održala u pomenutom roku “od deset dana” i iako su na njoj teme bile one koje je Dodik pomenuo kao teme sledećeg sastanka sa Vučićem - o odnosima na regionalnom i globalnim planu.

9.
Sigurno su se “prečesto čuli”, pa nije bilo potrebe da se i sastaju.

Nastavljeni su loši odnosi Vučića i Dodika, sa tendencijom pogoršanja.

10.
Stvarno stanje najbolje oslikava spoznaja da je Dodik danas mnogo bliži Kolindi nego Vučiću! 

Sutra je već novi dan.

11.
Moguće je da Dodik nije otputovao u Beograd, ne zato što nije pozvan, već zbog prezauzetosti: Obilazi radove na izgradnji novog ekskluzivnog restorana Porodice Dodik.

12.
Restoran se gradi na 4. spratu RK “Boska” i do njega će voditi lift. Za odabrane. Sa liftbojem, kao u sapunicama. 

I lift će uskoro početi da se gradi, a, možda, i ski-lift sa vrha RK “Boska”! Da gosti što brže izađu.

13.  
Dodik će iz restorana Porodice Dodik moći da nadgleda Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke. Koji bi, već na početku mandata, mogao “propasti k’o Grčka”!  

14.
Grčka ulica u Banjaluci mogla bi pokazati da li je Radojičić “SNSD-ov gradonačelnički kontinuitet”, kojem je konstanta nezakonito prepuštanje atraktivnih lokacija gradskog građevinskog zemljišta privatnim licima, dobrim sa Režimom, koji zarade milione, a Grad ne dobija ništa. Sem plaćanja milionskih kazni.

15.  
Gradonačelnik je tek sjeo u fotelju, pa da ga ne optužujem za aferu, prije sto dana vladavine; Možda Čoče ne zna da je izvjesni B.G. prodao gradsko zemljište za 1,5 miliona KM izvjesnom J.V., u ulici Grčkoj, što je čist kriminalni akt.

Imam i ostale podatke, ali prepuštam Gradu da to transparentno završi i ne izdaje građevinsku dozvolu J.V., dok ne provjeri sve u vezi sa tih 1,5 miliona i zemljištem. 

U suprotnom, afera k’o bonbon! A ni sto dana na vlasti.

16.
Čoče ima Isusovske moći - pretvara savjetnike svog prethodnika Slobodana Gavranovića u koordinatore (ničega), a sebi bliske osobe u savjetnike (ni za šta). I svima plata po 1.700-1.800 KM.

Nema potrebe da ih hrani jednom ribom; Sa tolikom platom svaka riba im je dostupna. 

17.
Četvorica poslanika SDA najavili su, deseti jubilarni put, da izlaze iz Kluba poslanika SDA u predstavničkom domu parlamenta BiH.

Poslanici SDA Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, nezadovoljni "bahatim" radom rukovodstva stranke i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, odlučili su juče da napuste Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, najavljujući da će uskoro više detalja iznijeti u javnost. (N1)

Možda ovaj put konačno i izađu, iako se ne čini realnim da će napustiti stranku, dok je Klub druga priča.

18.
Pitao sam jednog od četvorice, odmah nakon lokalnih izbora, hoće li praviti novu stranku? 
“Ma kakvi, stranku imamo - SDA, ali treba je malo provjetriti, pa će sve biti u redu”, odgovorio mi je.

19.
U SDA je baš velika bitka za provjetravanje.

Činjenice kažu da nijedna struja ne može savladati Bakira Izetbegovića, pa se sve bore da ga pridobiju na svoju stranu i njegovom rukom provjetre one druge.

Ulog provjetravanja je veliki: kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH!

20.

Ko će biti provjetren? Prerano je za zaključke, tek se krenulo ka prozorima. Iako ne treba isključiti ni mogućnost Provjetravanja kroz zatvorene prozore!