уторак, 6. децембар 2016.

Režim referendum učinio nepostojećim; Klub novinara-kuglaša Banjaluka pokušava ozakoniti nekažnjavanje prijetnji i nasilja nad novinarima

Piše: Slobodan Vasković

1.
Referendum o Danu Republike bio je, kako sam to i tvrdio, Grandiozna Laž nenarodnog, anticivilizacijskog, pokvarenog Režima.

Laž sračunata da se obmane narod, dobiju izbori i stav naroda baci u smeće.

2.
Upravo tako se i desilo, rezultati referenduma ne postoje, referendum ne postoji, jer je rukovodstvo Narodne skupštine RS, proceduralnim smicalicama, učinilo objavljivanje rezultata ništavim.

Vrlo prljava igra, koju nikako ne može oprati bijedno objašnjenje da je došlo do “proceduralne greške”. Jeste došlo, ali do namjerne.

3. 
Epilog cijele Grandiozne Laži je sledeći: SNSD je velikom prevarom dobio izbore; SNSD je sproveo Odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju datuma Dana Republike; SNSD je ponizio građane RS, jer ih je slagao da izlaze na referendum, a oni su taj dan izašli ni na šta, jer se to što se desilo čak ni anketom ne može nazvati; SNSD je dodatno razrušio integritet Narodne skupštine, jer rukovodstvo tog tijela djeluje po principu gangstera, kako ne bi objavili rezultate referenduma; SNSD je razrušio i integritet RS, jer je javno demonstrirao da je taj entitet prćija koja zavisi od zlovolje jednog čovjeka; Opozicija tek sada uviđa koliko je žalosna što je uopšte ikada otišla na sastanak kod Milorada Dodika povodom Odluke Ustavnog suda.

4.
Niko toliko snažnih udaraca u tako kratkom vremenskom roku nije zadao RS, koliko Dodik i SNSD i oni koji su ih pratili u Grandioznoj Laži.

Ako ćemo stvari posmatrati iz ugla SNSD-a i njihovog Lidera, onda je, izvan svake razumne sumnje, jasno da su Dodik i SNSD Veleizdajnici. I da su to na slučaju referenduma (koji to nije) javno i dokazali.

5.
Na ovom mjestu dolazimo do, uslovno rečeno, ultimatuma Vukote Govedarice, koji je rekao: „Ili rasprava u parlamentu BiH o radu pravosuđa BiH ili referendum o radu pravosuđa BiH“!

Rasprava je prijeko potrebna, ali referendum je apsurdan. Osim ako nije ta rečenica/ultimatum ispaljena kako bi se jedan drugi referendum (o radu Suda i Tužilaštva BiH), opet SNSD-ovo djelo, „istjerao iz rupe“.

6.
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su 15.jula  odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Za ovu odluku je glasalo 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 polanik je bio uzdržan. Koalicija "Domovina" nije glasala za ovu odluku.

Donesena Odluka Narodne skupštine nije ni “proceduralnom greškom” objavljena u Službenom glasniku.

Dodik je zaustavio objavljivanje “dok sve stranke ne podrže održavanje referenduma”!

Ko je Dodik, bez obzira na funkciju koju obavlja, da zaustavlja objavljivanje Odluka Narodne skupštine i ponižava otvoreno parlament?

Uzurpator/Autokrata/Diktator, to je jedina riječ koja pojašnjava opisano stanje, koje svjedoči da institucije RS ne postoje, da je parlament tek olupana forma i da već odranije djeluje u skaldu sa gangsterskim principima.

Ništa iznenađujuće od nenarodnog zloglasnog Režima, koji opstaje na Velikim Lažima, Niskim Strastima, Vladavini Strahom i Strahom posijanim u narodu.

7. 
U SNSD-u su shvatili u koji Referendum Vukota cilja, pa su se ostrvili na njega, standardnom kombinacijom blaćenja, difamiranja, laži i manipulacija. Sasvim očekivano od stranke koja je postala Sekta i Režima, koji funkcioniše na principu mržnje, koju je uspio unijeti čak i među porodice, što je daleko veći stepen od političkih odnosa.

8.
Od Sekte, koja podržava austrijsku Slobodarsku sektu, što baštini nasljeđe nacizma, ništa bolje nije ni za očekivati.

9.
Zaboravio sam u tekstu „Vučić na tajnom sastanku Dodiku jasno stavio do znanja da je svjestan njegovih neprijateljskih postupaka“, navesti da je Dodik na tajni sastanak pred Vučićevom kancelarijom čekao nekoliko sati. Vučić je baš zaposlen.

10.
Klub novinara-kuglaša Banjaluka predao je Ministarstvu pravde Republike Srpske zvaničnu inicijativu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Republike Srpske.

Inicijativa predviđa uvođenje novog krivičnog djela za napad na novinare, a podnesena je u skladu sa ranijim najavama Kluba novinara da će tražiti da se napad na zaposlene u medijima, u vezi sa obavljanjem novinarskih poslova, kao i slobodne novinare (freelencer) procesuira, odnosno na sudu tretira, kao napad na službeno lice.

Za novo krivično djelo napada na novinare, između ostalog, predviđena je kazna i do osam godina zatvora.

Sve djeluje bajkovito dok se ne sagledaju članovi Inicijative.

11.
KRIVIČNO DJELO NAPAD NA NOVINARA U VRŠENJU NOVINARSKOG POZIVA/POSLA

(1) Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti novinara ili lice koju pomaže novinaru u vršenju novinarskog poziva/posla kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 2 godine.

(2) Ako učinilac pri izvršenju djela iz stava 1. ovog člana, novinara ili lice koje pomaže novinaru u izvršenju novinarskog poziva/posla zlostavi, tjelesno povrijedi ili mu prijeti upotrebom oružja kazniće se zatvorom od 6 mjeseci do 3 godine.

(3) Ako prilikom izvršenja djela iz st. 1. i 2. ovog člana učinilac novinaru ili licu koje pomaže novinaru u vršenju novinarskog poziva/posla nanese tešku tjelesnu povredu ili mu zdravlje teško naruši, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

(4) Ako je učinilac djela iz stava 1. ovog člana bio izazvan nezakonitim ili neprofesionalnim postupanjem novinara ili lica koje mu pomaže, može se osloboditi od kazne.12.
Iz člana 4 potpuno je jasno da se novinaru može prijetiti i da ga se može premlatiti, ukoliko je, kako to navodi Klub novinara-kuglaša Banjaluka “neprofesionalno postupio”!

Ko će odrediti kako je novinar postupio? Sud? MUP? Tužilaštvo? Klub novinara-kuglaša Banjaluka? Nasilnik kojem se ne dopada neki tekst, komentar, osvrt…?

Očito je da je Režimu malo što postoji Zakon o kleveti, koji maksimalno zloupotrebljavaju preko servilnih sudova, pa sada preko Kluba novinara-kuglaša žele da ozakone nekažnjavanje prebijanja novinara i aboliraju prijetnje novinarima.

I ne samo novinara, već svih onih koji napišu neki blog, post, komentar na društvenim mrežama, tvit… a koji se ne dopada Nekome, spremnom na prijetnje i premlaćivanje.

13.
Nezapamćeno je u Svijetu da novinari pokušavaju ozakoniti nekažnjeno prebijanje novinara i nekažnjavanje prijetnji novinarima!

Nezapamćeno je da uopšte iko, a posebno novinari, pokušavaju ozakoniti nekažnjavanje nasilništva nad bilo kim, posebno nad novinarima!

Ko ima pravo da prijeti, prebija, ma koliko novinar bio “neprofesionalan” i ko je taj ko će da odredi šta je profesionalno, a šta neprofesionalno?

Sud? MUP? Tužilaštvo? Klub novinara-kuglaša Banjaluka? Ulica?

14.
Inicijativa za nekažnjavanjem nasilnika, koju je pokrenuo Klub novinara-kuglaša, nije me iznenadila. Dapače, sasvim je očekivana.

Nije ni jeziva, jer je produkt Antidruštva u kojem živimo.

Iznenađenje je što Klub novinara-kuglaša nije zatražio da se u Zakon unese njihovo diskreciono pravo da lično prebijaju novinare koji su “neprofesionalno” postupili. I to bejzbol palicama, kuglom u glavu, lancima, šipkama… Do granice invaliditeta! U skladu sa tačkama 1. i 4.!

15.   
Slobodarska partija je izgubila u Austriji, ali su u Republici Srpskoj i dalje na vlasti. Stanje - Različak. Ostanite sa mnom.